Radu Berceanu - biografie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Berceanu, nominalizat de PDL pentru funcţia de ministru al Infrastructurii şi Transporturilor, a mai deţinut, în perioada iunie 2006-aprilie 2007, în Guvernul Tăriceanu, portofoliul care includea şi domeniul transporturilor. Între 1998 şi 2000 a fost ministru al Industriei şi Comerţului.

Radu Mircea Berceanu s-a născut la 5 martie 1953, la Râmnicu-Vâlcea, este căsătorit şi are doi copii.

A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, Facultatea de Construcţii de Aeronave, promoţia 1978. A urmat cursuri de specializare în probleme parlamentare, în Canada, în 1990 şi cursuri de specializare pe probleme de instituţii democratice, în SUA, în 1991.

Între 1978 şi 1980 a fost inginer la Centrul de Încercări în Zbor al Industriei Aeronautice Române, între 1984 şi 1989 a lucrat la Fabrica de avioane Craiova, fiind şi profesor la Liceul aeronautic Craiova între 1980 şi 1989.

Berceanu a fost, în perioada 1989-1990, preşedinte al C.F.S.N. şi C.P.U.N. Dolj. De asemenea, a fost membru în C.P.U.N. central, membru al FSN,
membru al PD de la înfiinţare, preşedintele organizaţiei PD Dolj, secretar, vicepreşedinte executiv şi vicepreşedinte al PD.

În ceea ce priveşte activitatea parlamentară, Radu Berceanu a fost, în legislatura 1990-1992, deputat FSN de Dolj, iar în următoarele trei legislaturi a fost deputat PD, tot de Dolj. În 2004 a fost ales senator, însă în aprilie 2008 şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Senatului şi din cea de parlamentar de Dolj, motivând că doreşte să se ocupe de campania electorală, fiind candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean Dolj. Berceanu a pierdut, la alegerile locale, funcţia vizată, în faţa candidatului PSD Ioan Prioteasa.

Radu Berceanu a mai fost ministru, în două rânduri, în timpul guvernării CDR şi în Guvernul Tăriceanu. Între aprilie 1998 şi decembrie 2000 el a fost ministru al Industriei şi Comerţului, iar în perioada iunie 2006 - aprilie 2007 a fost ministru al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

Berceanu afirma, la începutul lunii august, după ce numele său apăruse într-un cotidian central ca figurând printre cele 29 de dosare înaintate de SRI către CNSAS, că a dat "vreo două paste de pix" declaraţii la Securitate şi că a solicitat CNSAS să-i prezinte când, de ce şi din ce motive dosarul său a fost trecut în categoria de "siguranţă naţională".

El şi-a făcut public, ulterior, dosarul de Securitate, codificat sub numele "dosarul Bercea". Acesta este format din aproximativ 300 de pagini, cuprinzând hotărâri ale organelor Securităţii Statului privind urmărirea sa, modul în care să se desfăşoare urmărirea, sursele care să îl supravegheze, notele acestor oameni, declaraţii ale celui urmărit.

Din declaraţia sa de avere, completată în iulie 2008, după ce a fost ales consilier judeţean, reieşea că Berceanu era cel mai bogat consilier de la Dolj, deţinând trei apartamente, dintre care unul în Spania, două autoturisme, bijuterii în valoare de 12.000 euro, un depozit bancar de 780.000 euro şi a acordat împrumuturi în valoare de 350.000 euro.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite