Rareş Bogdan, critici dure pentru Orban: Dacă Merkel sau Kurz doresc să îşi culeagă sparanghelul, nu e problema mea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan şi Ludovic Orban au o relaţie tensionată
Rareş Bogdan şi Ludovic Orban au o relaţie tensionată

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a criticat decizia Guvernului Orban de a permite cetăţenilor români să meargă la muncă în Germania pe timp de pandemie. Joi, la Aeroportul Internaţional din Cluj, circa 1.500 de români au neglijat recomandările de distanţare socială pentru a se îmbarca în zboruri charter către Germania, unde vor lucra în agricultură.

„Eu, după cum ştiţi, am prezentat prima dată aceste imagini şi am reacţionat extrem de dur, chiar dacă fac parte din PNL, care este la guvernare. Una-i una, alta-i alta. Înainte de orice e vorba de cetăţean. Nu ştiu cine e firma. Situaţia e mult mai complexă decât o simplă firmă – că sunt mai multe firme, că e o singură firmă. Situaţia e mai gravă şi, din punctul meu de vedere, are trei componente. Unu, ţine de sănătatea oamenilor care au venit acolo, faptul că ei nu păstrau distanţa socială necesară pentru a nu primi virusul în cazul în care un singur om de acolo era infectat, mai ales că avem o situaţie în care câteva sute erau din Suceava şi din Neamţ, zone extrem de roşii, epicentre care sunt infectate cu COVID-19 la această oră. Situaţia nu ţine doar de ce s-a întâmplat astăzi la Aeroportul din Cluj sau de ce urmează să se întâmple mâine la Timişoara, la Cluj şi la Bucureşti, cu avioanele care pleacă spre Germania pentru cules de sparanghel”, a afirmat Rareş Bogdan, joi seară, în direct pe B1 TV, la „Dosar de politician”. 

Eurodeputatul PNL a dezvăluit şi o discuţie purtată cu premierul Ludovic Orban pe acest subiect. 

”Faptul că Germania doreşte să-şi culeagă sparanghelul de pe câmp e foarte bine. E un produs sănătos, un produs natural. Întrebarea este dacă noi suntem în situaţie de urgenţă, de ce am fi obligaţi să dăm drumul acestor oameni spre Germania şi ce alternativă le-am da în România. Pentru că faptul că Germania doreşte să-şi culeagă sparanghelul cu muncitori români sau faptul că cei din regiune Veneto, zona care este limitrofă Lombardiei, deci este una din zonele ultraroşii ale Italiei, care a fost epicentrul şi este în continuare epicentrul COVID-19, mi se pare foarte  grav. Aici este o discuţie mai largă, pe care trebuie să o avem. Eu am avut deja de două ori discuţii cu Ludovic Orban pe parcursul zilei de astăzi, din cauza reacţiei mele extrem de dure, şi i-am spus părerea mea. În acelaşi timp mi-a spus şi părerea lui cu privire la libera circulaţie. Eu am spus, domnule premier, fiind situaţie de urgenţă, nu discutăm de liberă circulaţie, pentru că nu avem aceleaşi reglementări, iar faptul că doamna Merkel sau domnul Kurz doresc să îşi culească sparanghelul, iar domnul Kurz doreşte să aibă 11.000 de oameni în servicii sociale sau domnul Conte doreşte încă 16.000 de oameni la cules de nu ştiu ce prin Veneto, nu e problema mea. Problema mea e alta. Dacă România rămâne în continuare furnizor de forţă de muncă, de sclavi pentru Europa sau este în stare să absoarbă această forţă de muncă”, a reacţionat Rareş Bogdan. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite