Război pentru majoritatea în Senat. PNL şi PSD se luptă pentru numirea unui nou judecător la CCR, în locul lui Greblă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toni Greblă FOTO Mediafax
Toni Greblă FOTO Mediafax

Senatul va trebui să desemneze un nou judecător CCR, în urma demisiei lui Toni Greblă, faţă de care DNA a început urmărirea penală. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că numirea va trebui făcută de partidul care are majoritate, respectiv PSD. Liberalii arată, însă, că majoritatea este fragilă şi poartă în continuare negocieri.

Numele viitorului judecător CCR ar trebui propus, teoretic, de PSD, care deţine majoritate la Senat. Majoritatea este, însă, una fragilă, iar negocierile se poartă în continuare cu parlamentarii din grupul lui Tăriceanu, în condiţiile în care cei din grupul lui Mircea Geoană au fost deja de acord să sprijine PNL.

În prezent, PSD se grăbeşte să numească un nou judecător, iar printre variantele vehiculate se numără senatorul Ioan Chelaru, dar şi fostul judecător la CEDO, Corneliu Bârsan. În cazul în care PNL reuşeşte să schimbe actuala majoritate în cel mult două săptămâni, termenul limită acordat celor cu care poartă discuţii, atunci liberalii vor avea câştig de cauză şi vor putea propune un nume. Mai departe, persoana propusă trebuie audiată în Comisia juridică, iar ulterior va fi votată de plen. Şi în Comisia juridică PNL şi PSD sunt la egalitate ca număr de membri, diferenţa făcând-o senatorul UDMR Pataki Csaba.  Procedura de numire a unui nou judecător CCR se derulează astfel: grupul parlamentar care deţine majoritatea în Senat  propune un nume Biroului Permanent. Biroul Permanent va trebui să trimită propunerea către Comisia juridică a Senatului, iar pe baza raportului din comisie, plenul Senatului votează numirea unui judecător .

În prezent, grupul PNL din Senat numără 60 de membri, în timp ce grupul PSD cuprinde 76 de senatori. Cu independenţii, însă, PNL ajunge la 69 de aleşi în Senat şi poate face majoritate dacă va convinge fie UDMR să i se alăture, fie parlamentari din grupul liberal conservator al lui Tăriceanu.

Citeşte şi:

Toni Greblă a demisionat din funcţia de judecător la CCR: „Acuzaţiile aduse în spaţiul public, înainte ca eu să le cunosc, mi-au prejudiciat imaginea”

Judecătorul Toni Greblă şi-a dat demisia din Curtea Constituţională a României, asta după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut aviz pentru urmărirea penală a magistratului, dar şi pentru arestarea preventivă. Ulterior, Greblă a declarat că niciunul dintre colegii săi nu i-a cerut să facă acest lucru, că nu a intervenit pentru nimeni, iar acuzaţiile care i se aduc nu se referă la „prejudicii însemnate”.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite