Cum a trântit PSD legea defăimării cu ajutorul deputaţilor chiulangii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea defăimării, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, a fost respinsă miercuri de Camera Deputaţilor (for decizional) în urma unei încurcături provocate chiar de nepăsarea aleşilor PSD.

La începutul şedinţei, au răspuns prezent 315 deputaţi, deci ca un proiect de lege să fie adoptat ar fi fost nevoie de 159 de voturi „pentru“ ( jumătate plus unu din numărul celor prezenţi). 

Pe la mijlocul şedinţei, a fost suspus la vot şi proiectul lui Dragnea privind defăimarea. Au fost 152 de voturi „pentru“ , 105 împotrivă  şi 24 de abţineri. Deputatul PSD Florin Iordache, cel care a condus şedinţa de plen în absenţa lui Valeriu Zgonea, a văzut că voturile pentru sunt mai multe decât cele împotrivă şi a declarat legea adoptată. Însă, cele 152 de voturi pentru s-au dovedit a fi insuficiente. Conform cvorumului, era nevoie de 159 de voturi pentru. Diferenţa a fost sesizată imediat de liberali. „Sunt mai puţin cu 7 voturi decât numărul necesar ca legea să treacă“, a spus Eugen Nicolaescu, liderul deputaţilor PNL.

Unde s-au evaporat cei şapte deputaţi? La fumat, la bufet sau pur şi simplu acasă. Cutuma parlamentară este următoarea: aleşii vin şa şedinţă, răspund prezent, apoi mulţi dintr ei pleacă din sală şi aşteaptă să fie chemaţi de liderul de grup când e un proiect important. „Nu s-a aşteptat nimeni să nu fie cvorum tocmai la legea lui Dragnea. Dar nici nu poţi sta permanent în sală“, au povestit surse din PSD pentru „Adevărul“.

Scenariul lui Dragnea

Dar ca să nu pară că proprii parlamentari i-au trântit proiectul din indolenţă, Liviu Dragnea a prezentat absenţa deputaţilor ca pe o eroare a sistemului electronic de vot. „Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică“, a criticat Dragnea. Însă secretariatul general al Camerei Deputaţilor a reacţionat imediat. „Sistemul electronic de vot a funcţionat toată ziua, în parametri normali. De asemenea, nici în zilele trecute nu au fost semnalate erori în funcţionarea acestuia“, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaţilor. „Taman la defăimare s-a stricat sistemul“, a comentat, cu umor, un deputat PSD. Însă Liviu Dragnea anunţat că PSD va depune plângere penală pentru votul la Legea defăimării şi a susţinut că ar fi existat „o mână criminal“ care a manipulat sistemul informatic, în aşa fel încât să pice legea. „Sper să nu se ajungă acolo că iar ne facem de râs. Azi am avut noroc că presa a fost ocupată cu Cioloş“, au comentat, pentru „Adevărul“, sursele citate. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite