Puţină aritmetichie. Cu tichie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Am spus mereu şi peste tot pe unde am avut ocazia că prima mea carte,„Flori, fete, fiţe sau băieţi” este o construcţie eclectică; schiţe, exerciţii, emoţii, poveşti, întîmplări cu aer inocent, ironic, erotic, nevrotic sau din zona SF-ului, cuMInţi sau cu iz patologic. Aşa încît, treaba-i clară, măcar un text va fi pe gustul fiecăruia. Şi chiar aşa se întîmplă.

E ca şi atunci cînd la o conferinţă, vreun nume mare cu laurii înmugurindu-i vijelios pe frunte, bazîndu-se pe reacţia publicului care adulmecă înfometat aburii inteligenţei din aer – explicabil, poate fi ora cinei, oamenii or fi venit direct de la slujbă, iar stomacul îşi cere tainul - nu se mai uită pe unde calcă – euforia succesului sau beţia vitezei, asta încă nu mi-e clar, dar promit să studiez - şi se aventurează şi pe domenii nici măcar colaterale şi eminamente străine. Eu sînt un băiat fin şi mi-am dat seama că gardul fiind mic, tonusul pozitiv şi forma fizică bună, pîrleazul a fost sărit cu uşurinţă; deci este explicabil. Doar că, aşa cum făceam referire la cartea mea, fiind lume multă acolo, audienţa ridicată, se mai găseşte prin popor cîte un cetăţean, cu sau fără pălărie de cal, care pe orice domeniu minuscul să fie dacă nu stăpîn, măcar mai bun cunoscător decît tine. Şi care e posibil să nu fie chiar atît de înfometat, poate a mîncat un baton cu unt pe drum, venind spre „activitate”.

Cam aşa a fost şi mai deunăzi şi asta i s-a întîmplat Mihaelei Miroiu, care neconstrînsă de nimic, dar cu o formă fizică care o îndreptăţea, a sărit din propria curte cu îngrăditură joasă, a ajuns în alta, nici măcar vecină, şi a afirmat cu maximă convingere cum că în România cheltuielile pentru apărare şi „servicii” beneficiază de cea mai mare parte din bugetul ţării...

E drept că 2,05 % este majoritar. Însă doar dacă se raportează la 4. Adică la douăzeci şi cincea parte a bugetului României. Şi tot adevărat este că mulţi iau de bun orice ar afirma un nume cu „greutate”. Chiar dacă doar ar citi o „planetă de papagal”.

         Fiţi baieţi deştepţi că ţara geme!...,

aşa zicea taică-miu, săru-mîna, Bătrîne!

image

P.S. Celor îngrijoraţi de sumele alocate de la buget către MApN, le reamintesc că în 2004, la admiterea în NATO ni s-a solicitat şi ne-am asumat un procent alocat pentru apărare de minim 2,38% din PIB, cifră neatinsă încă. La 11 ani după, orbităm între procente de 0,81% (2011) şi 1,31% (2009, 2010, 2012) cu un vîrf de 2,05% (2006), după o propunere iniţială de 1,78%

Pe aceeaşi tematică:

La un ceai cu Charles

„Nato”, tată!..

                                                                               *

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015 şi al volumului „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, în curs de apariţie la aceeaşi editură.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite