Rareş Bogdan a cerut în plenul PE primirea României în spaţiul Schengen: „De ce sunt sunt pedepsiţi românii, deşi sunt cei mai pro-europeni din UE?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rareş Bogdan . FOTO Mediafax
Rareş Bogdan . FOTO Mediafax

Europarlamentarul Rareş Bogdan a cerut joi în plenul Parlamentului European ca România să fie primită în spaţiul Schengem subliniind că preşedintele şi Guvernul sunt actori care susţin „în forţă” valorile statului de drept. „De ce sunt pedepsiţi românii, deşi sunt cei mai pro-europeni?”, a mai afirmat acesta.

„Primirea României în spaţiul Schengen nu este un moft. Constat cu tristeţe că aproape singura legătură a României cu spaţiul Schengen este că furnizează muncitori sezonieri. Ei nu beneficiază de standardul de sănătate şi siguranţă din statul membru unde muncesc, dar asta vom dezbate imediat. Este inadmisibilă blocarea intrării României în spaţiul Schengen, deşi îndeplineşte criteriile tehnice de aderare încă din 2011. Totuşi, este ţinută la uşă deşi este un furnizor de euro-optimism. Dezbatem astăzi despre un spaţiu Schengen funcţional, dar refuzăm să îl consolidăm, iar asta pentru că state ca Olanda, în frunte cu premierul ei, se opun nejustificat de ani de zile intrării României în spaţiul Schengen. Apropo, îl invit pe domnul Mark Rutte să verifice portul Rotterdam pe traficul de ţigări şi evaziunea fiscală. România are un preşedinte şi un guvern PPE, pro-europene şi susţinătoare în forţă ale statului de drept. Mă întreb: de ce sunt sunt pedepsiţi în continuare românii, deşi sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeană?”, a declarat Rareş Bogdan, într-o intervenţie avută în cadrul unei dezbateri privind situaţia spaţiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19, citat de caleaeuropeana.ro.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să întreprindă paşii necesari pentru primirea Croaţiei, Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen, într-o rezoluţie votată anterior şi care va fi supusă votului sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite