PSD şi USR pun condiţii grele pentru susţinerea noului Guvern: creşteri de salarii, pensii şi alocaţii vs. modificarea noului PNDL şi depolitizarea CA-urilor

PSD şi USR pun condiţii grele pentru
susţinerea noului Guvern: creşteri de salarii, pensii şi alocaţii vs. modificarea noului PNDL şi depolitizarea CA-urilor

Florin Cîţu este pus în faţa unor alegeri dificile. FOTO Inquam Photos / George Calin

PNL-ul condus de Florin Cîţu are o misiune dificilă în convingerea PSD sau USR pentru a susţine noul Guvern. Social-democraţii vor măriri de salarii, pensii şi alocaţii, în timp ce USR vrea depolitizarea unor instituţii şi modificarea noului PNDL.

Ştiri pe aceeaşi temă

PNL, adică formaţiunea aşteptată să înceapă negocierile pentru formarea unui nou Guvern, este prins în aceste zile între două „oferte” politice de colaborare care îi vor pune pe liberali în situaţii dificile, oricare ar fi alegerea partidului condus de Florin Cîţu. Pentru că atât PSD, cât şi USR sunt dispuse să vină la masa discuţiilor cu revendicări care fie aruncă bugetul ţării în aer, fie lovesc direct în baza partidului.

În primul rând, social-democraţii pledează pentru un „guvern de specialişti”, însă şi acesta ar trebui să-şi asume mai multe măsuri. Iar o parte dintre aceste măsuri ar însemna asumarea unor creşteri substanţiale ale salariului minim, ale alocaţiilor şi pensiilor. Practic, condiţiile PSD ar pune bugetul ţării pe butuci, mai ales că unele creşteri ar trebui să fie de la 1 noiembrie, adică din scurt.

Dezmăţ bugetar

De exemplu, PSD vrea creşterea salariului minim general până la 2.550 de lei la 1 noiembrie, şi la 2.600 de lei pentru cei cu studii superioare, iar de la 1 ianuarie 2022, salariul minim general la 2.740 de lei şi la 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare. Înainte de a fi demis, Guvernul Cîţu a majorat salariul minim la 2.550 de lei, dar începând cu 1 ianuarie 2022. 

 

 

PSD şi AUR iau avânt, PNL şi USR, în cădere liberă

Declanşarea crizei politice a dus la o creştere a PSD şi a Alianţei pentru Unirea Românilor în ritm accelerat, în timp ce PNL şi USR resimt din plin faptul că sunt responsabili pentru instabilitatea politică, după cum arată ultimul sondaj al INSCOP Research, realizat la comanda think thank-ului Strategic Thinking Group. Realizat prin metoda interviurilor telefonice în perioada 15-27 septembrie, pe un eşantion de peste 1.000 de persoane, cercetarea INSCOP Research arată că PSD a ajuns la 35,4%, în timp ce la sondajul din iunie, social-democraţii aveau o intenţie de vot de 30,2%. AUR are o creştere de trei procente, de la 14,2% la 17,1%, ceea ce înseamnă că partidul condus de George Simion este aproape de a-şi dubla scorul de la parlamentare (9,8%). Pe de altă parte, PNL a scăzut în intenţia de vot de la 26,6% la 21,9%, adică o diferenţă de 4,7 procente. Şi USR a ajuns sub pragul de 10%, fiind creditat cu o intenţie de vot de 9,8%, cu 4,4% mai puţin faţă de sondajul din luna iunie. Practic, USR a ajuns la un scor similar celui pe care îl avea în 2016, la alegerile parlamentare.

Social-democraţii vor creşterea alocaţiilor de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani, iar pentru cei cu vârste între 0 şi 2 ani de la 427 la 600 de lei. Cîţu a anunţat în ziua Congresului PNL că Executivul va creşte de la 1 ianuarie alocaţiile, însă doar până la 243 de lei pentru cei cu vârste între 2 şi 18 ani şi 486 de lei pentru cu vârste între 0 şi 2 ani. Nu în ultimul rând, social-democraţii vor creşterea punctului de pensie de la 1.442 la 1.600 de lei, de la 1 noiembrie. Aşadar, cu peste 10%.

Alte solicitări sunt plafonarea preţurilor la energie (o măsură pe care majoritatea liberalilor o doresc, dar Cîţu este împotrivă), compensarea facturilor plătite de consumatorii casnici şi IMM-uri la nivelul lunii decembrie 2020, subvenţionarea gigacaloriei pentru consumatorii din sistemul centralizat la nivelul lunii decembrie 2020, creşterea numărului paturilor la ATI la 1.500, în prezent fiind puţin sub 1.400, adoptarea sistemului de implementare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi bani pentru autorităţile locale. Mai precis, la acest ultim punct vor atât acordarea de bani pentru treburile curente – plăţi salarii, plăţi facturi şi cheltuieli cu asistenţa socială, dar şi pentru finalizarea investiţiilor cu fonduri europene.

Ce reforme vrea USR

În schimb, USR a enunţat două condiţii esenţiale pentru susţinerea noului Guvern. Prima este ca propunerea PNL să nu fie Florin Cîţu, iar a doua, un calendar asumat de reforme. Surse din partidul condus de Dacian Cioloş au precizat pentru „Adevărul” că formaţiunea va cere accelerarea reformelor în Justiţie, depolitizarea din consiliile de administraţie ale companiilor şi organizarea de concursuri, pentru a nu mai fi puşi oameni pe criterii politice, şi amendarea Programului de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru a creşte transparentizarea alocărilor de bani. Pretenţiile USR ar lovi în baza PNL, în condiţiile în care edilii din toată ţara vor trebui să justifice orice solicitare de bani pentru administraţia lor, precum şi tăierea de la sinecuri. În unele consilii de administraţie, pentru o singură participare la şedinţă, indemnizaţia poate ajunge de la 8.000 de lei până la 10.000 de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările