Război politic în Armată. Ministrul Apărării, atac la Iohannis: Rivalitatea cu PSD este mai importantă decât funcţionarea unor instituţii vitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Leş
Gabriel Leş

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţine că preşedintele Klaus Iohannis nu a oferit niciun argument în CSAT pentru refuzul de a-l numi pe generalul Scarlat în fruntea Statului Major al Armatei. Şeful statul i-a prelungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă, în ciuda opoziţiei PSD.

„Am sperat că Armata română poate fi ţinută în afara disputelor de natură politică. Nu este prima instituţie pe care Presedintele României încearcă să o blocheze, avem chiar decizii ale CCR în acest sens, însă observ că rivalitatea cu PSD este mai importantă decât funcţionarea unor instituţii vitale, mai ales în contextul preluării Preşedinţiei Rotative a UE.Astăzi, în şedinţa CSAT, Preşedintele a invocat motive de nelegalitate, fără însă a aduce un singur argument de natură juridică“, a scris Gabriel Leş pe Facebook. 

Ministrul Apărării invocă Legea 346/2006, care precizează că  Şeful Statului Major General este numit de Preşedintele României, la propunerea Ministrului Apărării, cu avizul Premierului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an. 

„Aşadar, din punct de vedere legal şi cutumiar, mandatul se încheie fără echivoc la finele celor patru ani. Consider că orice abordare distinctă de cea în spiritul şi litera legii transmite un semnal negativ, sugerând prin eventuala prelungire a mandatului actualei conduceri că există elemente imperative care să reclame o astfel de măsură excepţională, ori că Armata română este într-o criză de leadership. De când am venit în minister nu am îndepărtat persoane ci am întărit echipa. Vreau să fie bine înţeles faptul că eu nu discut despre persoane. Nu am simpatii şi antipatii. Evaluarea personalului se face exclusiv pe baza rezultatelor şi a obiectivelor îndeplinite. Astfel, propunerea SMAp s-a făcut exclusiv în baza unui CV, a unui profil care să corespundă exigenţelor funcţiei“, a adăugat Leş. 

„Am dorit ca transferul să se facă în condiţii optime, succesorul întrunind toate criteriile pe care le presupune ocuparea unei poziţii de acest nivel. Prin propunerea generalului Dumitru Scarlat, actualmente reprezentant al Armatei Romane la NATO si UE, am vizat cooptarea în conducerea ministerului a unei persoane cu experienţă substanţială la Bruxelles, şi fin cunoscător al profilului României în NATO şi UE. MApN va avea un rol important în exercitarea Preşedintiei Consiliului UE şi tocmai de aceea am optat pentru un profesionist acomodat cu temele europene şi euroatlantice, şi al cărui CV este dincolo de orice suspiciuni“, încheie ministrul Apărării. 

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să-l numească pe generalul Dumitru Scarlat în funcţia de şef al Statului Major al Armatei. Scarlat a fost propus de ministrul PSD Gabriel Leş. „O situaţie foarte neplăcută care arată încă o dată în plus, dacă ar fi fost nevoie, că PSD nu este capabil să gestioneze problemele mari ale ţării“, a motivat şeful statului, care a prelungit cu un an mandatul generalului Nicolae Ciucă în fruntea Armatei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite