Radu Berceanu, „vinul spumant“ al Comisiei de anchetă. Cum l-a reevaluat Băsescu pe Oprea şi cum a vrut Vanghelie să pună un şef de cimitir la Aeroporturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul lider al PDL, Radu Berceanu, a povestit în faţa Comisiei care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009 cum a fost reevaluat Gabriel Oprea de Traian Băsescu şi cum insista Marian Vanghelie să-l impună pe un administrator de cimitir şef peste aeroporturi.  „Aţi fost ca un vin spumant“, a concluzionat deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu.

Radu Berceanu, unul dintre cei mai influenţi oameni din perioada de glorie a PDL, a fost audiat ieri de Comisia de anchetă parlamentară. Mărturiile sale nu fac în niciun fel lumină în noaptea alegerilor din urmă cu opt ani, însă confirmă mocirla din politica românească. Berceanu a povestit cum a rupt Gabriel Oprea o parte dintre parlamentarii PSD, pentru a susţine apoi Guvernul Boc. „Era un grup care manifesta dorinţa de a fi la acadeaua puterii: să mai sugă şi ei puţin de acolo. D-ăştia care pleacă, revin, iară pleacă, iar revin. Electronii liberi, aşa, în mişcare, ştiţi? Mişcare browniană. Şi, la un moment dat, acest grup care avea oarecum aceleaşi dorinţe sau tendinţe şi-a găsit un lider. Sau liderul respectiv a captat grupul”, a spus Berceanu, grupul fiind UNPR, iar liderul Gabriel Oprea. Ca situaţia să fie şi mai ridicolă, în faţa lui Berceanu se afla chiar Eugen Nicolicea, azi membru PSD în Comisia de anchetă, pe atunci unul dintre aleşii care au trădat PSD pentru a-l urma pe Oprea.

Nicolicea nu a răbdat şi, după ce Berceanu a amintit că, în 2009, în urma ieşirii PSD de la guvernare, el a fost numit şi ministru interimar al Agriculturii, Nicolicea i-a replicat: „La agricultură probabil că eraţi foarte bun, că vă ocupaţi cu vândut ceapă la sârbi“. Cu o zi înainte, Radu Berceanu spunea despre Nicolicea că, pe vremea când activă în PD Mehedinţi, era electrician, iar între timp a devenit „mare specialist în Drept“.

Cât despre  Oprea, Berceanu şi-a amintit: „Personal, cand am auzit că domnul Oprea urmează să vină, să se apropie de PDL, i-am spus domnului preşedinte Băsescu: «Ăsta nu e fostul prefect de la Ilfov, pe care l-aţi făcut zob?». «Ba da, dar l-am reevaluat», mi-a răspuns“.

„Îmi daţi 4 la purtare şi mi-l treceţi în carnet cu roşu“

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu l-a întrebat pe Berceanu de ce, în 2009, în calitate de ministru al Transporturilor, a schimbat toţi directorii din minister, după ce PSD a ieşit din Guvernul pe care îl forma alături de PDL. „De la Transporturi am schimbat mulţi oameni, dar nu pe criterii politice. Domnul Vanghelie a venit să pun pe nu ştiu cine la aeroporturi, că e un post repartizat PSD. I-am spus că sunt anumite locuri în care nu poate fi pus oricine. Mi-a spus că omul e manager. De fapt, era de la Administraţia Cimitirelor Sector 4. I-am spus domnului Vanghelie să-l trimită cu mine la aeroporturi, iar dacă înţelege ce vorbim, îl pun. Pentru că la Aeroporturi, la Tarom, moare lumea, nu poţi să pui pe oricine“, a povestit Berceanu.

Ţuţuianu a insistat, spunând că Berceanu a schimbat toţi directorii, noaptea. „Arătaţi-mi documente. Dacă e aşa, îmi daţi 4 la purtare şi mi-l treceţi în carnet cu roşu. Iar dacă i-am schimbat cumva, nu i-am schimbat noaptea. Eu nu stăteam noaptea la minister. Dumneavoastră schimbaţi noaptea”, a replicat Berceanu, aluzie la sloganul „Noaptea, ca hoţii“.

Radu Berceanu a povestit cam care era atmosfera la sediul partidului în seara turului doi al alegerilor prezidneţiale din 2009.  "La etaj, plângea Sever Voinescu, care era parlamentar şi se întreba ce o să fie cu cariera lui. Erau şi alţii mohorâţi, pentru că lucrurile păreau că merg către <<Mihaela, dragostea mea>>. Singurul mai optimist era Videanu", a rememorat Berceanu.

La finalul audierii, deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu a spus: „Domnul Berceanu, aţi fost aşa ca un vin spumant la comisia aceasta“. „Doamnă, în calitatea mea de vin spumant trebuie să fiu ascultat cu atenţie“, a replicat Berceanu, amuzat.

Pentru noi, ar fi fost mult mai bine dacă ieşea domnul Geoană preşedinte. Pentru că venea domnul Băsescu la partid şi eram tari. Radu Berceanu, fost lider PDL
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite