Război rece la Comisia Roşia Montană. Şedinţa, suspendată din lipsă de cvorum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Comisiei Roşia Montană, suspendată FOTO Marian Iliescu
Şedinţa Comisiei Roşia Montană, suspendată FOTO Marian Iliescu

Şedinţa Comisiei Roşia Montană s-a suspendat, miercuri, din lipsă de cvorum, la scurt timp după ce parlamentarii PPDD au părăsit lucrările. Ulterior, senatorul PPDD Constantin Popa a revenit şi a acuzat membrii rămaşi în sală că i-au “întins o capcană”.

“Au mai rămas doar nouă colegi în sală. S-a cerut prezenţa şi s-a constatat că nu îndeplinim condiţiile pentru dezbatere. Vom relua dezbaterile mâine de la ora 10.00”, a anunţat preşedintele comisiei, Darius Vâlcov, la câteva minute după ce membrii PPDD au ieşit din sală.

Întrebat cine a fost prezent, preşedintele comisiei a refuzat să dea detalii, dar a precizat că “foarte mulţi de la PSD şi cei de la PPDD au fost plecaţi”.

Senatorul PPDD Constantin Popa, aflat pe holurile Parlamentului, a fost filmat însă în timp ce purta o conversaţie cu social-democrata Gabriela Firea, cu puţin timp înainte ca şedinţa să fie suspendată. Ulterior, Popa a negat că Firea i-ar fi transmis vreun mesaj şi a susţinut că membrilor PPDD li s-a întins “o capcană”. Confruntat cu imaginile în care Gabriela Firea i se adresează, el a refuzat să admită că ar fi existat un schimb de mesaje.

“Am ieşit pe hol cu domnul doctor (n.r.: Tudor Ciuhodaru) să ne consultăm. Până ne-am consultat, ne-am trezit cu sala goală”, a explicat el absenţa de scurtă durată.

Liberalii acuză PPDD de trădare

Pe de altă parte, liberalii din comisie au făcut cu toţii act de prezenţă până la suspendarea şedinţei.

Purtătorul de cuvânt al PNL şi vicepreşedintele comisiei, Cristina Pocora, a subliniat că toţi parlamentarii liberali sunt şi vor fi disponibili pentru continuarea dezbaterilor.  

În acelaşi timp, deputatul PNL Mircea Dolha a afirmat că liberalii au fost trădaţi de membrii PPDD.

Popa a răspuns acuzaţiilor şi a motivat că partidul din care face parte “nu poate trăda, fiindcă este în opoziţie”.

“PNL, la urma urmei, face parte din USL. Noi n-avem cum să trădăm, noi suntem în opoziţie. Nu avem o alianţă cu PNL”, s-a justificat el.

Discuţiile, blocate la capitolul privind impactul asupra mediului

Şedinţa de miercuri, 6 noiembrie, a Comisiei privind proiectul Roşia Montană ar fi trebuit, potrivit declaraţiilor anterioare făcute de Darius Vâlcov, să fie cea în care se votează raportul final. Cu toate acestea, de la întrunirea care a durat peste zece ore au lipsit mai mulţi membri PSD, astfel încât prezenţa parlamentarilor PPDD a fost hotărâtoare, iar la scurt timp după ce aceştia au părăsit sala – fără a fi părăsit şi lucrările, potrivit declaraţiilor făcute de cei doi – s-a constatat lipsa cvorumului, iar şedinţa a fost suspendată.

Dezbaterile se reiau joi, în cazul în care sunt prezenţi cel puţin 10 membri din cei 19 ai comisiei.

Potrivit senatorului PSD Darius Vâlcov, în momentul constatării lipsei cvorumului, Comisia Roşia Montană analiza al doilea capitol al raportului, cel referitor la impactul proiectului minier asupra mediului.

“Am discutat jumătate din al doilea capitol, capitolul de mediu şi au mai rămas cel juridic şi cel de patrimoniu, deci ar fi fost peste opt-nouă ore de dezbateri. Sperăm că mâine vor veni 10 colegi ca să avem cvorum”, a conchis el.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite