PSD nu mai poate boicota referendumul lui Iohannis. Lege: Guvernul nu poate organiza secţii diferite de vot la referendum şi la europarlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu şi Claudiu Manda
Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu şi Claudiu Manda

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, susţine că în cazul unui referendum organizat simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite. Însă Legea referendumului îl contrazice pe Drăghici. Deocamdată, pentru că Guvernul Dăncilă poate modifica legislaţia prin ordonanţă de urgenţă.

„Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a spus Mircea Drăghici.

Însă Legea referendumului (3/2000) îl contrazice pe liderul PSD. 

„În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale (...) ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii“, arată articolul 15 al Legii 3/2000. 

Legea referendumului a fost modificată în 2009, când Traian Băsescu a declanşat referendumul pentru Parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidenţiale. Cu doi ani înainte, Guvernul Tăriceanu boicotase un alt referendum cerut de Băsescu. 

În toamna anului 2007, preşedintele Traian Băsescu a declanşat un referendum pentru a încerca să impună sistemul de vot uninominal. Referendumul a fost fixat în aceeaşi zi cu primele alegeri europarlamentare din România. Premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu preşdintele, a organizat secţii de vot distincte, în ciuda insistenţelor lui Traian Băsescu, care a cerut secţii unice. Rezultatul: cvorumul de prezenţă nu a fost întrunit. Doar 26, 51% dintre românii cu drept de vot s-au pronunţat la consultarea declanşată de Băsescu, în condoţiile în care era nevoie de o prezenţă de peste 50% ca refrednumul să fie validat. Azi, pragul necesar e de 30%. Prezenţa la alegerile europarlamntare din 2007 a fost de 29, 46%, aşadar o diferenţă de aproape 3% între referendum şi scrutinul pentru Bruxelles. 

Planul iniţial gândit de Dragnea

„Adevărul“ a scris miercuri că Guvernul Dăncilă va organiza secţii de vot separate pentru referendum şi pentru europarlamentare, deşi cele două procese electorale vor avea loc în acelaşi timp, pe 26 mai. „Secţia de vot pentru euroalegeri va fi la parterul şcolii, la intrare, iar  secţia de vot pentru referendum lui Iohannis va fi în capătul culoarului, la etaj sau în sala de sport. Să vedem atunci dacă va atinge cvorumul de prezenţă“, susţine unul dintre deputaţii PSD pentru „Adevărul“.

Astfel, primarii PSD vor putea îndemna electoratul să iasă la urne, însă doar pentru euroalegeri, astfel încât partidul condus de Liviu Dragnea să obţină un rezultat cât mai mare. În acelaşi timp, liderii social-democraţi mizează pe faptul că oamenii mobilizaţi de primari nu vor mai merge şi în a doua secţie de vot, de la etajul şcolii, pentru a valida referendumul declanşat de şeful statului. PSD se bazează pe reţeaua de aleşi locali, care vor pune umărul la sabotarea consultării populare pe tema Justiţiei, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis mizează pe mobilizarea electoratului de dreapta şi a societăţii civile.

„Noi credem că nu va atins pragul de 30%. Oricum, va fi pe muchie de cuţit. Depinde foarte mult câţi oameni vor scoate la urne partidele de dreapta. Dacă prezenţa la europarlamntare nu va fi mai mare de 35%, referendumul nu trece“, susţin sursele citate. Comprativ, la alegerile europene din urmă cu cinci ani prezenţa la vot a fost de 32, 44%. În 2009, prezenţa a fost şi mai mică: 27,67%. Anul acesta, mobilizarea la urne se anunţă a fi mai mare. Un sondaj de opinie comandat de PNL estimează o prezenţă între 37% şi 40%, pe fondul nemulţumirii faţă de guvernarea PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite