Rareş Bogdan - politicianul „fake”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cititor care a avut amabilitatea să parcurgă editorialul  în care socoteam că preşedintele PNL şi actualul premier al României, dl. Ludovic Orban, este, în pofida tuturor criticilor ce îi pot fi aduse (şi i-am adus şi eu, slavă Domnului!, şi în textul cu pricina, şi în comentariul apărut vineri), omul politic al anului 2019 a ţinut să mă contrazică drastic.

Cititorul în cauză mi-a spus negru pe alb că nu îmi împărtăşeşte opinia şi că părerea lui este că dl. Rareş Bogdan ar fi cel ce ar merita infinit mai mult să fie desemnat personalitatea cu pricina.

Cititorul găsea şi o explicaţie pentru faptul că nu am optat în favoarea fostului jurnalist de la Realitatea tv. Fiindcă nu îmi place nimic din ceea ce ar fi naţional sau naţionalist. Respectivul comentator are dreptate doar în identificarea celei de-a doua cauze. Nu îmi sunt defel pe plac manifestările exacerbat-naţionaliste, iar în cazul d-lui Rareş Bogdan nu am agreat deloc lungile tirade în care striga din toţi rărunchii cât este el de patriot şi nici secvenţele în care apărea înfăşurat în tricolor.

Mai pe şleau spus, văd în dl. Rareş Bogdan întruchiparea perfectă a omului fake. Aşa mi s-a părut încă din primele zile în care a apărut la postul controlat de dl. Cozmin Guşă în calitate de titular al talk-show-ului programat în prime-time. Am scris, de altminteri, destule texte în care îi criticam auto-admiraţia. Vorbele calpe. Discursul fără conţinut. Ieşirile în decor nepermise unui veritabil jurnalist. Nu am agreat defel, de pildă, odele pe care dl. Bogdan i le-a adus, din convingere, sau doar fiindcă aşa îi ordona patronatul postului ultimului şef al Securităţii comuniste,  Iulian Vlad, despre care se străduia să ne convingă că ar fi fost mare patriot. Acum mă întreb dacă dl. Rareş Bogdan va avea neobrăzarea să participe în toate calităţile oficiale la comemorarea victimelor Revoluţiei anticomuniste şi aceasta în pofida faptului că regimul comunist, îndeosebi în România, a fost intim legat de Securitate ca şi de şeful căreia i-a adus atâtea scârnave  elogii.

Dl. Rareş Bogdan, astăzi numărul 2 din PNL, ajuns într-o astfel de poziţie eminamente graţie intervenţiei, nu ştiu cât de inspirate a preşedintelui Klaus Iohannis, care nu s-a dovedit niciodată prea inspirat în alegerea şi promovarea „oamenilor” domniei-sale (am în vedere cazul Gorghiu făcută preşedintă a PNL, cazul Mihalache trimis ambasador la Londra, cazul multor consilieri şi a altor înalţi funcţionari din aparatul Administraţiei Prezidenţiale) a fost mai întâi promotorul generalului Gabriel Oprea. A se vedea în acest sens mărturia scriitorului Stelian Tănase referitoare la încercarea „generalului Izmană”, încercarea intermediată de însuşi dl. Rareş Bogdan, de a interveni în politica editorială a TVR. Care tocmai începuse să dezvăluie câte plagiate încurajase respectivul, plagiator dovedit el însuşi.

Cu câtva timp în urmă, Rareş Bogdan a încercat să dea o lovitură de forţă, mai bine zis s-a dedat unui şantaj pe faţă, la adresa patronilor Realităţii tv. Nu i-a ieşit, a stat pe tuşă o vreme, a revenit apoi spăsit, umezindu-i-se iar ochii când pomenea numele lui Cozmin Guşă. Oricum, dincolo de aparenţe şi de evidentul cameleonism al personajului, relaţia lui cu patronatul postului era iremediabil compromisă. Aşa că, deşi în toamna-iarna anului 2016 a lansat nenumărate diatribe la adresa colegilor lui din presă, inclusiv de la Realitatea tv, despre care circulau zvonuri că ar fi momiţi cu funcţii şi cariere politice, în primăvara anului 2019, dl. Rareş Bogdan s-a sucit brusc. A acceptat să se înscrie în PNL, să candideze pe un loc eligibil la Europarlamentare, dar şi să devină prim-vicepreşedinte al PNL. Să fie, alături de d-na Raluca Turcan, un fel de agent al preşedintelui Iohannis pe lângă dl. Ludovic Orban.

Nu ştiu ce mari fapte ar fi săvârşit la Bruxelles şi la Strasbourg dl. Rareş Bogdan. Care stă, pare-se, foarte mult în ţară, este oricând gata să intervină la solicitarea oricărei televiziuni, să facă declaraţii în registrul superlativului. Fie relativ, fie absolut. Dl. Rareş Bogdan a spus şi a garantat chiar cu demisia lui că nici un traseist politic, nici un fost pesedist nu va fi primit în PNL. Au fost primiţi atâţia, iar dl. Rareş Bogdan e bine, mersi tot în PNL şi tot prim-vicepreşedinte. Acum are păreri radicale şi oferă garanţii în privinţa pensiilor  speciale care sigur vor fi tăiate. Mai mult ca sigur că nu vor fi.  PNL a ratat momentul. Plus că are şi el faliţii lui. Dl. Rareş Bogdan promite orice contând pe memoria noastră slabă. Care nu e însă aşa cum crede fostul presar de la Realitatea. Dl. Rareş Bogdan este de un caţavencianism în stare pură. Un Nae Girimea, un Păcălici. Şi e foarte posibil ca vorbele lui de clacă să fie puse, et pour cause, în cârca preşedintelui Iohannis. Ştiţi cum zice francezul - Tel maître, tel valet!

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro  şi pe blogurile adevarul.ro   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite