Raluca Turcan: Politizarea sistemului de sănătate a dus la incompetenţă criminală. În guvernele PSD am avut trei miniştri anchetaţi pentru că au furat din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan - FOTO Eduard Enea
Raluca Turcan - FOTO Eduard Enea

Vicepremierul Raluca Turcan a vorbit luni la Adevărul Live despre politizarea mediului sanitar din România, considerând că aceasta a dus la „incompetenţă criminală”, şi a explicat că PNL îşi propune cursuri pentru viitorii manageri de spitale. Vicepremierul a vorbit şi despre depolitizarea altor instituţii „de sub papucul PSD”, cum ar fi CNA, Consiliul Legislativ sau Curtea de Conturi.

Adevărul: În urmă cu câteva zile s-a împlinit un an de când PNL a preluat guvernarea. Ce rămâne în urmă dacă tragem linie?
Raluca Turcan:
Rămân trei lucruri de necontestat. Gestionarea bună a unei crize sanitare fără precedent, cel mai mare nivel al investiţiilor publice din România în ultimii 10 ani şi cel mai mare ritm de absorbţie a fondurilor europene din ultimii zece ani. Să nu uităm că am intrat în această criză sanitară complet nepregătiţi Dacă ştim că există o lege care obligă un stat să aibă stocuri de rezervă, la noi nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am avut stocuri zero, o infrastructură făcută praf. Cu toate astea a trebuit să gestionăm criza sanitară. Efortul a fost pe măsură, doar aparatura de luptă cu COVID am investit 1,2 milioane de euro, în creşterea capacităţii de testare am investit 1 milion de euro. Am reuşit să atragem în sistemul sanitar sute, chiar mii de oameni care în alte condiţii nu s-ar fi apropiat de sistemul sanitar din România, tocmai că el era neprimitor. Acestea sunt lucrurile care se pot spune în momentul de faţă despre criză. Sper ca acest efort să se vadă într-o diminuare a numărului de infectări.

Am văzut că deja se fac liste prin ministere cu oameni care au prioritate la vaccinare. În acelaşi timp am văzut mulţi români care refuză vaccinul. Cum va gestiona Guvernul această situaţie?
Am văzut foarte multe speculaţii. Strategia noastră este de la început gândită cu prioritate pentru categoriile care se află în prima linie de luptă cu pandemie şi în acelaşi timp cu categoriile vulnerabile. Am creat o comisie întocmită de un specialist pe partea de management în sănătate publică, tocmai pentru ca atunci când România are acces la acest vaccin, întregul procedeu să se deruleze cu o încredere maximă din partea oamenilor. Dacă el e gestionat bine, am convingerea că va creşte şi numărul de persoane dornice să se vaccineze. Dacă ar exista o bâjbâială în procesul de vaccinare, ar prinde teren şi curentele antivacciniste. 

Premierul spunea dimineaţă că se vede luminiţa de la capătul tunelului. Când estimaţi că scăpăm de această perioadă grea a pandemiei?
Mi-e greu de spus. Dar în momentul în care va apărea vaccinul, se va vedea şi luminiţa. Sunt mai multe vaccinuri în faza experimentală. Va depinde tipul de vaccin care va fi achiziţionat de ţări. Unele au anumite condiţii de depozitare. Dar acesta e şi rolul condiţiei pe care am constituit-o, tocmai ca întregul proces să fie un proces coerent şi bine înţeles de toată lumea, tocmai pentru că nu vrem să creăm nici panică nici aşteptări neealistă şi să existe ficienţă.

M-am uitat în programul de guvernare la partea de sănătate. În 2016 am văzut un PSD care promitea 8 spitale regionale iar proiectele au rămas la stadiul de cariocă pe hârtie. PNL promite trei spitale regionale. În ce măsură vor fi ele desfăşurate sau chiar finalizate?
Există o uriaşă diferenţă între programul de guvernare propus de PSD şi cel propus de PNL. Programul PNL are la bază şi resursele financiare. Au pornit de la opt spitale, după care au rămas la trei. A plecat de la guvernare PSD şi nici acelea trei nu erau semnate. Noi am reuşit ca în doar câteva luni să semnăm contractele. În viitorul exerciţiu financiar acestea se vor construi. Întregul program de sănătate al PNL e concentrat foarte mult pe partea de prevenţie, inclusiv pe programe de screening de 100 mld de euro. După partea de prevenţie avem partea de îmbunătăţire a actului medical unde intră şi construirea de unităţi spitaliceşti. Şi nu în ultimul rând avem partea de management sanitar, înclusiv partea de digitalizare, astfel încât întregul lanţ al sănătăţii să plece de la prevenţie până la tratarea corespunzătoare în condiţii moderne şi practici unitare. Practica unitară este vitală. Sunt locuri în care se moare cu zile. Dacă te-ai născut într-un loc mai îndepărtat nu ai parte le aceleaşi servicii. Vrem să completăm această parte de tratament în spitale cu partea de analiză, plus tele-consultaţie. E important să avem majoritate parlamentară. Dacă ai un Parlament cum e cel condus de PSD, degeaba atragi bani dacă îţi blochează iniţiativele.

Ce va face PNL în cazul în care va avea ministerul Sănătăţii pentru a depolitiza sistemul de sănătate? Oricât de moderne ar fi spitalele sunt sub papucul unor manageri numiţi politic.
Politizarea în sistemul de Sănătate a dus la incompetenţă criminală. E o realitate. În perioada stării de urgenţă noi am încercat ca întreaga coordonare a spitalelor să fie gestionată de ministerul Sănătăţii tocmai ca atunci când eşti în perioadă de urgenţă să poţi acţiona rapid. Acum din nefericire am ajuns la situaţia anterioară şi de multe ori trebuie să lucrăm cu manageri numiţi politic care nu au nicio treabă cu partea sanitară. Abordarea noastră e de a avea nişte procese transparente cu proceduri unice, având la bază cursuri pentru viitorii manageri sanitari şi să nu mai fie niciun fel de rabat de la calitatea acestora. Dacă ne uităm în urmă, a fost o bătaie de joc. Până la guvernarea PNL, în cele trei Guverne PSD am avut trei miniştri anchetaţi sau arestaţi pentru că au furat din spitale. Despre ce să vorbim că ar fi putut face acei miniştri în materie de profesionalizarea spitalelor? Un fost ministru al Sănătăţii, o doamnă, e arestată pentru că bănuia contractele de achiziţie de aparatură medicală. Lucrul acesta nu mai poate să se repete. E nevoie o reformă a sistemului sanitar.

Am văzut o cifră importantă în programul de guvernare, salariul la 1.000 de euro. De unde bani?
Cuvântul cheie îl reprezintă investiţiile. Asta este a doua componentă puternică care a marcat anul acesta de guvernare şi îl va marca şi în următorii patru ani. Întregul nucleu guvernamental îl reprezintă investiţiile. Fără ele nu poţi avea locuri de muncă, competitivitatea firmelor româneşti, atractivitate pentru firmele publice locale. Şi atunci din investiţii, o dată pe fonduri europene şi în acelaşi timp pe fonduri publice să ajungem la o creştere treptată a salariului mediu la 1.000 de euro. Într-un singur an de guvernare, salariul mediu în România a crescut cu 7,8%.

În viitoarea guvernare, atunci când se va încheia, care sunt trei obiective palpabile pentru 2024, la finalul ciclului de guvernare?
Va fi dublată reţeaua de creşe şi grădiniţe în România. Ne-am propus să creşte număruld e creşe şi grădiniţe pentru a ajunge la generalizarea invăţământului pentru copii. Vom avea mai multe locuri de muncă şi vom putea pune degetul pe cel puţin 500.000 de locuri de muncă create. Pe partea de infrastructură pot să spun că se vor vedea cinci spitale judeţene noi, se vor vedea şi cele trei spitale regionale şi se va simţi foarte accentuat şi tronsonul de autostradă Sibiu - Piteşti. Ne-am propus să avem 1.000 de km de autostradă în folosinţă.

Cu cine veţi face majoritate în viitorul Parlament?
Eu aş vrea ca majoritatea să fie în jurul PNL. Cred că avem această posibilitate, mai ales că PNL e singurul care se poate opune real PSD-ului. La nivelul ţării, poate că în unele oraşe mai pot fi vizibile şi alte partide politice. La nivelul ţării singurul care poate ţine PSD deoparte e PNL. De aceea e important ca votul să nu se risipească pe tot felul de experimente. Suntem deschişi pentru crearea unei majorităţi care să ţină PSD-ul departe de decizia politică pentru viitorii patru ani. În cei trei ani în care PSD a fost la guvernare am militat în fiecare zi împotriva abuzurilor pe care PSD-ul le-a făcut la adresa justiţiei, am încercat să oprim controlul politic al instituţiilor care cădeau una câte una în mâna PSD-ului. Vrem să refacem legile Justiţiei. În mare parte am blocat cât am putut mutilarea lor. Avem pachetul pregătit, înclusiv desfiinţarea SIJ. Trebuie să scoate politicul din câteva instituţii vitale. Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, CNA-ul. Sunt câteva instituţii sub papucul PSD. Curtea Constituţională. Pentru asta avem nevoie de modificarea Constituţiei. E nevoie de majoritate cu două treimi. Mi-aş dori să avem o majoritate în Parlament să putem modifica Constituţia, să oprim traseismul politic. Se poate realiza doar prin modificarea Constituţiei.

Vedeţi o majoritate PNL-USR-PLUS-PMP-UDMR?
M-aş veri să le nominalizez până la rezultate. Cert este că atunci când ne-am lutat cu PSD-ul am putut să facem alianţă cu toate aceste partide. Dacă ele vor confirma la parlamentare, nu vor exista obstacole.

PNL va repeta scorul de la locale?
În mod normal PNL trebuie să câştige aceste alegeri. PNL a fost marele câştigător al tuturor alegerilor de până acum. Mai ales că acest an a fost cel mai dificil din istoria guvernărilor de până acum. Nu cred să mai fi fost vreun guvern la fel de încercat. Nu doar criza sanitară a marcat Guvernul, ci şi criza financiară şi instituţională, lăsată de ultimele guverne PSD. Guvernul PNL a ajuns să-şi asume guvernarea, am fost singurii care ne-am asumat, singurii care am crezut că Guvernul Dăncilă merită să plece. Când am întrebat în jur dacă vrea să mai vină cineva, au zis mergeţi voi, rupeţi-vă gâturile. Ne-am asumat guvernarea, am fost singurii, am câştigat alegerile, am gestionat această criză sanitară iar acum avem resursele să dezvoltăm România. Pe fond am arătat că avem tot ce ne trebuie pentru o guvernare profesionistă,

Va scoate PNL 30%?
Eu vă spun sincer că îmi doresc foarte mult ca PNL să fie cel mai puternic partid.

Deci ăsta obiectivul PNL. Să fie pe primul loc.
Cu cât mai mare rezultatul, cu atât mai bine. E foarte important ca voturile să nu se risipească. Mi-aş permite un apel din suflet oamenilor. Nu vă risipiţi voturile şi nu mai faceţi experimente. Poate sunt unele lucruri făcute mai bine, însă pe de altă parte, în acest Guvern s-a muncit la foc continuu. Toată ţara a fost ca o cameră de gardă în care veneau pacienţi în stare gravă în fiecare zi. Cu toţii am încercat să ajutăm camera de gardă numită România. Am fost atât de aproape de oameni încât cred că puţi oameni politic mai pot atinge acest nivel de responsabilitate ca atunci când am fost noi la guvernare. Când a trebuit să luăm decizii dificile, vedeam tot felul de amatori care încercau să capitalizeze politic. Cât cinism să ai să te duci să mai păcăleşti nişte oameni să-i intoxici cu fake-news, informaţii derutante.

Vorbeaţi de o alianţă de dreapta în următorii patru ani. Însă vă întreb, cum va funcţiona această majoritate PNL-USR-PLUS în contextul unor declaraţii atât de tăioase? Vlad Voiculescu acuză PNL că-i blochează funcţia de viceprimar al Capitalei.
Eu am colaborat cu aceste partide în Parlament. Cu toate că existau momente de divergenţe, când a fost să stabilim nişte obiective comune, noi le-am urmat. Cred că se pot găsi lideri politici. Mi-al dori să nu se sape tranşee de netrecut după alegerile acestea, însă asta ţine de viziunea fiecărui actor politic. Dacă unii cred că pot să-şi maximizeze rezultatul atacând eventual pateneri de guvernare, arată că atâta pot în politică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite