Cum poate PSD să rămână la guvernare după 9 decembrie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au fost suficiente câteva intervenţii ale locatarului de la Cotroceni pentru ca întreaga clasă politică să priceapă cine face jocurile. Acum, sub ochii noştri, se desfăşoară un ”concurs de frumuseţe” pentru poziţia de premier. Fiecare partid şi-a trimis candidaţii să-l seducă pe Traian Băsescu pentru a avea o şansă la poziţia de şef al Guvernului României.

Victor Ponta, în mai puţin de 24 de ore, a ucis BAC-ul profesional, copilul de suflet al doamnei Andronescu, născut pentru a demola reforma educaţiei păstorită de şeful statului şi a aruncat la gunoi proiectul de hotărâre care mutila legea audiovizualui, în fapt o calibrare cu interesele lui Dan Voiculescu.

Vasile Blaga a declarat că ARD are o listă de cinci nume care pot fi nominalizate la poziţia de prim-ministru şi, în plus, le-a făcut şi o declaraţie de dragoste liberalilor. Probabil că nu ultima. Plecarea lui Dan Mihalache din guvern poate fi interpretată ca un gest timid de bunăvoinţă liberală.

Ha, ha, trădătorii lui Dan Voiculescu au ieşit la lumină! Ultimul mogul e izolat, singura lui armă fiind audienţa Antenei 3, dar care, după ratarea suspendării, nu mai e ce-a fost.

Dar ce şanse are PSD să rămână la guvernare? Social-democraţii trebuie să câştige un număr important de mandate, un număr prin care să poată fi pe propriile picioare şi să nu mai depindă de Crin Antonescu sau de Dan Voiculescu. A doua condiţie ţine efectiv de capacitatea lui Victor Ponta de a crea în partid o coaliţie puternică pentru propria susţinere. Adică, Ion Iliescu, Viorel Hrenbenciuc şi Liviu Dragnea să-şi dea mâna. Dificil! A treia condiţie ar fi ca Victor Ponta să reuşească să-i câştige încrederea lui Traian Băsescu şi să împărtăşească viziunea politică a acestuia, adică Ponta ar trebui să-l ajute pe actualul preşedinte să intre în istorie. Şi mai dificil.

PSD va fi pus în situaţia să facă o alegere complicată după scrutinul din 9 decembrie. Rămâne la guvernare, dar intră în trena lui Traian Băsescu sau rămâne în opoziţie. Aici, un rol important îl va avea dezbaterea din interiorul partidului, iar vocea baronilor locali va fi decisivă.

Dacă privim în urmă, USL a pierdut bătălia în vară, atunci când a decis să-l suspende pe Traian Băsescu. A vrut să câştige tot, iar acum, ca alianţă, are şanse mult mai mici să obţină statutul de forţă politică dominantă. România, de când a intrat în Uniunea Europeană, nu mai e un ţinut al bătăliilor politice totale. Cifrele din 9 decembrie vor reprezenta confirmarea sau infirmarea acţiunilor USL din această vară.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite