Radu Mazăre: „Dacă e să clocim o revoluţie, o facem prin ianuarie, când e foamea mai mare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda prezenţei mai-marilor partidului, liderul PSD Constanţa, Radu Mazăre, a fost vedeta Şcolii de pregătire politică a tinerilor social-democraţi, desfaşurată la Jupiter.

Radu Mazăre a apărut la reuniune abia după ce liderii partidului îşi recitaseră discursurile. Sigur de efect, liderul de la Constanţa şi-a făcut o intrare triumfală, îmbrăcat într-un costum kaki de tip militar, cu bocanci negri şi beretă roşie, înzorzonată cu insigne aurii. A salutat cu emfază, a strâns mâini şi a pozat ca un star, urmărit de toţi ochii, camerele TV şi aparatele foto. A urcat pe podium, şi-a dat mana cu şefii săi, după care şi-a inceput spectacolul.

Bă, ce-aş mai arde o revoluţie. Cu voi ăştia de aici, poate şi cu vreo doi-trei din ăştia mai bătrâni, dar cu voi sigur. Că am făcut o Revoluţie acum 20 de ani şi s-a cam dezumflat”, a tunat Mazăre de la microfon, în timp ce se plimba tacticos prin faţa prezidiului. După care  trecut la confesiuni: „Mie îmi place de Fidel (Fidel Castro). Că a avut şi femei, dar şi-a făcut şi treaba. Şi ce dacă la americani nu le place? Iote că mie-mi place”, a conchis, răspicat, primarul din Constanţa.

Şi, pus pe fapte mari, i-a sfătuit pe tinerii PSD: „Dacă e de clocit o revoluţie, prin ianuarie o facem, c-aşa se face, cu foame-n burtă!”. Vitejia lui Mazăre a fost taxată imediat de Ponta: “Da-n ianuarie eşti aici, Radu, sau eşti tot în Brazilia?

Odată încheiate îndemnurile la luptă, liderul PSD Constanţa şi-a reluat şedinţa foto. S-a dus în tribune şi s-a lăsat pozat alături de câteva june TSD cu picioare bronzate, fustiţe şi tocuri de zece centimetri. „Iata şi avantajele revoluţiei. Degeaba vă vorbesc eu de avantaje”, a comentat Ponta de la prezidiu, încercând să salveze situaţia. Numai că Mazăre şi-a vazut în continuare de poze, în timp ce liderii PSD, cu un aer uşor stingherit, aşteptau să termine ca să poată declara reuniunea închisă.

Învăţămintele seniorilor către tineretul social-democrat

„Să aveţi curaj în viaţa! Nu tupeu, ci curaj!” i-a povăţuit Mazăre pe tineri, după ce şi-a uluit din nou şefii cu costumaţia sa.

Liderul PSD Victor Ponta a fost mult mai pragmatic. „Să le spuneţi oamenilor că vom relansa economia, că vom crea noi locuri de munca, că vrem să reechilibram societatea eliminând cota unică”, au fost directivele lui către auditoriu.

Şi vicele Robert Negoiţă a avut doza sa de sfaturi: „Aţi văzut când vă duceţi să vă angajaţi, spuneţi “Am absolvit bacul cu atât şi facultatea cu atât”. Şi ăla întreabă bine, bine, da ce ştii să faci? Asta e: trebuie să învăţaţi să produceti ceva util”, a fost povaţa lui Negoiţă.

În schimb, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a ţinut să-i binedispună pe juniorii partidului. Bancul pe care l-a spus, cu intonaţie, la microfon, a stârnit ropote de plauze. Liviu Dragnea, secretarul general al PSD, a preferat să cuvânteze serios despre „lupta hienelor care sfâşie cadavrul PDL” şi a anticipat că partidul condus de Emil Boc e doar la un pas de soarta PNCŢCD.

Robert Negoiţă, atac la Gigi Becali

Organizatorii le-au tăiat tinerilor plaja din program şi i-au adunat la o lecţie despre politica fiscală a PSD, unde economistul Liviu Voinea le-a explicat de ce cota unică de impozitare nu este bună. Vicele Robert Negoiţă i-a imboldit însă să ia atitudine împotriva „fenomenului Gigi Becali”.

„A cumpărat o fermă de pui, a cumpărat şi Steaua, le-a falimentat pe amândouă şi se bate cu BCA-ul în piept că are bani. Dar nu poate răspunde la o întrebare simplă: “Ce a produs el în ţara asta?”, l-a criticat Negoiţă pe Becali. Imaginea patronului de la Steaua a fost apărată de nimeni altul decât Viorel Hrebenciuc. „Becali e un produs al tranziţiei şi nu e chiar lucrul cel mai rău care s-a întâmplat în ultimii 20 de ani”, a zis, conciliant, Hrebenciuc.

Moda de toamnă la PSD

De-a lungul zilei, liderii social-democraţi au ţinut să-şi etaleze atât gustul în materie de haine, cât şi o parte din garderobă. Dimineaţa, Ponta, Dragnea şi Năstase au venit, la unison, cu jeanşi bleumarin şi cu cămăşi casual. Secretarul general al partidului optase pentru o cămaşă albă şi asortase cureaua de la ceas cu pantalonii, în timp ce Năstase purta pantofi roşii, de aceeaşi culoare cu gulerul. Ponta preferase o cămaşă bleu, pe care după-amiaza a schimbat-o cu un tricou roşu, cu sigla Ferarri. Dragnea s-a schimbat către seară într-un tricou marinăresc.

Ponta a trecut de la Che Guevara la Lenin

„Ştiţi că revoluţia bolşevică din noiembrie a avut loc, de fapt, în octombrie. Aşa şi voi: sunteţi la şcoala de vara din toamnă”, le-a spus Ponta tinerilor veniţi la Jupiter. Peste doar câteva ore, junii partidului l-au auzit pe Ponta făcând o comparaţie între Lenin şi Băsescu. „Când a venit la putere, Lenin a spus: „Comunismul înseamnă puterea sovietelor plus electrificare”. Când a venit la putere, Băsescu a spus: „Anticorupţia plus cota unică”. Liderul PSD a fost pentru o bună bucată de timp un admirator declarat şi înfocat al revoluţionarului Che Guevara, dar se pare că, de curand, şi-a schimbat idolul, admiraţia sa mutându-se la ideologul Lenin.


Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite