PSD te trimite la închisoare dacă nu respecţi comisiile parlamentare. Iniţiatoarea legii n-a citit Codul Penal. Kovesi, Oprea şi Coldea riscă puşcăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefa Comisiei „Alegeri 2009“, deputata PSD Oana Florea, va depune un proiect de lege prin care orice cetăţean care nu se prezintă la audierile comisiilor speciale din Parlament sau nu furnizează informaţiile solicitate riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 luni, deşi Codul Penal prevede că nicio pedeapsa cu închisoarea nu poate fi mai mică de 15 zile. Dacă legea ar fi adoptată, Codruţa Kovesi, Gabriel Oprea şi Florian Coldea riscă puşcăria

Oana Florea, preşdintele Comisiei „Alegeri 2009“ , vine cu o lege prin care comisiile parlamentare de anchetă capătă puteri de instanţă de judecată. Astfel, parlamentarii vor putea chema orice persoană la audieri, iar în caz de refuz, vor existe sancţiuni penale, nu doar administrative. 

„Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani“, se arată în proiectul de lege.

Oana Florea, deşi mebrpă a COmisiei Juridice, n-a ştiut însă că pedeapsa minimă de puşcărie nu poate fi mai mică de 15 zile: Art. 60 din Codul Penal: „Închisoarea constă în privarea de libertate pe durată determinată, cuprinsă între 15 zile şi 30 de ani, şi se execută potrivit legii privind executarea pedepselor.”

Depunerea iniţiativei legislative vine ca urmare a faptului că între Comisia „Alegeri 2009“ şi „parchete a fost o colaborare zero“, mai ales după ce Parchetul General nu a vrut să trimită dosarul clasat despre scrutinul din 2009 şi comisiei parlamentare de anchetă.

„Nu se substituie anchetei judiciare“
Potrivit propunerii legislative, Comisia de anchetă poate cita orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, iar persoanele citate au obligaţia să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară. În cazuri excepţionale, doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris, furnizând informaţiile solicitate, sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă, se mai arată în proiect.

Totodată, proiectul prevede că ancheta parlamentară „nu se substituie anchetei judiciare, având un obiect şi o finalitate diferite, ele putând coexista în ideea unei cooperări şi colaborări loiale între instituţiile statului, chiar dacă acelaşi segment al realităţii este cercetat şi documentat”. De fapt, Comisia de anchetă parlamentară, care adoptă un raport pe baza unui vot politic, nu pe baza unor probe, se transformă în instanţă de judecată din moment ce stabileşte sancţiuni cu puşcăria pentru persoanele care nu vor să se prezinte la audieri.

Potrivit propunerii legislative, comisia poate avea acces la orice categorie de informaţii, „inclusiv informaţii clasificate, în condiţiile legii“. Oana Florea a menţionat că proiectul preia în proporţie de 80% sintagme şi principii din cele 4 decizii ale CCR de anul trecut, referitoare la activitatea acestei Comisii de anchetă a alegerilor din 2009.

Inspiraţi de refuzul lui Kovesi
În regulamentul de funcţionare al Comisiei „Alegeri 2009“ nu erau prezentate şi sancţiunile în cazul în care o persoană care deţine o funcţie publică nu vrea să vină la audieri. Pe de altă parte, problema prezentării la comisie a fost tranşată de o decizie a Curţii Constituţionale. CCR susţine, în motivarea deciziei din 3 octombrie legată de refuzul Codruţei Kovesi de a merge la Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, că acest refuz a încălcat autoritatea Parlamentului şi principiul colaborării loiale între instituţiile statului şi că pe viitor, persoanele  care activează în instituţii ale statului care nu sunt subordonate Parlamentului sunt totuşi obligate să dea curs invitaţiei la audiere. Proiectul Oanei Florea extinde aceste obligaţii faţă de orice cetăţan al României, indiferent dacă activează în sistem public sau în sisteme private.

Printre persoanele care au mai refuzat să vină la audierile Comisiei „Alegeri 2009“ au mai fost fostul vicepremier Gabriel Oprea şi fostul director-adjunct al SRI Florian Coldea.  În condiţiile în care legea propusă de Oana Florea ar fi adoptată, Kovesi, Oprea şi Coldea riscă puşcăria.

Oana Florea, între Dan Voiculescu şi Maria Grapini
Iniţiatoarea proiectului de lege, deputata PSD Oana Florea, este la primul mandat de parlamentar. Ocupă funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, unde îl secondează pe Eugen Nicolicea, unul dintre parlamentarii cu multiple proiecte de lege anti-Justiţie.  În perioada 2009-2014, Oana Florea a fost director executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), înfiinţată în anul 2008 de Dan Voiculescu, patronul Antenei 3, condamnat la 10 ani de închiosoare pentru corupţie. În 2013, Oana Florea era vicepreşedinte al PC Bucureşti, partidul condus la acea vreme de Dan Voiculescu.  De asemenea, Oana Florea a mai fost asistenta europarlamentarului Maria Grapini, remarcată doar prin seria de greşeli gramaticale flagrante.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite