PSD şi UDMR au sărit în ajutorul firmelor de partid. Primarii vor putea toca bani în secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

PSD şi UDMR au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, care elimină criteriul celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, dorind ca lucrările publice şi cumpărăturile să fie făcute în baza celui mai bun raport preţ-calitate. Iniţiatorii mai propun ca achiziţiile cu o valoare mai mică de 10.000 lei să nu mai fie publicate în SEAP.

Parlamentarii UDMR, în frunte cu liderul partidului, Kelemen Hunor, împreună cu alţi aleşi PSD, au depus un proiect de lege privind achiziţiile publice, prin care câştigătorul unei licitaţii nu va mai fi decis, ca până acum, după criteriu celui mai mic preţ. Aleşii PSD şi UDMR  vor ca lucrările publice să fie atribuite în baza celui mai bun raport preţ-calitate. Dar cine va stabili acest raport? Tot instituţia care organizează licitaţia. „ Cel mai bun raport calitate-preţ se determină pe baza unor factori de evaluare care include aspect calitative, de mediu şi sociale, în legătură cu obiectul contractului de achiziţie publică“, se arată în proiectul legislativ. O prevedere foarte vagă, care, parctic, lasă total la mâna instituţiei să decidă firma care va primi bani publici. Şi cum autorităţile statului sunt controlate politic, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene vor avea acum şi acoperire legală pentru a oferi contracte din bani publici firmelor de partid, iar „sponsorii“ locali nici măcar nu vor mai fi constrânşi să ofere cel mai mic preţ.

Oficial, PSD şi UDMR se gândesc la binele cetăţenilor. „Experienţa de mai bine de un deceniu de aplicare a Directivei (UE privind achiziţiile - n.r.) a demonstrat că cetăţenii, beneficiarii finali ai serviciilor şi bunurilor publice, merită produsele sau serviciile cele mai bune care pot fi achiziţionate din banii publici alocaţi în aceste scopuri, iar acestea nu sunt neapărat cele care au preţul cel mai scăzut“, se arată în expunerea de motive a propunerii. Însă argumentul nu are acoperire în realitate, pentru că, oricum, după ce au câştigat licitaţii pe baza celui mai mic preţ, firmele de partid au primit cadou din partea primăriilor tot felul de contracte adiţionale prin care preţul final al lucrării se dubla.

Primarii pot toca bani în secret
O altă modificare propusă de UDMR şi de PSD este ca achiziţiile sub valoarea de 10.000 de lei nici măcar să nu mai fie introduse în sistemul public electronic. Astfel, ele vor putea fi făcute doar pe baza unor documente justificative întocmite de autorităţi. Aşadar, nu vom mai şti pe ce aruncă primarii cu bani când vine vorba de sume sub 2.000 de euro. Curios e că, pe lâgă parlmentarii PSD şi UDMR, proiectul de lege a fost semnat şi de trei aleşi care ar trebui să facă Opoziţie: liberalii Ben-Oni Ardelean, Gavrilă Ghilea şi Corneliu Olar.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite