Putem oare vorbi despre o troică Băsescu-Andronic-Cristoiu?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-un comentariu publicat marţea trecută pe „cristoiublog “, reprodus în cotidianul „Evenimentul zilei”, dl. Ion Cristoiu, maestrul şi globetrotterul jurnalismului românesc (duminica e la România tv devenită brusc extrem de frecventabilă după ce odinioară fusese socotită locul tuturor dejecţiilor de presă, luni e la TVR 1, în altă zi a săptămânii la b1tv) îşi exprimă dezamăgirea faţă de slabul ecou avut de serialul „Noi suntem Statul”.

Scris de Dan Andronic, publicat în cotidianul Evenimentul zilei, serialul mi se pare un fel de roman foileton al cărui scop cum nu se poate mai vizibil e acela de a pune la zid Sistemul. Adică ceea ce se acuză a fi încrengătura de abuzuri, de aberaţii, de încălcări ale legalităţii comise de ceea ce dl. Ion Cristoiu a numit în urmă cu ceva timp Binomul. Acesta însemnând asocierea între două instituţii ale Statului, DNA şi SRI, o asociere având drept scop sporirea aberantă a puterii lor. Binomul a fost un balaur ale cărui două capete erau Laura Codruţa Kövesi şi generalul Florian Coldea, până mai ieri şeful operativ al SRI. E drept, în vremurile evocate de patronul Evenimentului zilei, locul deţinut de DNA era ocupat de Procuratura generală, loc unde îşi făcea de cap - zice tot Dan Andronic - aceeaşi d-na Kövesi.

Articolul-jălanie, dar şi mustrător la adresa presei şi a cititorilor neinteresaţi de esenţial, pesemne, al d-lui Cristoiu a apărut la exact o zi după ce Dan Andronic a publicat episodul intitulat Cum am petrecut o noapte cu Laura Codruţa Kövesi şi Florian Coldea. Pe lângă cei doi deja numiţi în episodul respectiv mai “joacă“ George Maior, fost director al SRI şi superior al lui Florian Coldea, fostul general Gabriel Oprea, iar personaje evocate sunt domnii Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Cei doi competitori din faza finală a alegerilor prezidenţiale din toamna-iarna anului 2009.

Noaptea descrisă în amănunt de Dan Andronic este aceea de după închiderea urnelor. Când personajele principale ale naraţiunii şi naratorul însuşi s-au aflat în acelaşi loc, în aceeaşi încăpere, în casa lui Gabriel Oprea, aşteptând, majoritatea dintre ei cu înfrigurare, rezultatele consultării populare.

Din articolul d-lui Dan Andronic rezultă că dl. Traian Băsescu ar fi obţinut, graţie eforturilor reunite ale d-nei Kövesi, d-lui Gabriel Oprea şi al d-lui Coldea al doilea său mandat de preşedinte.

Zice Dan Andronic că cei doi care controlau încă de dinainte de 2009 tot ce mişca în România nu ar fi sprijinit tocmai dezinteresat reuşita d-lui Băsescu, dar şi că dl. Coldea ar fi acţionat separat prin raportare la acţiunile d-lui Maior. Suntem lăsaţi să înţelegem că atunci când respectivii nu au mai avut nici un interes legat de dl. Traian Băsescu, l-ar fi abandonat şi pe el, şi pe cei apropiaţi lui. Gen Elena Udrea şi Alina Bica.

Nu pot să nu observ că: 1) Ceea ce istoriseşte în romanul său dl. Dan Andronic se leagă perfect cu dezvăluirile din Jurnalul d-nei Elena Udrea, jurnal aflat în custodia d-lui Ion Cristoiu. 2) Chiar în seara zilei în care a apărut sus-menţionatul episod din romanul d-lui Dan Andronic, el şi dl. Traian Băsescu au apărut la b1tv. 3) Apariţia era planificată regizoral ca o replică a d-lui Traian Băsescu, dornic să îşi apere şi al doilea mandat, şi felul în care l-a obţinut. 4) Dezbaterea de marţi, moderată de Nadia Ciurlin, a început ca o confruntare pentru a se încheia sub semnul concordiei generale. 5) Dezbaterea a avut loc doar cu câteva ore înainte ca dl.Andronic să trebuiască să se prezinte din nou în faţa procurorilor. S-a dus şi a mai fost inculpat într-un dosar.

Toate aceste observaţii mă determină să cred că ne aflăm în faţa unui plan aparent bine pus la punct. A unei înţelegeri între dl. Băsescu, dl. Andronic şi dl. Cristoiu. Plan menit să îl victimizeze pe fostul preşedinte, să arate că acum el e pradă răzbunării unor inşi pe care el însuşi i-a scos din anonimat. „I-a creat”, cum a spus chiar dl. Băsescu în emisiunea de lunea trecută de la b1tv.

Ştim foarte bine că scopul scuză mijloacele. Nu pot însă să nu mă întreb dacă planul urzit de troica Băsescu-Andronic-Cristoiu nu are totuşi câteva fisuri. Ca, de exemplu, 1) Nu poţi să nu te întrebi ce fel de Stat de drept a fost acela în care s-au petrecut astfel de grozăvii. Dacă s-au petrecut. 2) Ce fel de preşedinte şi cât de informat era, în realitate, dl. Traian Băsescu dacă oameni apropiaţi lui, sprijiniţi, promovaţi de el s-au comportat aşa cum pretinde în serialul lui dl. Dan Andronic? Făcând totul fără ştiinţa d-lui Băsescu, aşa cum susţine fostul preşedinte. 3) Ce se va întâmpla dacă se va dovedi vreodată că a doua alegere în fruntea României a d-lui Traian Băsescu s-a datorat acţiunii conjugate a a două importante instituţii de forţă ale României? Istoria nu poate fi rescrisă, timpul nu poate fi dat înapoi, însă nu e exclus să cadă multe capete. Dosare penale vor trebui să apară căci faptele comise de posibilii lor titulari sunt infinit mai grave decât cele comise de dl. Liviu Dragnea la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

Aceste lucruri fiind mai mult decât clare nu poţi să nu te întrebi de ce riscă acum totul dl. Dan Andronic. Dosare, anchete, acuzaţii peste acuzaţii. De ce face acelaşi lucru dl. Traian Băsescu. De ce le ţine isonul şi se angajează în vizibile operaţiuni de PR dl. Ion Cristoiu. Doar spre a pregăti răzbunarea şi recursul Elenei Udrea? Puţin probabil.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite