Rafila, avertisment cu privire la un grad de pericol stabilit de OMS: Va limita accesul la servicii de sănătate

Rafila, avertisment cu privire la un grad de
pericol stabilit de OMS: Va limita accesul la servicii de sănătate

Rafila: Românii se apropie de un grad de pericol stabilit de OMS!Rafila: Românii se apropie de un grad de pericol stabilit de OMS!Alexandru Rafila FOTO Alexandru Rafila  Inquam Photos / George Calin

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, a explicat într-o conferinţă de presă că o  Ordonanţa de Urgenţă care se referă la transferul unor servicii medicale din sectorul public în cel privat, ar avea ca efect apropierea de un prag stabilit de OMS în ceea ce priveşte plata din buzunar pentru serviciile medicale. Potrivit reprezentantului României la OMS, atingerea acestui prag reprezintaă un pericol pentru bugetele familiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Prin Ordonanţă de Urgenţă care se referă la transferul unor servicii medicale din sectorul public în sectorul privat, practic creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat care sunt în contract cu CNAS. (...)În primul rând, numărul total de paturi finantabile în România pentru servicii medicale spitaliceşti este fix. (...)În mod evident, accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea paturilor la privat. Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o coplata substanţială. Nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată, prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă”, a explicat Alexandru Rafila. 

 El avertizează că prin această ordonanţă, nu se mai poate asigura plata salariilor şi a cheltuielilor cu medicamente. „Al doilea element este legat de scăderea finanţării. Dacă în spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi, dacă se reduce cu 20-25 de paturi înseamnă că şi finanţarea se reduce cu 5%. Ce impact are? Păi nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamente. (...)Este un mecanism care acum are un impact redus, însă dacă această OUG se va replică şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică”, 

 El a mai explicat că OMS recomandă un prag de 15%, însă România a ajuns deja la un prag de 22%. 

„Suntem îngrijoraţi pentru că acest lucru va limita accesul la servicii de sănătate, pentru că pacienti care să plătească costuri suplimentare spre sectorul privat este mic şi mai mult, suntem la 22% că procent al plăţii din buzunar pe care îl fac românii pentru asigurarea serviciilor de sănătate, iar OMS recomandă un prag care să nu depaseaca 15% pentru că e un pericol evident de afectare a bugetelor familiei. Pragul cel mai periculos, de alarmă, este 30%. (...) Cu coplata ne apropiem de acel grad de pericol menţionat de OMS”, a mai declarat Rafila.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările