PSD depune moţiune de cenzură dacă Guvernul impune alegerea primarilor în două tururi. Ciolacu sesizează UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban

Liderii PSD se reunesc marţi pentru a decide în ce condiţii depun moţiune de cenzură. Pe de o parte, social-democraţii ar vrea să trântească Guvernul Orban, pentru a arăta că PNL este incapabil să guverneze, însă trecerea unei moţiuni de cenzură ar însemna primul pas pentru alegerile anticipate, pe care PSD vrea să le evite. În cazul în care Guvernul va impune alegeri locale în două tururi, PSD va sesiza CCR.

UPDATE Victor Negrescu: O să trimitem scrisori către decidenţii europeni, către Comisia de la Veneţia, către ambasade tema schimbării legilor electorale. 

Noi nu ne opunem acestei idei de două tururi. Ne opunem unei schimbări care nu ţine cont de normele europene. Demersul de azi e unul coerent, democratic. Guvernanţii nu spun care e scopul pentru cetăţeni şi de ce împing ţara spre o situaţie de instabilitate. 

PSD nu mai susţine acum că trebuie să ne „spălăm rufele” intern?

PSD, prin acest demers, respectă ceea ce înseamnă cutumele politicii europene.

Sesizaţi şi CCR?

Colegii mei care analizează aspectul.

UPDATE Marcel Ciolacu, după Cex: În discuţiile cu colegii azi am hotărât ca PSD să convoace o sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale în ultima săptămână din ianuarie. 

Credem cu certiturine că nu mai există un motiv din partea Guvernu să nu pună în aplicarea lega adoptată de PSD şi promulgată de preşedinte, de dublare a alocaţiilor copiilor. 

Am mai luat o decizie, să trimitem o scrisoare din partea PSD, atât preşedintelui Comisiei Europene, cât şi la Grupul social-democrat. Acest abuz de a schimba legile electorale în pofida unei decizii a CCR şi unei recomandări a Comisiei de la Veneţia. Nu poţi modifica legile electorale cu 2-3 luni înainte de momentul electoral. Nu s-a întâmplat niciodată asta. 

Mai mult, am un istoric fiindcă şi ipocrizia politică trebuie să înceteze. S-au făcut alegeri în România în două tururi, PSD e de acord pentru viitor ciclu, în 2024. 

În 2011 a fost modificată legea alegerilor electorale şi s-a trecut de la 2 tururi la un tur, iar votanţii legii au fost: Turcan Raluca pentru, Cezar Preda, Gheorghe Tinel, Petru Movilă, Ioan Băla, Lucian Bode, Roberta Anastase şi pot continua. Aceşti oameni dovedesc că fac politică măruntă, ipocrită. Azi vin total nedemocratic, ilegal, să modifice legea.  Nu poţi modifica legile electorale cu două-trei luni înainte de alegeri.

Depune PSD moţiune dacă are loc angajarea răspunderii pe alegerea primarilor?

Categoric.

I-aţi promis lui Dăncilă că va primi o funcţie de parlamentar?

Nu preşedintele va face listele. Conducrea de partid, în colaborare cu organizaţiile, va face listele.

UPDATE Conducerea PSD a hotărât că în cazul în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, social-democraţii vor contesta legea la CCR, dar în acelaşi timp vor depune moţiune de cenzură, potrivit unor surse politice.


Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, este convins că în cazul în care actualul Guvern al României îşi va da demisia şi va trece şi moţiunea de cenzură a PSD, Ludovic Orban ”nu va mai fi premier niciodată”. 

”Eu înţeleg temerire lui Orban şi înţeleg temerile preşedintelui României. Când vezi că nimic nu funcţionează, intri ca şi preşedinte al României care totuşi ai girat acest guvern şi aceatsă majoritate parlamentară. Înţeleg perfect atitudinea preşedintelui de a încerca să scape cât mai repede de acest guvern şi scuzele că artrebui anticipate, că nu ar trebui. Dacă acest Guvern Orban îşi va da demisia, va trece moţiunea de cenzură a  PSD sau vor fi anticipate, vă dau în scris că domnul Orban nu va mai fi premier niciodată. Toată lumea încearcă să scape de el după aceste două luni dezastruoase”, a declarat Marcel Ciolacu.

ALDE, la un pas de disoluţie

Mai mulţi parlamentari din ALDE negociază întoarcerea la PNL. Totuşi, liberalii le-au închis uşa-n nas unor nume grele: Călin Popescu Tăriceanu, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Tăriceanu joacă la două capete: negociază şi cu Ludovic Orban, şi cu Marcel Ciolacu.

Scopul lui Tăriceanu este să ţină partidul în viaţă până la finalul mandatului, în decembrie 2020. Astfel, senatorii şi deputaţii ALDE nu şi-ar pierde leafa pe jumătate de an (peste 15.000 de euro) şi nici dreptul la pensie specială, acordat doar aleşilor care au cel puţin un mandat întreg. În plus, încă jumătate de an în Parlament le-ar oferi celor din ALDE răgazul unor  noi negocieri, atât cu PNL, cât şi cu PSD

De altfel, Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis liberalilor că s-ar putea alia cu PSD la locale, astfel încât să contribuie la renaşterea alianţei care a guvernat România după alegerile parlamentare din 2016, susţin sursele citate. Însă nici Marcel Ciolacu nu este foarte deschis pentru o nouă colaborare cu ALDE, deci ameninţările lui Tăriceanu sunt mai degrabă mici forme de şantaj faţă de PNL.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite