PSD vrea două zile de vot pentru referendumul pe tema familiei tradiţionale. Miza: cvorumul. Legea va fi schimbată prin OUG

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD vrea ca referendumul de modificare a Costituţiei pe tema familiei tradiţionale să se întindă pe două zile, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Miza este atingerea pragului de prezenţă - 30% -  necesar pentru validarea referendumului. Guvernul ar urma să adopte marţi o ordonanţă de urgenţă (OUG) în acest sens. În paralel, ar urma să fie organizat şi un referendum pentru schimbarea denumirii judeţului Olt.

Pentru ca referendumul să se desfăşoare timp de două zile, este nevoie de modificarea legii referendumului, care prevede foarte clar că ziua scrutinului este duminica, scrie G4Media.ro. După ce va modifica legea prin ordonanţă de urgenţă,  Executivul trebuie să adopte şi hotărâri de Guvern pentru stabilirea exactă a zilelor în care va avea loc consultarea populară.

Potrivit textului actual din legea referendumului, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Potrivit ultimei raportări făcute de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetăţeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiţie pentru validarea consultării populare este ca cel puţin 25% dintre voturi să fie valide.

Olt devine Romanaţi

În ce priveşte referendumul pentru schimbarea numelui judeţului Olt în Romanaţi, acesta este un proiect mai vechi, iniţiat încă de anul trecut.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat în iunie, potrivit presei locale, că referendumul local privind modificarea numelului judeţului va fi organizat pe aceeaşi dată cu cel pentru redefinerea familiei, care va fi organizat la nivel naţional.

Acesta prevede modificarea denumirii judeţului din Olt în Olt-Romanaţi, iar schimbarea să se facă nu imediat pe actele şi documentele oltenilor, ci gratuit, în timp, la expirare.

Potrivit Realitateaoltului.ro, Romanaţiul a fost desfiinţat odată cu reforma administrativă din 6 septembrie 1950. El era alcătuit din trei comune urbane: Caracal – reşedinţa, Corabia – port la Dunăre şi Balş. În anul 1930 populaţia urbană a judeţului Romanaţi era de 29.308 locuitor. Judeţul se afla în sud-estul regiunii Oltenia şi cuprindea partea de sud-est a actualului judeţ Dolj, partea central-sudică a actualului judeţ Olt şi o mică parte din sud-vestul judeţului Teleorman de astăzi (comuna Islaz).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite