VIDEO Raluca Turcan, la „Adevărul live“:„Este evident că Ponta şi Antonescu lucrează la o Constituţie care să le servească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PDL Raluca Turcan a vorbit, la „Adevărul live“, despre noul proiect de revizuire a Constituţiei şi despre amendamentele pe care democrat-liberalii le-au propus pentru modificarea legii fundamentale. Raluca Turcan crede că este un abuz din partea USL să cheme magistraţii în faţa unei comisii parlamentare.

Despre boicotarea referendumului:
Tot ce s-a întâmplat în comisia de revizuire a Constituţiei a fost o înţelegere între Ponta şi Antonescu. Ajungem la un abuz instituţional, prin scăderea paragului la referendumului la 30%. Ar fi o greşeală pentru PDL să fie părtaş la acest demers, care este o manipulare, o transpunere în practică a unei fobii politice. Am avut un referendum valid, oamenii au spus că vor Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari. În acest moment acel referendum nu este luat în calcul.

Mi-ar părea rău ca Opoziţia să nu participe la votul pentru modificarea Constituţiei. Acesta este un abuz, de să modifici o Constituţie cu 30%, când actuala lege fundamentală a fost votată de 50%. Implicarea populaţiei în decizii democratice majore este a celor care sunt la putere. 2, 5 miliaone de oameni ar putea să decidă pentru 18 milioane de oameni.

Despre referendumul din 2009:

Era o formă de respect faţă de cetăţeni să respecţi referendumul din 2009.Nimic din ce a declrat Victor Ponta nu se regăseşte în noua Constituţie.Este şocant să ai un premier care vine şi face nişte declaraţii de principiu corecte, iar apoi parlamentarii acelei coaliţii vin şi votează altceva.Este un lucru inadmisibil. Este un joc dublu, de imagine.Este evident că Ponta şi Antonescu lucrează la o Constituţie care să le servească.

Despre reprezentarea la Bruxelles:

Au propus ca premirul României să reprezinte ţara la Bruxelles. Asta arată că Victor Ponta încă mai este traumatizat de decizia CCR de vara trecută. Înainte de a demara proiectul revizuirii Constituţiei, aş fi ieşit cu un set de principii, o viziune, să nu mai dau impresia că totul este făcut la plesneală.

În chestiuni economice, preşedintele ar trebui să se consulte cu premierul pentru reprezentarea la Bruxelles.Ar trebui gândite instituţiile statului, în aşa fel încât să nu-ţi împiedice total dreptul de a negocia, de a ajunge la un consens. Ar fi păcat să renunţăm concret la capacitatea de negociere şi de adaptare. Mi-aş fi dorit o prezentare clară a viziunii funcţionării statului. acum, totul este la încropeală. N-am auzit un enunţ din partea USL care să fie pus şi pe masa opoziţiei.Văd o sfidare completă a Opoziţiei.

Despre posibilitatea ca procurorii să ajungă în faţa Parlamentului:

Cred că este un abuz şi o mextrapolare a unei politici d eintimidare a puterii judecătoreşti. Nu este prima dată când se exercită presiuni asupara puterii judecătoreşti. Acest domn, Chiuariu, nu cunoaşte statutul parlamentarilor. În regulament scrie că pot fi invitaţi oameni pentru buna desfăşurare a activităţii acelei comisii.

Pe fond, aceasta reprezintă o formă de subordonare a justitţiei faţă de Parlament, lucru care contravine principiilor democratice.

Despre căsătoriile între persoane de acelaşi sex:

PDL este total împotriva oricărei forme de discriminări. Din punctul meu de vedere, civil , cred că nu ar trebui să existe diferenţe, dar religios ar trebui să rămână între bîrbaţi şi femei. Nu cred că societatea românească este pregătită să accepte căsătoriile între homosexuali. Este un subiect care nu merită atâta divagaţie: civil, egalitate în drepturi, religios, ne păstrăm valorile şi doctrina.

Despre regionalizare:

PDL va prezenta un proiect de regionalizare într-un cadru de dezbateri. Mi-aş dori să existe ocazia aşezării la aceeaşi masă pentru a le spuen cum vedem noi lucrurile.  Cel mai corect ar fi ca regionalizarea să se începe de la viitoarele alegeri. USL oferă nişte sinecuri baronilor şi intenţionează să-şi asume răspunderea guvernamentală.

Despre demniterea lui Florin Popescu din fruntea PDL Dâmboviţa

Nu a fost înlocuit pentru că a susţinut moţiunea Elenei Udrea. Vicepreşedintele zonal a observat că această organizaţie nu funcţionează, iar mebri marcanţi au ajuns la alte partide. Nu există comunicare între Florin Popescu şi conducerea centrală, care a decis să organizeze alegeri interne în această organizaţie.

Domnul Frunzăverde a plecat cu tam-tam, alţi colegi au plecat şi nici nu am aflat. Se fac analize în toate organizaţiile, există un calendar de organizare a alegerilor în toate judeţele.

Despre Traian Băsescu:

Politic, PDL s-a comportat şi s ecomportă corect faşă de preşedintele Traian Băsescu. Instituţional, PDL se raportează la politicile preşedintelui. Atitudinea preşedintelui faşă de PDL , în urma alegerilor interne, a lăsat urme în sufletele multor colegi.

Raluca Turcan la Adevărul Live. De ce ameninţă PDL că îi va îndemna pe români să nu iasă la vot

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite