Raeţchi: PSD şi Gabriela Firea să îşi asume eşecul pentru situaţia RADET-ELCEN şi să vină cu o strategie de soluţionare a problemei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele PNL Bucureşti, deputatul Ovidiu Raeţchi, a afirmat, miercuri, că este de datoria actualului primar general, Gabriela Firea, să propună o soluţie viabilă pe termen lung pentru rezolvarea situaţiei RADET-ELCEN. Liberalul a punctat că PSD trebuie să îşi asume eşecul pentru starea actuală a sistemului de termoficare, în condiţiile în care a condus administraţia bucureşteană şi Executivul timp de aproape 4 ani, începând cu 2012.

„În doar câteva zile, jumătate din locuitorii Capitalei pot rămâne fără apă caldă, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către ELCEN din cauza datoriilor. Din declaraţiile publice, primarul general al Bucureştiului, Gabriela Firea, încearcă să paseze întreaga răspundere pentru situaţia financiară dezastruoasă de la nivelul RADET-ELCEN către Ministerul Energiei şi Guvernul condus de Dacian Cioloş. Aş vrea să îi amintesc doamnei Firea că PSD, partidul din care face parte, a condus primăria Capitalei prin Sorin Oprescu din 2012 până când au început problemele sale cu legea. De asemenea, PSD a condus şi Executivul, tot din 2012 până în noiembrie 2015. Nu cred că avem nevoie de o dispută politică, aşa cum sunt convins că noul primar al Capitalei înţelege că bugetul Bucureştiului nu este un sac fără fund. Dincolo de achitarea datoriilor RADET, aştept ca Gabriela Firea să vină cu o strategie fezabilă pentru rezolvarea acestei probleme. Deşi dezbaterile pe teme administrative au fost superficiale în timpul campaniei electorale, situaţia dificilă de la RADET-ELCEN a fost şi este una dintre preocupările cele mai importante ale bucureştenilor având în vedere consecinţele şi implicaţiile pe care le are asupra vieţii de zi cu zi”, a atras atenţia Ovidiu Raeţchi.

Deputatul liberal a adăugat că Gabriela Firea trebuie să prioritizeze rezolvarea situaţiei RADET-ELCEN fără a da vina pe „greaua moştenire”. „Situaţia care se preconizează peste câteva zile se poate repeta în câteva săptămâni, atunci când vremea se va înrăutăţi şi bucureştenii riscă să rămână în plină iarnă fără apă caldă sau căldură. În plus, sistemul de termoficare este învechit, poate ceda oricând şi necesită un plan de investiţii. Gestionarea ineficientă a banilor publici din timpul administraţiei Oprescu, în ciuda faptului că au existat propuneri şi discuţii numeroase despre rezolvarea problemei majore RADET- ELCEN a contribuit semnificativ la situaţia de criză în care ne aflăm la ora actuală. În mod cert, Primăria Generală a Capitalei condusă preponderent de PSD în ultimii 4 ani trebuie să îşi asume acest dezastru şi mă aştept ca Gabriela Firea să vină rapid cu o soluţie pe termen lung. Cu siguranţă, este convenabil să fugi de răspundere, să dai vina pe Guvernul Cioloş sau pe , dar câştigarea Primăriei Capitalei presupune prioritizarea rezolvării situaţiei RADET-ELCEN ”, a conchis vicepreşedintele PNL Bucureşti.

Acuzaţiile lui Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că ELCEN a cerut Primăriei Capitalei să plătească imediat datoriile cumulate în ultimii ani, în condiţiile în care au fost făcute nişte înţelegeri în acest sens între Primăria Generală şi Curtea de Conturi, precizând că „se poate discuta” despre un grup organizat între PNL, ELCEN, furnizorii de gaze şi Guvern.

„În opinia noastră, se poate discuta de construirea unui grup organizat. Luni, conferinţă de presă la PNL, în care îi cereau, avertizau Primăria Capitalei că trebuie să rezolve datoria RADET către ELCEN şi că Bucureştiul va rămâne fără apă caldă. Imediat, conducerea de la ELCEN s-a executat şi a ameninţat Primăria Capitalei că 40% din bucureşteni vor rămâne fără apă caldă, a şi blocat conturile RADET, nemaiţinând de înţelegerile oficiale care există, înţelegeri cu care, din câte îmi aduc eu aminte, a fost de acord şi Curtea de Conturi, şi anume 50% din încasările RADET să rămână pentru ca această societate să poată să existe, să funcţioneze şi să furnizeze servicii către cetăţeni, inclusiv salariile, şi 50% să meargă în contul datoriei istorice”, a spus Dragnea, într-o conferinţă de presă la sediul PSD. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite