PSD preia şefia Comisiei de Cod Electoral. Gabriel Vlase îl va înlocui pe liberalul Mihai Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul reunit al Parlamentului a decis, cu largă majoritate, numirea în funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral a deputatului PSD Gabriel Vlase, funcţie rămasă vacantă după demisia liberalului Mihai Voicu.

UPDATE Deputatul PSD Gabriel Vlase a fost votat, marţi, cu 312 "pentru" şi trei abţineri, în funcţia de preşedinte al Comisiei de cod electoral, în locul liberalului Mihai Voicu, social-democraţii angajându-se să avanseze forma finală a Legii votului prin corespondenţă săptămâna viitoare.

Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că parlamentarii PNL intră începând de luni în grevă japoneză pentru a protesta faţă de tergiversarea adoptării legii privind votul prin corespondenţă. „Am luat o decizie, aş putea să-i spun chiar extremă, din punctul de vedere al gesturilor parlamentare. O să avem de luni grevă japoneză a parlamentarilor. Mergem la muncă, dar vom critica povestea cu votul prin corespondenţă pe toate canalele“, a spus liderul PNL.

Anunţul Alinei Gorghiu vine la numai câteva zilei de la demisia liberalului Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al Comisiei de Cod Electoral, for responsabil cu eleborarea legislaţiei electorale. Mai mult decât atât, liberalii refuză să numească un înlocuitor şi îi acuză pe social-democraţi de tergiversarea proiectului privind votul prin corespondenţă. „Printr-o hotărâre a Parlamentului, Mihai Voicu a fost desemnat preşedinte al Comisiei de Cod Electoral. Vă anunţăm că astăzi PNL şi Mihai Voicu au decis ca această funcţie să fie părăsită de Mihai Voicu.  De astăzi întrega responsabilitate de neadoptarea a votului prin corespondenţă revine PSD. PSD trebuie să dea un răspus tranşant“, a spus Gorghiu.

„Un act de laşitate“

Odată cu demisia lui Voicu activitatea Comisiei a fost suspendată pentru că doar preşedintele poate convoca şedinţele, fiind vorba de o Comisie specială, şi nu de una permanentă, care are un program fix. Social-democraţii spun că demisia lui Voicu arată, de fapt, că PNL este partidul care nu doreşte introducerea votului prin corespondenţă. „Demisia lui Mihai Voicu din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru elaborarea legilor electorale este un act de laşitate politică. Şi PNL şi PSD şi celelalte partide parlamentare şi-au asumat un angajament ferm privind introducerea votului prin corespondenţă. Prin demisia de astăzi PNL ne demonstrează că nu este în stare să îşi îndeplinească angajamentele asumate”, a declarat deputatul PSD Gabriela Podaşcă, vicepreşedintele Comisiei de Cod Electoral. 

Social-democraţii n-au niciun interes să vină cu un proiect de lege privind votul prin corespondenţă, pentru că electoratul din străinătate are în mare parte opţiuni de dreapta, fapt confirmat la alegerile prezidenţiale de anul trecut. În plus, atât timp cât partidul a fost condus de Victor Ponta, aleşii PSD au blocat sistematic iniţiativele PNL, ca o formă de răzbunare pentru pierderea scrutinului prezidenţial. 

Parlamentarii mai au la dispoziţie aproximativ o lună de zile pentru a adopta proiectul în Parlament şi, astfel, să ofere românilor din Diaspora şansa de a opta pentru votul prin corespondenţă. Legislaţia electorală nu poate fi modificată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, iar scrutinul parlamentar va avea loc la sfârşitul lui noiembrie – începutul lui decembrie.

Comisia de Cod Electoral a reluat dezbaterile pe tema proiectului privind introducerea votului prin corespondenţă abia în a treia săptămână de la debutul sesiunii parlamentare. Singura şedinţă a Comisiei de Cod Electoral după vacanţa parlamentară s-a ţinut pe 15 septembrie. Parlamentarii nu au reuşit să se pună de acord nici dacă pornesc de la unul din proiectele care se află deja în Parlament sau dacă dau o formă cu totul nouă care să fie agreată de toate partidele. A doua şedinţă nu s-a mai ţinut pentru că Mihai Voicu şi-a anunţat demisia cu puţin timp înainte.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite