Radiografia politică a telenovelei USR - Cioloş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş au ieşit amândoi şifonaţi după ce s-au contrat pe tema intrării fostului premier tehnocrat în USR, este concluzia specialiştilor contactaţi de „Adevărul“. Nicuşor Dan va trebui să gestioneze un partid pe jumătate revoltat, în timp ce lui Dacian Cioloş nu i-a rămas decât să contruiască un partid de la zero, dar starul pare ezitant.

Dacian Cioloş şi Nicuşor Dan au negociat câteva săptămâni intrarea fostului premier în USR, însă n-au ajuns la niciun acord. Ba, dimpotrivă, au ajuns la un conflict public, în care Dacian Cioloş i-a cerut liderului USR să nu-i mai folosească numele şi să-şi rezolve, mai întâi, problemele din partid. În acest moment, USR este divizat: cei mai mulţi membri ar fi vrut ca Dacian Cioloş să intre în partid, pentru a-l trage cât mai sus în sondaje, în timp ce oamenii fideli lui Nicuşor Dan, mai puţini ca număr, au considerat că imaginea fostului premier tehnocrat  ar fi acaparat cu totul partidul, deci „nu Cioloş ar fi intrat în USR, ci noi ne-am fi agăţat de imaginea lui“, după cum au spus surse din partid, în urmă cu o săptmână, când „Adevărul“ a scris despre culisele negocierilor eşuate dintre cei doi lideri politici. Până la urmă, Cioloş a anunţat oficial că nu va intra în USR, în timp ce Nicuşor Dan a recunoscut, într-un interviu pentru Hotnews.ro, că a fost în acea minoritate care nu l-a vrut în USR. Cine a ieşit  mai câştigat din acest război politic mărunt?

„Cred că din această dispută vor ieşi şifonaţi amândoi. Lui Nicuşor Dan i se va reproşa că nu l-a primit în echipa sa pe Cioloş, reproşuri venite chiar din inetrioprul partidului, în timp ce Dacian Cioloş s-a ales cu imaginea unui om care bate la uşi şi nu i se răspunde, deci are o problemă  de credibilitate. E clar căm nici PNL, nici USR nu l-au iertat pe Cioloş pentru prestaţia din campanie, pentru lipsa de entuziasm, de pasiune cu care a abordat alegerile parlamentare de anul trecut, când ambele partide s-au pus la picioarele lui, dar au scos rezultate modeste“, a spus consultantul politic Radu Magdin pentru „Adevărul“.

Decizia lui Nicuşor Dan de a se opune intrării lui Dacian Cioloş în  USR nu este surprinzătoare, susţine Radu Magdin. „E un gest normal. Niciun alt lider politic nu şi-ar fi riscat poziţia în fruntea partidului invitând pe altcineva care i-ar fi putut lua locul. Orice lider politic vrea să-şi consolideze poziţia, nu să şi-o pericliteze. Deci Niculor Dan a jucat corect din punct de vedere politic“, explică analistul politic.

Cât despre viitorul lui Dacian Cioloş în politică, Radu Magdin crede că „fostul premier trebuie să pornească un proiect politic nou, asta dacă va găsi entuziasm şi finanţare“.

„Cioloş, politician lipsit de reacţie“
La rândul său, consultantul politic George Rîpă remarcă şovăială lui Dacian Cioloş. „Nu cred că a câştigat nimeni din această dispută. Dacian Cioloş şi-a consolidat imaginea de politician lipsit de direcţie, care nu are o strategie sau, dacă o are, care nu funcţionează, în timp ce în USR probabil că numărul celor nemulţumiţi de conducerea semi-autoritară a cuplului Dan – Păun (cel cu relaţii neclare cu spaţiul post-sovietic) va fi din ce în ce mai mare. Pasul următor pentru Dacian Cioloş este să «joace». Suntem ca în bancul acela în care cineva se ruga seară de seară la Dumnezeu să câştige la loto şi la un moment dat îi apare Doamne-Doamne în vis care îi zice «dar joacă odat㻓, a declarat, pentru „Adevărul“, George Rîpă, preşedintele Centrului de Analiză Strategică Aplicată (CASA).

Cât despre modul în care Nicuşor Dan va gestiona conflcitul din partid, George Rîpă spune:  „Nicuşor Dan este în situaţia în care trebuie să gestioneze un partid parlamentar. El trebuie să facă faţă atât presiunilor din partea propriului electorat, cât şi din partea propriilor parlamentari. Ambele zone înţeleg necesitatea unor acţiuni concrete de opoziţie şi mă tem că Nicuşor Dan nu a fost pregătit pentru a livra aceste lucruri“.

Provocarea lui Ghinea: să decidă Congresul

Deputatul USR Cristian Ghinea susţine, într-o postare pe Facebook, că membrii USR vor decide la Congres dacă partidul va fi „unul închis oamenilor ca Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu, sau unul deschis către toţi oamenii competenţi şi oneşti”. Reacţia lui Ghinea vine după ce fostul premier Dacian Cioloş a anunţat, oficial, că nu va intra în USR.

„Rămân la părerea mea: locul forţelor reformiste şi oneste e în USR. Nicuşor Dan şi Dacian Cioloş sunt complementari şi ar trebui să lucreze sub aceeaşi umbrelă. Viitorul USR, ce fel de partid va fi acesta, unul închis oamenilor ca Dacian Cioloş şi Vlad Voiculescu, sau unul deschis către toţi oamenii competenşi şi oneşti, va fi decis de membrii USR, la Congres. Pentru dragii mei userişti: acesta poate fi un vot care contează enorm. La Congres vom decide ce fel de USR vom avea şi ce fel de forţa se va opune clasei politice corupte”, a scris Ghinea pe Facebook.

Dacian Cioloş a anunţat, joi seară, că decizia sa este de a nu se înscrie în USR, iar hotărârea a fost luată „înainte de a apărea toate speculaţiile, înainte de înfiinţarea acelei comisii de negociere în USR, de poziţiile şi de reacţiile din ultimele zile“, potrivit unui mesaj publicat pe contul oficial de Facebook al fostului prim-ministru.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite