PSD riscă să nu candideze la locale. Eugen Teodorovici susţine că el e preşedinte interimar şi avertizează că PSD se poate desfiinţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici poate da peste cap planurile lui Marcel Ciolacu. FOTO Mediafax
Eugen Teodorovici poate da peste cap planurile lui Marcel Ciolacu. FOTO Mediafax

Senatorul Eugen Teodorovici susţine că, potrivit statutului, el e preşedintele interimar al PSD, nu Marcel Ciolacu. Teodorovici acuză tandemul Ciolacu-Stănescu că a încasat şi cheltuit nelegal banii de la AEP. Fostul ministru al Finanţelor susţine că partidul riscă să nu poată candida la alegerile locale în cazul în care listele de candidaţi vor fi validate de actuala conducere a partidului.

Povestea începe în toamna anului trecut. Pe fondul înfrângerii de la prezidenţiale, Marcel Ciolacu şi alţi lideri de organizaţii o forţeaza pe Viorica Dăncilă să demisioneze din fruntea partidului. Dăncila face pasul în spate, la pachet cu Mihai Fifor, pe atunci secretar general al PSD.

Conform statutului PSD înregistrat la tribunal, în cazul in care preşedintele partidului demisioneză, în locul său urcă, în functia de interimar, preşedintele executiv. La acea vreme, preşedinte executiv era Eugen Teodorovici. Ca sa impiedice ascensiunea lui Teodorovici, tabara Ciolacu recurge la o stratagema: dizolva Biroul Permanent National, astfel incat sa scape la pachet de toata conducerea partidului, deci si de Teodorovici. BPN e format din presedinte, presedinte executiv, secretar general si vicepresedinti. Toti demisioneaza, fortati de Ciolacu, mai putin Eugen Teodorovici. “Ca Ciolacu sa preia conducerea interimara a PSD, el si acolitii sai au dizolvat BPN impotriva statutului, pentru ca eu nu mi-am depus niciodata demisia. Eu sunt presedinte interimar al partidului, functie care-mi revine automat dupa demisia Vioricai Dancila”, sustine Eugen Teodorovici pentru „Adevarul”.

Eugen Teodorovici susţine ca Marcel Ciolacu trebuia sa comunice tribunalului faptul ca PSD are o noua conducere, fie ea si interimara. De partea cealalta, o casa de avocatura angajata de echipa lui Marcel Ciolacu da asigurari ca „PSD nu are obligatia de a comunica Tribunalului Bucureşti, in scopul înregistrării în Registrul Partidelor Politice, identitatea persoanelor care asigura conducerea interimara” (2). Legea partidelor politice (14/2003) prevede ca orice modificare a statutului se comunica Tribunalului Bucuresti in termen de 30 de zile de la data adoptarii. Spre exemplu, alegerea tandemului Viorica Dancila – Eugen Teodorovici in fruntea PSD, decisa de Congresul partidului in vara anului trecut, dupa incarcerarea lui Liviu Dragnea, a fost întregistrată la tribunal şi figureaza ca fiind în vigoare. Prin urmare, in lipsa demisiei, Eugen Teodorovici este in continuare presedintele executiv al partidului, pâna la noi alegeri validate de Congresul PSD, apoi de instanţă.

Potrivit unor surse din conducerea partidului, în toamna anului trecut, cand au debarcat-o pe Dăncila, Marcel Ciolacu si Paul Stănescu au mizat pe faptul ca vor organiza rapid un Congres al PSD, care va confirma noua conducere. Însă pandemia a blocat alegerile interne, prin urmare social-democraţii au ramas cu o conducere interimară şubreda din punct de vedere juridic. Pâna la Congres, Marcel Ciolacu susţine că e preşedinte interimar ales de Comitetul Executiv (CEX), in timp ce Eugen Teodorovici se considera presedinte interimar conform statutului, pentru ca era preşedinte executiv în momentul demisiei Vioricăi Dăncilă.

Eugen Teodorovici va notifica luni PSD ca el este presedintele interimar al partidului. „Eu am drept de semnatură. Tot ce a semnat Marcel Ciolacu până acum se încadreaza la fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, uzurpare de calităţi oficiale, înşelaciune şi delapidare. Sub semnatura lui Ciolacu, partidul a încasat subvenţia de la AEP, a semnat contracte cu televiziuni şi alte materiale electorale”, sustine fostul ministru de Finante.

Ce se întâmplă în scenariul – foarte probabil – în care partidul nu acceptă varianta lui Teodorovici? „Fac plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu. Oricum, ar trebui sa se sesizeze DNA si domnul Busuioc, şeful Curţii de Conturi, pentru că tot ce s-a semnat în ultimele 9 luni e ilegal. Oricum, mai multi lideri de organizaţii, chiar din tabara lui Ciolacu, înteleg că eu am dreptate din punct de vedere juridic şi nu vor să arunce partidul în haos. Sub conducerea lui Ciolacu, PSD, cel mai mare partid din Romania, riscă să aibă candidaturile invalidate la alegerile locale”, acuză Eugen Teodorovici.

Candidaturile pentru locale se depun pana pe data de 18 august, iar Congresul PSD, care va consfinti echipa Ciolacu, e programat abia pe 22 august. Listele de candidati sunt semnate de presedintii de organizatii, insa sunt validate de de Comitetul Executiv, condus de Marcel Ciolacu. “Putem sa ne trezim cu contestaii din partea adversarilor politici. Si atunci primarii nostri nu vor mai putea candida. Riscam chiar desfiintarea celui mai important partid din Romania”, incheie, pesimist, Teodorovici.

Marcel Ciolacu si-a depus candidatura la Congresul PSD pentru functia de presedinte. Noua conducere va avea doua functii de prim-vicepresedinte, ocupate de Sorin Grindeanu si Gabriela Firea. Marcel Ciolacu va avea un singur contracandidat:  Eugen Teodorovici. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite