DOCUMENT PSD reînvie OUG 13 într-o formă mult mai gravă: prag la abuzul în serviciu de 200.000 de euro. Dragnea ar scăpa de acuzaţii într-unul dintre dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Cătălin Rădulescu şi alţi 38 de aleşi ai PSD au depus un proiect de lege care vizează modificarea legislaţiei penale şi în care e prevăzut ca pragul la abuzul în serviciu să fie fixat la 200.000 de euro. În OUG 13 / 2017, pragul era de 200.000 de lei. Prejudiciul într-unul dintre dosarele în care Liviu Dragnea are calitatea de inculpat, fiind acuzat de abuz în serviciu, e de 108.000 lei, deci ar scăpa de acuzaţii.

În privinţa abuzului în serviciu. adică articolul 297, Rădulescu şi ceilalţi social-democraţi ar vrea să fie considerat drept infracţiune doar dacă este vorba de „o pagubă materială mai mare de 200.000 de euro” (în prezent este „o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”). De asemenea, pedeapsa s-ar reduce: închisoare de la 1 la 5 ani, faţă de închisoare de la 2 la 7 ani.

Cătălin Rădulescu doreşte şi modificarea articolului 289 alin. (1) referitor la luarea de mită: „(1) Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta”. Faţă de forma în vigoare, scade limita inferioară a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) şi dispare sintagma „sau pentru altul”.

Astfel, luarea de mită pentru o altă persoană ar urma să nu mai fie infracţiune. De asemenea, pentru darea de mită (art. 290), pedepsele ar urma să scadă: „de la 6 luni la 5 ani” în loc de „de la 2 la 7 ani”. La fel ca la luarea de mită, traficul de influenţă (art. 291) săvârşit „pentru altul” ar urma să nu se pedepsească. În celelalte cazuri, când este „pentru sine”, fapta ar urma să se pedepsească cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

„Cu privire la modificarea art.289, art. 290, art.291 şi art.292 considerăm că ar trebui clasificate ca materiale foloasele care determină săvârşirea infracţiunii. Noţiunea de foloase este extrem de largă lăsându-se astfel o oportunitate de abuz din partea organelor abilitate în cercetarea şi sancţionarea acestor infracţiuni (...) Cu privire la modificarea art. 297, iniţiatorii consideră că aplicarea unei sancţiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârşită într-o formă gravă şi anume fapta a cauzat o pagubă materială substanţială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro“, explică iniţiatorii în expunerea de motive. 

Un prag foarte mare era prevăzut şi în celebra Ordonanţă de urgenţă 13, dată de Guvernul Grindeanu în noaptea de 31 ianuarie, dar care a fost abrogată câteva zile mai târziu. De asemenea, mai mulţi aleşi ai PSD au avut sau au probleme în ceea ce priveşte acuzaţii ale procurorilor referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu. Chiar Liviu Dragnea este acuzat de DNA de abuz în serviciu într-un dosar referitor la posibile angajări fictive la DGASPC Teleorman, prejudiciul fiind 108.000 lei. 

Executarea pedepselor la domiciliu

Tot în proiect apare şi o altă modificare a articolului 60 din Codul penal, fiind adăugate două noi alineate:

„(2) Pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani se execută la domiciliu; 

(3) Pedeapsa cu închisoarea la domiciliu se aplică şi în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu închisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel puţin 60 de ani sau al celor care suferă de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”.

  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite