PSD poate fi salvat doar de către un lider autentic: Ana Birchall. Un motiv în plus pentru votarea moţiunii de cenzură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Birchall şi William Barr, procurorul general al SUA Foto: Facebook
Ana Birchall şi William Barr, procurorul general al SUA Foto: Facebook

Întâmplarea face să o cunosc pe Ana Birchall de mulţi ani. I-am urmărit activitatea politică şi profesională cu interes. Este un om politic tânăr, cu studii şi doctorat în America, probabil caz unic în PSD. A fost loială partidului, n-am văzut-o la tv-uri criticând partidul sau persoane din conducerea PSD. Partidul este acum într-un moment critic, riscă să dispară în neant din cauza unor conducători prea mici pentru un partid mare.

Liviu Dragnea este la puşcărie, iar Viorica Dăncilă se face de râs pe unde se duce.

Singura şansă a PSD este să facă rapid o schimbare majoră de lideri, înainte de a fi prea târziu. Nu văd alt lider, loial partidului, care să poată promova o garnitură de lideri pregătiţi pentru lumea de azi, nu pentru epoca comunistă. Există şi în PSD oameni pregătiţi profesional, cu studii autentice, cu caracter, dar care au fugit de actuala conducere ca dracu de tămâie, pentru incompatibilitate. Totul este să fie aduşi la vedere şi puşi să repare ce se mai poate repara din imaginea compromisă a partidului.

Cine este Ana Birchall

A urmat cursurile de masterat (LL.M) în drept la Yale Law School din S.U.A. După absolvirea masteratului în drept (cu note echivalentul Magna Cum Laude în cursuri precum Dreptul Internaţional şi Dreptul Falimentului, Reorganizare Financiar – Bancară şi Comercialăa continuat studiile în cadrul Yale Law School, urmând cursurile de doctorat (J.S.D.) sub îndrumarea Prof. Anthony T. Kronman, decanul Yale Law School.

Tema lucrării de doctorat a fost Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din ţările Central şi Est Europene”- o analiză comparativă a dreptului falimentului aplicabil sistemului bancar din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania, România, Ungaria, Polonia şi Cehia.

Pe întreaga perioadă a studiilor de doctorat a fost bursier Goldman Scholarship, bursă acordată de Yale Law School.

Ana Birchall a păstrat legături politice şi profesionale în America şi Europa. Din iunie 2014 a fost membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA. De asemenea este Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, înfiinţat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors (www.vitalvoices.org) şi membru în Global Advisory Council WeConnect Internaţional (www.weconnectinternational.org).

  După revenirea din America în 2002, împreună cu familia, soţul Martyn Birchall şi un copil, Andrew James John Birchall, a lucrat în Ministerul Afacerilor Externe, în parlament şi la guvern, culminând cu funcţia de ministru al Justiţiei, deţinută şi în prezent.

Familia Birchall este o familie bogată, prin afacerile din America ale soţului. Din acest punct de vedere nu se poate bănui că Ana Birchall este tentată de avantajele materiale pe care le-ar obţine din funcţiile deţinute. A făcut şi face totul din pasiune, din dorinţa de a fi de folos oamenilor şi ţării sale. Calea simplă ar fi fost să rămână în America, într-o carieră universitară sau de afaceri. A ales să revină în România şi să-şi aducă aportul la reconstruirea României moderne. A înfruntat defăimările obişnuite în România, şi a demonstrat în instanţă că a avut dreptate.

Conflictele cu actualul premier, Viorica Dăncilă

Premierul Dăncilă deja a declarat că regretă instalarea Anei Birchall la ministerul Justiţiei. Pentru că nu ascultă de ordinele sale, a lăsat-o fără secretari de stat şi i-a propus preşedintelui Iohannis revocarea ei.

Ana Birchall nu este de acord cu SIIJ, în forma actuală, dar s-a lovit de opoziţia vehementă a partidului, a CSM şi a premierului, care nu acceptă să piardă o „măciucă” prin care să timoreze procurorii şi judecătorii.

Cu CSM a avut şi are discuţii aprinse, legate de comportamentul şefei CSM, Lia Savonea, care o tratează cu un dispreţ copiat de la Liviu Dragnea. Divergenţele cu conducerea CSM sunt legate şi de numirea Adinei Florea ca şef la SIIJ. Întrebată despre întâlnirea cu Procurorul General al SUA, William Barr, Ana Birchall i-a răspuns Liei Savonea: „Cu tot respectul, cred că nu sunt în faţa unui pluton de execuţie", "acum o ţară întreagă vede exact că ministrul Justiţiei este pus la punct".

În legătură cu atenţionările venite de la GRECO şi de la Comisia de la Veneţia, Ana Birchall a avut o remarcă de bun simţ: „Când eşti într-un club, respecţi regulile”.

Premierul Dăncilă este într-o situaţie critică

Este suficient să înşirăm ultimele „isprăvi” ale premierului:

  • Vizita în Anerica, un eşec lamentabil. Vicepreşedintele american, Mike Pence, a refuzat s-o primească pe Viorica Dăncilă, şi nici alte întrevederi cu oficialităţi de rang înalt nu a avut. Vizita s-a dovedit o improvizaţie făcută de habarnişti în ale diplomaţiei.
  • Rovana Plumb, propusă de premier pentru funcţia de comisar în CE, a fost aproape respinsă de PE.
  • Laura Codruta Kovesi a întrunit consensul instituţiilor europene pentru funcţia de şef al Parchetului european, în ciuda opoziţiei premierului Dăncilă.
  • Autoritatea Electorală Permanentă refuză să returneze PSD cheltuieli din ultima campanie pentru europarlamentare.
  • Guvernul condus de Dăncilă este nefuncţional, îi lipsesc miniştri importanţi, la Interne, Educaţie, Mediu şi trebuie să meargă în parlament pentru revalidare după schimbarea compoziţiei politice.
  • Moţiunea de cenzură este posibil să treacă şi PSD rămâne fără guvern, fără candidat la prezidenţiale, şi fără lider.

Ce şanse sunt ca Ana Birchall să devină premier interimar şi preşedinte al PSD

Există două variante pentru preluarea guvernării, dacă trece moţiunea de cenzură, sau dacă parlamentul nu validează guvernul Dăncilă în nouă compoziţie politică. Un guvern PNL, minoritar în parlament, condus de Ludovic Orban, şi susţinut de USR, UDMR şi PMP. Cu toate că lideri ai partidelor de opozitei strâmbă din nas când aud de Ludovic Orban. Cealaltă variantă, o alianţă PSD-Pro Romania-ALDE, în cazul în care PSD scapă de actuala conducere, instalează o persoană credibilă la conducere, agreată şi de Victor Ponta. Este de presupus că şi această variantă este de luat în calcul la Cotroceni, pentru că opoziţia nu are mare aplecare să preia guvernarea, pentru că ar însemna să plătească gravele erori economice ale guvernării Dragnea-Dăncilă-Teodorovici. Nu vad ca Victor Ponta să nu se înţeleagă cu o persoană educată şi de vârsta lui.

Cum o ştiu o persoană extrem de ambiţioasă, probabil că Ana Birchall n-ar refuza să preia conducerea PSD şi funcţia de prim-ministru interimar, apoi prim-ministru plin, până la viitoarele alegeri parlamentare. În felul acesta PSD ar rămâne la guvernare, şi-ar primeni conducerea şi ar evita să intre în debaraua istoriei, unde este aşteptat de PNŢCD şi de alte partide eşuate. Vor avea suficientă minte oamenii inteligenţi din PSD să provoace această schimbare? Vom vedea răspunsul în următoarele două săptămâni.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite