Raeţchi susţine parteneriatul civil propus de CNCD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. Foto: Eduard Enea.
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi. Foto: Eduard Enea.

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a anunţat public că susţine parteneriatul civil propus de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), precizând că nu vede de ce ar exista opoziţie, fiind un proiect foarte bine realizat şi argumentat. Acesta a explicat că este vorba despre „un alt tip de contract civil”, nedirecţionat doar spre cuplurile de acelaşi sex.

„Susţin proiectul de lege privind parteneriatul civil, realizat de CNCD şi de o serie de asociaţii care apără drepturile omului. Este extrem de bine lucrat şi autorii merită felicitaţi, chiar dacă la nivelul comisiilor pot să mai apară modificări de nuanţă. Mi-ar fi greu să înţeleg de unde ar putea să apară o opoziţie argumentată faţă de un astfel de proiect. Am înţeles, în tot acest timp, că există o rezervă faţă de redefinirea căsătoriei, dar aici vorbim despre un alt tip de contract civil. Dacă nici măcar pe acesta nu îl acceptă cei care se opun, atunci ce drepturi mai sunt dispuşi să le ofere celor care sunt diferiţi de ei? În al doilea rând, parteneriatul civil nu este direcţionat exclusiv către cuplurile de acelaşi sex, oferind o serie de beneficii juridice şi pentru cupluri heterosexuale care aleg un parteneriat legal, diferit de căsătorie. În al treilea rând, mi se pare nefericit acel argument care spune că "parteneriatul civil este primul pas spre legalizarea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex" şi, de aceea, trebuie respins. Noi nu putem respinge un proiect legislativ bun pe o ipoteză despre viitor: e bun azi, dar mâine s-ar putea schimba. Faptul că orice lege se poate schimba mâine nu înseamnă că nu ar mai trebui să legiferăm deloc azi. Deci, pentru moment, nu am găsit niciun argument valid împotriva proiectului, iar argumentele religioase, oricât ar fi de solide teologic, nu pot decide legislaţia unui stat laic. Sper că în următoarele zile vom respira un aer european în Parlament şi nu vom vedea rezistenţa care a existat şi la abrogarea Articolului 200. Ca liberal, nu îmi pot imagina un alt scenariu," a declarat deputatul liberal Ovidiu Raeţchi.

Mai mulţi parlamentari au anunţat depunerea pe agenda Parlamentului a unei legislaţii pentru parteneriatul civil, o decizie „oportună” după rezultatul de la referendum după cum consideră specialiştii, însă una ce riscă să antagonizeze vechiul aliat, Biserica Ortodoxă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite