Raluca Turcan, despre OUG privind programele de sănătate: Fiecare zi în care acest sistem nu se aplică ne costă vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO gov.ro
FOTO gov.ro

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, luni seară, că fiecare zi în care OUG privind liberalizarea programelor naţionale de sănătate nu se aplică ne costă vieţi. ”Dacă faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă”, a spus vicepremierul.

Vicepremierul Raluca Turcan susţine că ordonanţa de urgenţă referitoare la programele naţionale de sănătate este un lucru bun care s-a făcut în sistemul de sănătate românesc.

„Ştiţi că fiecare zi în care acest sistem nu se aplică ne costă vieţi? (...) Dacă tu faci infarct la Sibiu, cel mai apropiat centru în care ai acces la serviciul de intervenţie e la Târgu Mureş. Faci câteva ore. În acest timp, fie mori, fie ai sechele pe viaţă”, a spus Turcan, luni seară, într-o emisiune la TVR.

Ea a acuzat că „o grămadă de amatori” îl jignesc pe ministrul Sănătăţii şi îi afectează reputaţia. Turcan consideră că, dacă Cosache ar fi vorbit din afara sferei politice, ca specialist în domeniul sanitar, ar fi fost apreciat.

„Omul ăsta a lucrat în privat şi a lucrat în străinătate. Probabil că, dacă ar fi fost în spaţiul public şi ar fi spus ce trebuie făcut în sistemul de sănătate, toată lumea ar fi stat pe margine şi ar fi spus: «Mamă, ce dreptate are omul ăsta, asta-i soluţia pentru sistemul de sănătate românesc!» În momentul în care a făcut pasul în politică şi îşi asumă asemenea decizie mulţi îl fac infractor şi îl jignesc într-un mod inimaginabil.  Sunt o grămadă de amatori şi afectează reputaţia unui om care şi-a câştigat un prestigiu la nivel mondial”, a mai spus Turcan.

Ea a afirmat că o ordonanţă de urgenţă nu schimbă un întreg sistem precum cel de sănătate, spunând că „urmează şi alţi paşi”.

Turcan a explicat că ordonanţa nu a fost semnată de ministrul Sănătăţii, ci de un secretar de stat pentru că Victor Costache nu era în ţară la acel moment.
„Semnătura s-a dat în şedinţa de Guvern, pentru că aşa funcţionează”, a spus Turcan.

Vicepremierul  a precizat că în şedinţa de Guvern a fost introdus articolul care interzice unităţilor sanitare private să perceapă alţi bani pacienţilor înscrişi în programele de sănătate.

În ceea ce priveşte comparaţia pe care Victor Costache a făcut-o între asigurările CASCO şi cele private de sănătate, Turcan susţine că „a fost o figură de stil referitoare la un sistem de asigurări”.

Ea a acuzat că majorarea salariilor medicilor nu a condus la creşterea calităţii serviciilor medicale şi că opersonalul medical este „sufocat în hârtii”.

”Această ordonanţă nu favorizează sistemul privat, favorizează pacientul”, a mai declarat vicepremierul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite