Rafila, despre obiectivul premierului de a se vaccina 10 milioane de români până la 1 august: „O dată bună pentru vacanţe, nu pentru atingerea acestei ţinte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ George Călin
FOTO: Inquam Photos/ George Călin

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, susţine că obiectivul premierului Florin Cîţu, acela de a se vaccina 10 milioane de români până la 1 august, se va îndepărta. „31 iulie e o dată foarte bună pentru vacanţe, dar nu pentru atingerea acestei ţinte”, spune Rafila.

Alexandru Rafila a transmis duminică, într-o emisiune la Digi24, că vaccinarea a mers bine atât timp cât numărul de solicitări, sau de solicitanţi, a fost mult mai mare decât numărul de vaccinuri disponibile.

„Există posibilitatea ca pe măsură ce numărul de vaccinuri pe care România le primeşte să fie tot mai mare, iar la un moment dat să se inverseze acest trend şi să avem mai puţini solicitanţi decât numărul de doze disponibile. Lucrul acesta poate să ducă în una, maxim două luni la vaccinarea la liber, ceea ce înseamnă că dacă vreţi să vă vaccinaţi astăzi, vă duceţi la un centru şi vă vaccinaţi imediat. Nu o să mai existe liste de aşteptare.”, a explicat Rafila.

Rafila: Acel orizont pe care ni-l dorim toţi se va îndepărta

Rafila susţine că, odată cu creşterea numărului dozelor de vaccin pe care România le primeşte, numărul celor care solicită vaccinarea va cunoaşte o scădere şi astfel „orizontul pe care ni-l dorim toţi” se va îndepărta.

„Şi atunci orizontul ăla pe care ni-l dorim toţi, şi domnul prim-ministru, şi noi, ca şi oameni de sănătate publică – să vaccinăm cel puţin 10 milioane de persoane, acel orizont se va îndepărta. 31 iulie, sigur că e o dată foarte bună pentru vacanţe, dar nu pentru atingerea acestei ţinte de 10 milioane, decât dacă se întâmplă o minune, dar o minune... aţi văzut ce propunea doamna secretar de stat – minunea carantinei.

Pe partea cu vaccinarea, astfel de minuni nu se întâmplă. Se întâmplă doar dacă munceşti foarte mult şi faci o campanie de informare ţintită pentru fiecare grup populaţional şi de vârstă, şi de populaţie, din punct de vedere al ocupaţiei, al gradului de educaţie, al mediului rural sau urban în care trăieşte. Aceste campanii de informare trebuie ţintite, astfel încât să atragă oameni”, a mai adăugat deputatul PSD.

Premierul Florin Cîţu a declarat vineri că restricţiile ar putea fi relaxate în două etape, iar după ce vor fi vaccinate 10 milioane de persoane, autorităţile ar putea decide relaxarea totală a restricţiilor. 

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţine: până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane, iar până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.”, a explicat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite