Rareş Bogdan: „Nu cred că are cineva curajul să intre în BPN şi să propună premier PSD. Florin Cîţu nu ia decizii de unul singur”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Prim-vicepreşedinte PNL, Rareş Bogdan, spune că varianta rotaţiei prim-miniştrilor nu a fost validată în forurile de conducere ale partidului, amintind că Florin Cîţu nu poate lua decizii de unul singur. Reacţia vehementă a lui Rareş Bogdan vine după apariţia informaţiilor privind o înţelegere între liderii PNL şi PSD asupra variantei premierului prin rotaţie, cu mandat de un an şi jumătate,

„Domnul Florin Cîţu este preşedintele PNL, cunoaşte foarte bine statutul PNL şi nu ia decizii de unul singur, ci le ia în consens sau cu majoritatea leadership-ului liberal întrunit în foruri statutare. Domnia sa ştie foarte bine starea de spirit, cât de greu a fost să începem discuţii cu PSD şi sunt absolut convins că domnia sa nu ar putea impune aşa ceva şi că este o strategie de negociere”, a declarat Rareş Bogdan luni seara, în cadrul unei emisiuni la Digi24.

El a mai precizat că tema rotaţiei prim-miniştrilor nici nu a fost discutată şi aprobată în PNL.

„Nu s-a pus problema în cadrul negocierilor ca PNL să cedeze poziţia de premier sau să accepte o eventuală rotativă. La BPN (...) nu s-a discutat şi subiectul rotativei. Să punem în discuţie acest scenariu al rotativei, pe care BPN să-l voteze sau nu, dar în cazul în care se opun rotativei înseamnă practic ieşirea din negocieri cu PSD, iar chestiunea premierului prima oară (...) să fie un premier PSD (...) nu cred că vreun lider PNL, de la preşedintele partidului la altcineva, are măcar curajul să intre în BPN şi să propună aşa ceva”, a mai spus Rareş Bogdan. 

Liderii  PNL, PSD şi UDMR, care negociază viitorul guvern, au stabilit, luni seară, la Palatul Victoria, că formula pe care vor merge în privinţa premierului va fi rotaţia între PSD şi PNL. Surse din PNL susţin că liderii liberali din conducerea restrânsă nu sunt de acord cu varianta unui premier care să provină din PSD, pentru că ar însemna o capitulare a partidului. Pe de altă parte, echipa din jurul lui Florin Cîţu nu s-ar opune variantei ca primul premier să fie din partea PSD, respectiv Marcel Ciolacu, apoi următorul să fie Florin Cîţu, potrivit informaţiilor „Adevărul”.

Soluţia „rotativei” premierului şi poziţionarea privind cine să aibă primul premier ar urma să fie discutată de PNL într-o şedinţă a Biroului Executiv, marţi seară. Problema liberalilor este că scenariul rotaţiei premierilor nu a fost validat în forurile de conducere, astfel că o negociere la nivel de preşedinţi de partid nu are nicio valoare atâta vreme cât Florin Cîţu nu ia mandat de la conducerea partidului. Forul care trebuie să valideze o astfel de variantă este Consiliul Naţional.

Până când cele trei formaţiuni nu se înţeleg în privinţa premierului, nu poate fi negociată nici structura şi componenţa noului Guvern, asta deşi cele trei partide îşi propuseseră ca la începutul săptămânii viitoare să fie dat votul în Parlament pe noul Executiv. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite