UPDATE Legea privind majorarea salariilor cu 10% pentru toţi bugetarii a trecut în Parlament. Actul normativ va ajunge la Iohannis, pentru promulgare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea priivnd majorarea salariilor cu 10% pentru toţi bugetarii care nu au primit majorări salariale în acest an a trecut astăzi în Parlament, un număr de 311 deputaţi votând pentru, unul fiind împotrivă şi alţi şapte abţinându-se. Actul normativ va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

„Vreau să mulţumesc colegilor. Ordonanţa vine ca semn de respect pentru munca depusă în fiecare zi de cei are lucrează zi de zi în sectorul medical, în învăţământ sau în instituţii.

Sunt peste 700.000 de bugetari din cei 1.200.000 care pleacă acasă cu 8 milioane de lei. Măsurile luate de Ponta au fost cele care au susţinut sectorul bugetar. PSD nu va face rabat de la principiul echităţii. Sunt bani în buget pentru susţinere acestor măriri“, a spus, în plen, Rovana Plumb, ministrul demisionar al Muncii.

Camera Deputaţilor aprobase în urmă cu câteva ore pe articole ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea cu 10% a salariilor întregului aparat bugetar, începând cu 1 decembrie, măsură care ar însemna o lovitură pentru bugetul pe 2016. Deputaţii au respins solicitarea PNL de a retrimite proiectul la Comisiile de specialitate pentru a afla de la Ministerul de Finanţe impactul bugetar. Votul final va avea loc la 13.30.

"Având în vedere argumentele secretarului de stat, vă propun reîntoarcerea la Comsie pentru o săptămână. Astfel încât să vină cu un studiu de impact", a propus deputatul PNL Claudia Boghicevici. Solicitarea liberalilor a fost respinsă cu 84 de voturi "împotrivă". Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolescu, a propus repetarea votului, însă votul a fost tot de respingere. Votul final urmează să aibă loc la 13.30.

Deputatul PSD  Adrian Solomon a amendat legea de aprobare a OUG care prevedea majorarea salariilor cu 25% a celor din sistemul medical, astfel încât să crească şi salariile celorlalţi bugetari cu 10%. El a explicat pentru HotNews.ro că motivul pentru care a depus acest amendament este faptul că, din cauza situaţiei „socio-politice“, nu va fi suficient timp pentru adoptarea legii salarizării unitare care ar fi prevăzut această majorare salarială. El susţine că impactul măsurii asupra bugetului pe 2016 este de 1,5-1,8 miliarde de lei, iar cu acest amendament este de acord şi Ministerul Finanţelor.

Într-un comunicat transmis de Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor Sedlex se arată că în Comisia de Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor a fost aprobată creşterea salarială de 10% în sectorul bugetar care se va aplica numai salariaţilor care nu au beneficiat de nicio majorare salarială pe parcursul anului 2015, respectiv:

- Administraţia publică centrală şi locală

- Siguranţa naţională, jandarmerie, poliţie, inspectorate pentru situaţii de urgenţă

- Unităţile de cultură şi teatru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite