Rares Bogdan, după ce Clotilde Armand a anunţat că dă Guvernul în judecată: Când cei mai mulţi bani au fost primiţi de USR, nu mai era dirijare discreţionară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan FOTO Adevărul
Rareş Bogdan FOTO Adevărul

Rareş Bogdan a declarat pentru „Adevărul” că primarul sectorului 1, Clotilde Armand, „nu ştie foarte bine istoria recentă”, în contextul demersul anunţat de primar. Liderul i-a transmis primarului de sector să lase „ipocrizia”, iar dacă face plângere penală acum să facă şi pentru Hotărârea de Guvern prin care cea mai mare sumă de bani a fost alocată primăriei din Timişoara, condusă de Dominic Fritz (USR).

„La adoptarea bugetului şi a Anexei 7.03 cei mai mulţi bani au fost dirijaţi spre primarii USR Pleşa de la Alba Iulia, Coliban de la Braşov, Dominic Fritz de la Timişoara şi Viziteu de la Bacău. O întreb pe doamna Armand atunci nu mai era o dirijare discreţionară şi lipsită de transăparenţă a banilor din bugetul public. Era domnul Barna vicepremier. Aş vrea să o rog pe doamna Armand să lase ipocrizia de genul acesta şi să se comporte cu maturitate că poate să o facă. (...) „O apreciez că se luptă cu mafiile, dar acum să facă plângere penală pentru ce? Dacă face plângere penală acum o invit să facă şi pentru Hotărârea de Guvern din ianuarie-februarie, când era USR la Guvernare. Atunci cea mai mare alocare a fost către primăria domnului Fritz”, a declarat Rareş Bogdan pentru „Adevărul”. 

El a explicat că 300 de primării ale liberalilor, printre care şi cea a lui Emil Boc, nu au primit bani, întrucât sesiunile pentru depunerea proiectelor au fost în perioada PSD, Guvernul plătind acum ce s-a semnat atunci. 

„Aş vrea să înţeleagă despre ce este vorba cu aceşti bani pentru că banii aceştia sunt pentru necesităţi. Am văzut spculaţia că toate primăriile PNL au luat bani. Sunt peste 300 de primării PNL din 1260 care nu au luat bani pentru simplul fapt că nu au depus documente. Primăria domnului Boc, Clujul nu a luat niciun ban, dar l-am văzut pe domnul Boc să facă scandal, după cum face domnul Fritz spre exemplu la Timişoara. Cluj, care este a doua primărie ca importanţă după Bucureşti în România, nu a luat nicun ban la această rectificare şi peste 300 de primării nu au luat bani la această rectificare. O parte din aceşti bani au fost pentru cofinanţări, e o nemulţumire şi a primarilor liberali pentru că sesiunile de depuneri de proiecte au fost în perioada PSD pentru PNLD 1 şi PNLD 2, adică dezvoltările locale, iar noi, Guvernul plăteşte acum ce s-a semnat atunci la acele guvernări. Deci o parte din aceşti bani sunt pentru cofinanţările pe proiectele cu finanţare europeană”, a mai completat Rareş Bogdan. 

El a explicat că doar 14% din primăriile PSD au aplicat pentru fonduri europene, în timp ce, din primăriile liberale au aplicat 98%, „indifferent că sunt rurali sau urbani”.

„Trebuie înţeles ce se întâmplă cu aceşti bani care au fost daţi din Fondul de rezervă pentru că am văzut comentarii”. (…) Depinde de judeţ, de cine a cerut bani, de consiliul judeţean, depinde de înaintarea de cereri şi justificare. Sunt primării care pot plăti, iar altele sunt în incapacitate de plată. Trebuia să se întâmple oricum, nu ştiam că cei de la USR se aliază cu AUR şi PSD pentru a da jos Guvernul. Luna octombrie este o lună în care trebuiau rezolvate aceste probleme. Nu am putut adopta în şedinţa de luni pentru simplul fapt că nu au fost gata documentele din ţară”, a mai explicat Rareş Bogdan. 

În ceea ce priveşte o posibilă alăturare a altor primar la demersul anunţat de Clotilde Armand, Rareş Bogdan a completat că primarul Sectorului 1 „nu ştie foarte bine istoria recentă, dacă sunt la primul mandate pot să intre pe acest scenario, dacă sunt primari cu mai multe mandate ştiu exact ce înseamnă rectificările şi pentru ce sunt aceşti bani şi nu se vor alătura unui demers pur populist şi fără substanţă”. 

Contactat de „Adevărul”, liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat că în contextul consultărilor pentru formarea unui nou Guvern, „negocierile politice sunt una şi respectarea legii înseamnă altceva, una nu exclude pe alta. În orice fel de Guvern ne-am duce şi orice fel de Coaliţie ne-am duce nu o să închidem niciodată ochii la nerespectarea legii”, a declarant Moşteanu privind demersurile făcute de Clotilde Armand în contextual negocierilor pentru formarea unui nou Guvern şi o eventuală refacere a Coaliţiei de guvernare cu USR. 

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunţat că va da în judecată Guvernul, după ce Cabinetul Cîţu a decis să aloce bani din Fondul de Rezervă în special pentru primariile liberale şi cele ale UDMR. Demersul edilului de la Sectorul 1 are loc în contextul în care PNL şi USR ar trebui să revină la masa negocierilor pentru conturarea unui nou Executiv.

Executivul a hotărât cum va împărţi peste un miliard de lei pentru aleşii locali. Majoritatea banilor merg la liberalii care l-au susţinut la Congres pe Cîţu. Edilii PSD au primit sume simbolice, adică în multe cazuri doar 50.000 de lei per comună, în timp ce aleşilor liberali din localităţi de 1.400 de persoane li s-a dat şi 650.000 de lei. Nu în ultimul rând, primarii USR au fost tăiaţi de pe listă

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite