Radu Stroe şi-a dat demisia: Ca o ironie, se va demonstra că obligaţiile accidentului nu au aparţinut MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Stroe a demisionat, Gabriel Oprea fiind numit ministru interimar la Interne FOTO Mediafax
Radu Stroe a demisionat, Gabriel Oprea fiind numit ministru interimar la Interne FOTO Mediafax

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a demisionat, după ce doi oameni şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din Apuseni. Vicepremierul Gabriel Oprea va asigura interimatul funcţiei, până când liberalii vor desemna un succesor. Cele mai mari şanse le au Cristian David, actualul ministru pentru românii din diaspora, şi George Scutaru, liderul de grup al PNL de la Camera Deputaţilor.

UPDATE 15.10 Primele declaraţii ale lui Radu Stroe după demisia de la şefia MAI: „Transmit sincere condoleanţe familiilor victimelor. Am decis să îmi depun demisia în semn de onoare şi pentru apărarea demnităţii pompierilor din IGSU. Ei sunt eroii care alături de poliţişti şi jandarmi salvează vieţi în continuare. Chiar şi în accidentul din Apuseni, ei au salvat cinci vieţi. Ei trebuie să aibă încredere în aceşti decidenţi politici. Ca o ironie, se va demonstra că obligaţiile în alertarea, localizarea şi intervenţia pentru supravieţuire aparţin exclusiv altor instituţii, şi nu ministerului de Interne. Plecarea mea de la Ministerul de Interne trebuie să fie un act de normalitate într-o ţară normală. Îmi cer scuze pentru nişte declaraţii care nu au fost rău-voitoare şi celor cărora le-am creat impresia că sunt un om relaxat sau care ţine cu forţa de scaunul de ministru.”

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a demisionat din funcţie, în urma presiunii făcute de colegii săi de partid. Liderul PNL, Crin Antonescu, a purtat miercuri, la Guvern, o discuţie cu premierul Victor Ponta, la finalul căreia ministrul de Interne, Radu Stroe, a fost chemat în biroul lui Ponta. La discuţii a participat şi vicepremierul Liviu Dragnea, care a evitat să confirme demisia lui Stroe. „Apreciez foarte mult activitatea pe care domnul Stroe a avut-o la minister”, a spus Dragnea.

În acest moment, MAI funcţionează fără ministru şi fără un secretar de stat. Vicepremierul Gabriel Oprea a fost mandatat de Victor Ponta să preia interimatul funcţiei, până când liberalii îşi pregătesc un succesor.


Radu Stroe a demisionat, Gabriel Oprea fiind numit ministru interimar la Interne FOTO Mediafax

Radu Stroe Gabriel Oprea FOTO Mediafax

Stroe, demis de presiunea PNL

Mai mulţi vicepreşedinţi şi lideri i-au cerut demisia lui Stroe, după ce a coordonat dezastruos echipele de salvare care s-au ocupat de acidentul avitic din Apuseni. „Ar trebui să plece, dar nu e singurul vinovat. Cei doi nu ar fi murit dacă se intervenea la timp. Nu Chiper (secretar de stat în MAI - n.r.) trebuia să fie la cârmă, ci Stroe. Asta e o glumă că l-au demis pe Chiper”, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PNL pentru Mediafax.

Cine se pregăteşte?

Liberalii au deja o listă cu posibili succesori. Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, are cele mai mari şanse să-i urmeze lui Stroe. David are şi avantajul de a mai fi condus o dată MAI, în timpul guvernării Tăriceanu. Codrin Scutaru, secretar de stat în ministerul Muncii, este a doua variantă. În interiorul PNL se vehiculează chiar şi numele lui Klaus Iohannis, primarul Sibiului, care nu pare, deocamdată, încântat de idee.

Un alt nume pe lista liberalilor este George Scutaru, liderul PNL de la Camera Deputaţilor, un apropiat a lui Crin Antonescu.

Cristian David, al doilea mandat la Interne?

La data de 5 aprilie 2007, ca urmare a restructurării Cabinetului Tăriceanu, Cristian David a fost numit ministru al Internelor şi Reformei Administrative.

În octombrie 2008 presa a relatat despre o achiziţie pe bani publici făcută de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, prin care se achiziţionau autovehicule Dacia Logan la preţuri de 45.000 de euro, preţuri care, dacă se adaugă şi taxele de leasing asociate, ajungeau la aproximativ 70.000 de euro. Subiectul a fost menţionat inclusiv de către preşedintele Băsescu, acesta criticând aceste cheltuieli.

Ca urmare, PDL i-a cerut lui David demisia, dar acesta a refuzat, cerând în schimb, şi primind din partea premierului, concedierea şeful Poliţiei, chestorul Gheorghe Popa.

În presă, rămânerea lui David în funcţie a avut ca efect acuzaţii că Popa a fost doar un ţap ispăşitor şi că ministrul a evitat astfel răspunderea pentru afacere, pasând-o pe umerii şefului Poliţiei.

O lună mai târziu, în noiembrie 2008, Pavel Abraham, ofiţer superior de poliţie retras din funcţie în perioada mandatului ministrului David, a afirmat la o emisiune TV că la o percheziţie la locuinţa acestuia, efectuată în 1995, pe când era director al firmei Van Soesbergen SA, s-au găsit LSD, amfetamine şi cocaină.

În aceeaşi emisiune, precum şi într-un interviu acordat Realitatea FM, David a răspuns acuzaţiilor, precizând că el nu a consumat droguri şi că legătura sa cu ancheta respectivă a fost una marginală.


Citeşte şi:

EXCLUSIV PNL va propune noul ministrul de la Interne abia peste o săptămână

Vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal, Relu Fenechiu, a declarat, pentru „Adevărul”, că propunerea privind înlocuitorul lui Radu Stroe va fi făcută de liberali pe 1 sau pe 2 februarie, la Delegaţia Permanentă a partidului.

Iohannis, despre o eventuală demisie a lui Radu Stroe: „Dacă ar fi fost cazul, atunci premierul trebuia să facă acest lucru, nu partidul”

rim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat joi, la Sibiu, că eventuala demisie a lui Radu Stroe, după tragedia aviatică din munţii Apuseni, este „eminamente o chestiune a Guvernului” şi nu una politică.

OPINIE Sebastian Zachmann, editor Politică: Regret că Radu Stroe e ministru în timpul vieţii mele

Domnule Radu Stroe, ştiu că nici prin cap nu vă trece să demisionaţi. Totuşi, poate că pentru o secundă, o să vă descoperiţi faţa umană, o să coborâţi printre muritori (aviatori, pădurari, medici etc) şi “o să luaţi în calcul”, cum vă place dumneavostră să spuneţi, să demisionaţi. Să nu fiţi slab! Să nu o faceţi! Ar fi incorect.

Crin Antonescu: Afirmaţiile lui Stroe, exemplu de comunicare catastrofală

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat miercuri că afirmaţiile ministrului Radu Stroe despre accidentul aviatic din urmă cu două zile a fost „un exemplu de comunicare”, specificând faptul că va propune conducerii „măsuri politice radicale”.

Radu Stroe, ministrul care ar trebui demis pentru bâlbâieli în accidentul aviatic: „Nu demisionez“

Reacţia ministrul de Interne Radu Stroe în urma accidentului aviatic din munţii Apuseni poate fi rezumată astfel: bâlbe, gafe şi declaraţii contradictorii. Radu Stroe este ministrul care nu şi-a asumat nimic, dar care nu se gândeşte la demisie. "Îmi pare rău că s-a întâmplat în mandatul meu", a spus ministrul. Surse din Guvern afirmă că se pregăteşte debarcarea lui Stroe, care, în acest moment este la Palatul Victoria alături de Crin Antonescu.

Antonescu, întrebat de ce mai este în funcţie Radu Stroe (PNL): „Pentru că aşa a vrut premierul“

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri că premierul Victor Ponta nu a pus problema demisiei ministrului de Interne, Radu Stroe, în urma accidentului aviatic de luni, în care şi-au pierdut viaţa pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion.

Lanţul slăbiciunilor care a ucis doi oameni în Munţii Apuseni

Mai mulţi şefi de instituţii, dar şi un secretar de stat au fost schimbaţi din funcţii după ce raportul privind accidentul aviatic din Munţii Apuseni s-a soldat cu doi morţi şi cinci răniţi din cauza proastei coordonări a echipelor de salvare. Şeful Executivului a catalogat acţiunea de salvare ca fiind un „eşec total“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite