R. Moldova, din nou la „sânul Mamei Rusia“. Demisia lui Plahotniuc de la vârful PDM şi eşecul SIE din spaţiul dintre Prut şi Nistru

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul lider al PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc FOTO EPA-EFE / Dumtiru Doru
Fostul lider al PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc FOTO EPA-EFE / Dumtiru Doru

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

În ecuaţia politică din R.Moldova, retragerea lui Plahotniuc din prim-planul PDM demonstrează faptul că nu mai are nici un interes să joace activ în perioada imediat următoare, iar oamenii săi din PDM vor avea libertate deplină să negocieze o „posibilă balansare“ a scenei politice, în funcţie de cine îi va garanta acestuia libertatea şi integritatea (PSRM sau Blocul ACUM), în contextul alegerilor locale din 20 octombrie.

După cum am mai precizat şi-n articolele precedente despre situaţia de la Chişinău, Bucureştiul este scos din schemă şi nu are cum să mai influenţeze pentru moment „puterea moscovită“, care luptă să preia puterea instituţională, sub atenta supraveghere a celui mai anti-român, european şi unionist personaj din R.Moldova, Igor Dodon. MAE şi SIE ar fi trebuit să ofere în tot acest răstimp o serie de răspunsuri factorilor de decizie de la Bucureşti (în cadrul unui CSAT exclusiv pe cazul R.Moldova) însă preşedintele, premierul şi o serie de politicieni preferă să arunce pe piaţă o serie de mesaje seci, lipsite de conţinut, cum că R.Moldova va continua să fie pe axa UE, deşi Rusia defilează pe deplin la vârful statului moldav.

Din păcate, perspectiva europeană a Chişinăului s-a năruit odată cu furtul miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), şi  a balansului între EST şi VEST cu care Plahotniuc a încercat să mintă factorii de decizie globali, cum că el ar fi fost „singurul personaj cu care se putea negocia, orice, oricând şi oriunde“. Dar ceea ce constatăm cu toţii astăzi în plină vara caniculară este că Rusia nu a abandonat niciodată R.Moldova, iar situaţia încă netranşată din Donbass a determinat-o să schimbe tactica şi optica în chestiunea debarcării lui Plahotniuc de la butoanele puterii la Chişinău, şi a reuşit acest lucru graţie: Blocului ACUM.

Prin retragerea lui Plahotniuc de la şefia PDM-ului, scena politică de la Chişinău va căpăta noi valenţe până în toamnă întrucât „oamenii oligarhului“ vor ieşi la negocieri şi vor schimba balanţa puterii, în contextul în care lupta pentru şefia formaţiunii nu cred că ar mai putea schimba optica trasată de fugarul Plahotniuc.

Ieşirea la rampă a lui Dumitru Diacov, omul de taină al oligarhului, demonstrează situaţia fără ieşire în care se află formaţiunea: „Salut decizia lui Vlad Plahotniuc de a depune mandatul de preşedinte al PDM. Este o decizie matură şi responsabilă. Pentru a evita orice speculaţii, declar cu toată responsabilitatea că nu am de gând să mă implic în lupta pentru funcţia de preşedinte al partidului. Deşi nu sunt indiferent de soarta partidului şi cine trebuie să vină la cârma lui în situaţia deloc nu simplă de astăzi!”.

În momentul de faţă, Plahotniuc a devenit „un trofeu pentru Dodon şi silovikii de la Kremlin“ care vor face tot ce le va sta în putinţă, pentru prinderea sau eliminarea acestuia, dacă nu se vor înţelege asupra preţului pe care trebuie să-l plătească. Pentru moment, „oligarhul cel bun“ a cedat puterea politică şi partidul, dar a rămas cu averea şi cu numeroase pârghii la nivelul central al instituţiilor de forţă ale statului moldovean.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite