Război-fulger în Parlament. Ţinta: şeful STS, Marcel Opriş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta vrea cu orice preţ capul lui Marcel Opriş, şeful STS FOTO Mediafax
Premierul Victor Ponta vrea cu orice preţ capul lui Marcel Opriş, şeful STS FOTO Mediafax

USL a găsit o breşă în Legea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi va putea transfera Serviciul de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului de Interne, prin lege, fără a mai cere avizul CSAT. Numai Curtea Constituţională mai poate opri mutarea.

Liderii USL au încropit peste noapte un proiect legislativ, prin care intenţionează să treacă, în procedură de urgenţă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) în subordinea Ministerului de Interne (MAI), aşa cum anunţa premierul Victor Ponta încă de duminică seară.

Deşi presa şi parlamentarii din opoziţie au avertizat că o asemenea mutare poate fi făcută numai cu avizul CSAT, instituţie care înglobează, în acest moment, STS, parlamentarii USL au driblat CSAT cu ajutorul unei portiţe legislative. Conform legii de funcţionare, la capitolul atribuţii, CSAT „avizează proiectele de acte normative iniţiate sau emise de Guvern privind: 1. securitatea naţională; 2. organizarea generală a forţelor armate şi a celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.“ 

Portiţa

Sintagma-cheie în articolul de mai sus este „acte normative iniţiate sau emise de Guvern“. Or, proiectul legislativ prin care se prevede trecerea STS la MAI nu este un proiect iniţiat de Guvern sau de vreun minister, ci unul iniţiat de Parlament, prin mâna USL. Prin această mişcare, proiectul de lege iniţiat de actuala majoritate parlamentară iese de sub incidenţa Legii CSAT şi nu mai trebuie avizat.

De altfel, liderii PSD au dat primele semnale încă de dimineaţă, când se zvonea că proiectul va fi redactat chiar de Ministerul de Interne. „Există un proiect, domnul Sârbu îl discută la Senat în grupurile parlamentare, noi îl discutăm la Cameră. Fiind iniţiativă legislativă, nu va avea nevoie de avizul CSAT, ci de al Guvernului şi al Consiliului Legislativ“, anunţa Zgonea. Declaraţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost întărită de premierul Victor Ponta. „Pentru o iniţiativă legislativă, Parlamentul nu are nevoie de avizul CSAT“, avertiza premierul. În final, s-a văzut că liderii PSD aveau un plan bine stabilit.

Şeful STS, numit direct de Ponta

Parlamentarii jurişti ai PSD au scris pe genunchi proiectul de lege, l-au trimis liderilor de grup, iar acum Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu caută să strângă cât mai multe semnături de la liberali, pentru a nu răspunde singuri în faţa opiniei publice. Până ieri seară, PSD avea redactate proiectul şi expunerea de motive, dar nu avea nicio semnătură.

Ministrul de Interne este şuntat

Proiectul de lege arată că STS va trece în subordinea MAI, îşi va schimba numele şi va intra sub totala autoritate a premierului Victor Ponta, şi nu a ministrului de Interne. „Serviciul de Telecomunicaţii Speciale se realizează ca Departament de Telecomunicaţii Speciale în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, structură cu personalitate juridică, condusă de un secretar de stat, ajutat de trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului“, spune proiectul legislativ. 

Conform legii actuale de funcţionare, conducerea STS este asigurată de un director, cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, unde deciziile se iau prin consens, la propunerea preşedintelui CSAT, adică a preşedintelui ţării. Iar adjuncţii săi se numesc tot de CSAT, la propunerea directorului STS. 

Întrebat  dacă directorul STS, Marcel Opriş, va fi înlocuit din funcţie după ce proiectul legislativ de mutare a serviciului în subordinea MAI va fi adoptat de Parlament, Victor Ponta a răspuns: „Nu, o să stea 100 de ani domnul Opriş în funcţie! Nu a venit Băsescu de acasă cu STS-ul. Nu a murit nicio instituţie că s-a schimbat şeful“. Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional, atrage atenţia că o nouă instituţie va fi politizată. „Cred că ne aflăm în faţa unei tentative de a schimba echilibrul politic şi instituţional. E o situaţie foarte gravă când se decide unilateral politic viitorul unei instituţii. STS va fi trasformat într-un obiect politic a cărui soartă  va fi decisă de Victor Ponta“, a declarat Ioan Stanomir pentru „Adevărul“. Politologul crede că intenţia USL poate fi îndreptată pe plan intern de către CCR, însă pe plan internaţional, „jocul cu serviciile nu este apreciat“.

Cum a ajuns STS să gestioneze Serviciul 112

În martie 2008, Comisia Europeană a declanşat împotriva României procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor în calitate de stat membru al Uniunii Europene, cu privire la funcţionarea numãrului unic pentru apeluri de urgenţã 112. Pentru a opri această procedură, prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu a dat o Ordonanţă de Urgenţă prin care reglementa organizarea si funcţionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenţă (SNUAU). 

La articolul 4 din OUG se preciza că „SNUAU se organizează în conformitate cu standardele şi recomandările ETSI (Institutul European de Standarde în Telecomunicaţii, n.r.) şi a practicilor europene privind sistemele de comunicaţii şi tehnologia informaţiei utilizate ca suport pentru serviciul E112”. Ordonanţa descria atribuţiile instituţiei care administra întregul sistem, dar fără a o nominaliza ca atare.

Ulterior, în septembrie 2008, Parlamentul a adoptat legea pentru aprobarea OUG din martie, dar cu unele completări. Astfel, articolul 4 din OUG a fost completat cu un nou alineat: „Administratorul SNUAU este Serviciul de Telecomunicaţii Speciale“. Aşa a apărut, în cadrul STS, Direcţia pentru apel unic de urgenţă. Practic, atunci au dispărut numerele scurte de urgenţă diferite pentru Poliţie, Pompieri, Salvare, fiind înlocuite cu numărul unic 112. Statele membre ale Uniunii Europene folosesc numărul unic de urgenţă 112 din 1998. 

De ce n-a luat doar Serviciul 112?

Dacă Victor Ponta ar fi dorit doar o mai bună gestionare a comunicaţiilor în situaţii de urgenţă, ar fi putut trece doar Direcţia pentru apel unic de urgenţă din cadrul STS la Ministerul Afacerilor Interne. Asta deoarece STS mai are şi alte atribuţii conferite prin lege, legate de siguranţa naţională şi de securitatea comunicaţiilor interne şi internaţionale ale autorităţilor publice. Trecând tot STS-ul la Interne, premierul arată că prioritatea sa este de a-l debarca pe actualul director, Marcel Opriş, şi de a numi direct oameni care să-i fie loiali. Ideea de a trece doar 112 în subordinea Ministerului de Interne nu este una deplasată, fiind la fel şi în alte state din Uniunea Europeană. De exemplu, în Austria, numărul unic de urgenţă este administrat de Ministerul de Interne prin Poliţia federală. 

În Belgia, serviciul 112 este gestionat de către pompieri şi Ambulanţă, iar în Suedia – SOS Alarm Sverige Ltd.– Autoritatea de Urgenţe civile este instituţia care supraveghează acest serviciu. În Germania, 112 este gestionat la nivel de land.

Ce date a transmis doctorul Radu Zamfir de la locul accidentului

În raportul înaintat de vicepremierul Gabriel Oprea primului ministru Victor Ponta la câteva zile după producerea accidentului aviatic din Munţii Apuseni se arată că Serviciul de Urgenţă a primit un apel prin Centrul 112 Cluj/STS la ora 16.16, moment în care doctorul Radu Zamfir a anunţat prăbuşirea aeronavei. Patru minute mai târziu, apelul a fost transferat către ISU Cluj, SJA Cluj, IPJ Cluj, dar şi către COAP/MApN (16.22 – 16.27), ROMATSA (între orele 16.28 şi 16.33), Salvamont Braşov (16.34) şi Elicopter Târgu-Mureş. 

„Alarmarea în caz de accident aviatic se face de către ROMATSA şi/sau de către Sistemul naţional pentru apeluri de urgenţă – 112”, se arată în raport. Potrivit documentului, Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.

„Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia. STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională), care dispun de capabilităţile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reuşit”, subliniază raportul întocmit de vicepremierul Gabriel Oprea.Raportul nu explică însă de ce informaţiile oferite de medic nu au fost suficiente sau, dacă au fost suficiente, nu au fost valorificate. 

Abia ieri, după două săptămâni de controverse privind informaţiile pe care Radu Zamfir le-ar fi oferit, STS a remis un comunicat în care arată: „Serviciul de Telecomunicaţii Speciale protestează ferm faţă de afirmaţiile potrivit cărora doctorul Radu Zamfir ar fi trimis coordonatele geografice prin Sistemul 112. Dânsul a descris doar ce vedea în jurul său şi pe un ecran de telefon mobil, începând cu ora 19.30, doctorul Zamfir indicând ca şi coordonate ora afişată pe telefonul mobil, respectiv: 19,33,20/1, iar peste patru minute 19,37,20/1 care evident nu sunt cooordonate geografice. La solicitarea dispecerilor de a trimite o coordonată care începe cu 46 (latitudinea la care se află locul accidentului – n.r.), a refuzat să mai dea alte informaţii, spunând că a transmis informaţiile şi că nu mai dă nimic”, precizează reprezentanţii STS într-un comunicat de presă.

Ce este Serviciul de Urgenţă 112

Potrivit specialiştilor, serviciul 112 este un call center uriaş, iar operatorii care răspund la apelurile telefonice venite din partea populaţiei sunt cadre militare ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).  „În funcţie de problema pe care o ai, operatorul îţi face legătura la Poliţie, Salvare sau Pompieri. Dacă spre exemplu ţi-a spart cineva casa operatorul te va direcţiona către Poliţie. În schimb, dacă e vorba de o problemă medicală, ţi se face legătura la SMURD şi la Ambulanţă şi reprezentanţi ai ambelor instituţii ascultă în acelaşi timp expunerea pacientului. La sfârşitul interviului, se decide, în funcţie de gravitatea cazului, de resurse, dar şi de cine este mai aproape de locul respectiv, dacă merge un echipaj de ambulanţă sau unul al SMURD. Este o colaborare permanentă, pentru că sistemul funcţionează după un index de cooperare”, a explicat pentru „Adevărul” medicul Cristian Grasu, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABIf).

În momentul apelului, fiecare operator are şi harta STS în faţă. „Se poate face o localizare a telefonului, dacă acesta este înregistrat. În cazul telefoanelor mobile, în funcţie de semnal, se creează un segment de cerc, distanţa în Bucureşti fiind de până într-un kilometru”, a completat doctorul. 

Indexul de cooperare este aprobat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Interne, dar este reglementat şi prin Legea 95/2006, după care funcţionează sistemul de sănătate de la noi din ţară. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a fost desemnat să implementeze şi să opereze Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU) din mai multe motive, printre care şi acela potrivit căruia prezintă obiectivitate în raport cu agenţiile neguvernamentale ce asigură intervenţiile de urgenţă. 

Sistemul este compus din centrele unice pentru apeluri de urgenţă, dispeceratele de urgenţă şi dispeceratele integrate de urgenţă, organizate la nivel de reşedinţă de judeţ, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivelul municipiilor şi oraşelor sau acolo unde este necesar. 

Opoziţia contestă la CCR

Singurul hop pentru adoptarea legii mai rămâne Curtea Constituţională. Opoziţia, prin vocea parlamentarilor PDL, a anunţat deja că va contesta proiectul la CCR, chiar înainte să-l citească. „CSAT este o instituţie peste politic şi peste politicieni, este până la urmă organul suprem de siguranţă şi securitate naţională. Dacă domnul Ponta doreşte şi pe această ultimă redută să o bage în mizeria politică, iar specialiştii şi tehnocraţii să îi facă dependenţi de ordinele politice, eu cred că domnia sa greşeşte profund“, a spus Cezar Preda. „O vom ataca sigur la Curtea Constituţională“, a anunţat Cezar Preda.

Probă de pripeală

O dovadă că proiectul de lege privind trecerea STS în subordinea Internelor a fost întocmit în pripă este şi faptul că au atribuit acelaşi număr la două articole distinct. Astfel, au fost numerotate cu cifra III atât articolul care modifică actuala lege a STS, cât şi următorul, care modifică legea CSAT.

CITIŢI şi:

Şeful STS, decapitat de Ponta prin lege  Premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului să treacă STS în subordinea Ministerului din Interne, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să-l demită în CSAT pe Marcel Opriş, şeful STS.

STS: Dr. Zamfir a transmis, în loc de coordonate, ora de pe telefonul mobil La două săptămâni de la tragedia aviatică din Apuseni, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a făcut publice "coordonatele" transmise de unul dintre supravieţuitorii accidentului.

Ponta: Am propus Parlamentului ca STS să treacă la MAI. Băsescu îl protejează pe Opriş. Probabil este şantajat Liderii USL s-au reunit duminică în şedinţă de urgenţă, la scurt timp după încheierea întrunirii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în cadrul căreia s-au prezentat rapoartele privitoare la accidentul aviatic din Munţii Apuseni. Potrivit copreşedinţilor Uniunii, în Parlament va fi depus un proiect de lege prin care STS să treacă din subordinea Preşedinţiei în cea a Ministerului de Interne.

VIDEO Băsescu, după CSAT: STS poate depista doar telefoane fixe. Directorul Opriş nu este om politic şi nu poate fi schimbat ca să dea bine Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la scurt timp după încheierea şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în cadrul căreia s-a discutat despre accidentul aviatic din Munţii Apuseni, că şeful STS nu va fi demis, întrucât instituţia pe care o conduce nu putea localiza aeronava prăbuşită.

Ponta: Lui Băsescu îi este frică de ce ar putea spune domnul Opriş După accidentul tragic de pe 20, s-au văzut disfuncţionalităţi. Intervine ISU şi serviciul 112, care este gestionat de STS. 

Grigore Cartianu, la Adevărul Live: Ponta vrea STS pentru a avea toată puterea Grigore Cartianu a comentat, la Adevărul Live, declaraţiile de duminică seară ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Victor Ponta. După o şedinţă a CSAT încinsă, cei doi au reaprins scena publică vorbind despre vinovaţii tragediei aviatice  din Munţii Apuseni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite