Tudose a demisionat. Dragnea: „Un personaj veninos ne face mult rău. Nu voi mai propune niciun premier, am mână proastă. Nu demisionez“ VIDEO

Premierul Tudose, conferinţă de presă cu două ore înainte de CEx

Comitetul Executiv (CEX) al PSD, dominat de o majoritate covârşitoare pro-Dragnea, i-a retras sprijinul politic premierului Mihai Tudose, care a demisionat, fără să asigure interimatul. Astfel, Dragnea a trântit al doilea Guvern al PSD în decurs de un an. Marţi-dimineaţă, conducerea PSD va alege o nouă propunere pentru Palatul Victoria. În joc intră acum Klaus Iohannis, care va desemna un nou premier, nu neapărat de la PSD.

UPDATE La ora 23.20, MIhai Tudose a plecat din clădirea Guvernului.
 
UPDATE Premierul Mihai Tudose şi-a scris demisia şi o va trimite mâine la Palatul Cotroceni.
 
UPDATE Conferinţa de presă susţinută de Liviu Dragnea
 
Aşa cum bine ştiţi, am avut o şedinţă CEx, în care am adoptat unele decizii. A fost o discuţie lungă, serioasă, cu foarte multe lucruri spuse, profundă chiar, în care s-a discutat foarte deschis, nu contondent, iar în final s-a supus la vot propunerea ca premierul să demisioneze. Hotărârea a fost adoptată cu 59 de voturi pentru, 4 abţineri, 4 voturi împotrivă. Mihai Tudose a spus la începutul şedinţei că dacă CEx-ul îi va cere să demisioneze o va face. Mâine la ora 11.00 vom discuta propuneri de prim-ministru.
 
Jurnalist: Cu ce a greşit Tudose?
Dragnea: Au fost mai multe reproşuri. Concluzia generală a fost că nu se mai poate continua aşa, pentru că există o stare conflictuală între partid şi Guvern, dar şi în interiorul Guvernului. Membrii de partid aşteptau să înceapă noul an cu un bilanţ. Au văzut apariţii televizate care nu ar fi trebuit să existe. Genul acesta de declaraţii publice trebuie să fie CEx. S-a creat o stare de tensiune care a tot crescut în ultima perioadă. Au contribuit şi unii colegi de-ai mei pe care i-am lăsat în ultima săptămână să producă scrisori, să producă postări. S-a ajuns în situaţia în care în mod realist vorbind nu mai putem avea garanţia că peste două luni nu vom ajunge tot în această situaţie, pentru că am mai trecut prin asta în octombrie. Criticile au fost spuse pe un ton colegial, nu pe un ton vehement. 
 
Cu ce le garantaţi românilor că peste şase luni PSD nu va veni cu un nou Guvern?
Dragnea: Am discutat asta. Se pare că eu am mână foarte proastă. Nu doar pentru propunerile de premier, ci şi în alte 10 cazuri. Le-am spus colegilor mei că eu nu voi face nicio propunere. Mâine nu voi face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere, dar îmi voi şi asuma acest vot. I-am încurajat pe colegi să se gândească bine în noaptea asta, iar mâine vom sta aici până iese fum alb. Sigur vor fi mai multe variante în discuţie. Fiecare variantă va fi întoarsă pe toate părţile.
 
Iohannis va mai accepta a treia propunere PSD?
Dragnea: Trebuie să fiu realist. Sunt absolut convins că preşedintele Iohannis nu e fericit de situaţia în care am ajuns. Dar cred că preşedintele va respecta Constituţia şi va ţine cont de o majoritate.
 
Cu Tăriceanu v-aţi consultat?
Dragnea: Da, am discutat. O să se întoarcă mâine.
 
Nu se va ajunge şi a treia oară în această situaţie?
Dragnea: Vom garanta cu toţii.
 
Cu Carmen Dan cum rămâne?
Dragnea: S-a discutat şi acest subiect. Colegii au spus să nu facă un pas în spate. Nu trebuie schimbată structura Guvernului.
 
Carmen Dan va rămâne minsitru?
Dragnea: CEx va decide. Concluzia majorităţii a fost că, dacă vom continua în această formulă, punem sub semnul întrebării modul de funcţionare a Guvernului. Le-am reproşat unor miniştri că au plimbat minciuna dintr-o parte în alta. Nu m-am gândit să demisionez.
 
Nu e îngreunată aplicarea programului de guvernare?
Dragnea: Dacă aveţi altă întrebare.
 
Aveţi nemulţumiri cu unii miniştri?
Dragnea: Da.
 
Cum îl vedeţi pe Tudose în perioada următoare?
Dragnea: La fel. O să am exact relaţia ca până să ajungă premier. Colegilor mei le-am spus despre un personaj veninos dintr-o instituţie care face mult rău.
 
Cine e?
Dragnea: Nu vă pot spune. 
 
A avut dublă comandă Tudose?
Dragnea: Asta este una dintre minciunile unor miniştri.
 
Care miniştri?
Dragnea: Nu o să-i mai vedeţi. Cu domnul Gabriel Petrea am o mică nelămurire. Când mă apropiam de sediu m-a sunat şi mi-a zis că acea postare nu a fost împotriva mea.
 
Care e relaţia cu Niculae Bădălău?
Dragnea: Aceeaşi. Am şi glumit foarte mult.

UPDATE Codrin Ştefănescu şi Niculae Bădălău s-au abţinut de la vot.

 
UPDATE Premierul Mihai Tudose a ajuns la Guvern, „să-şi ia lucrurile“. Urmează să-i trimită demisia preşedintelui Klaus Iohannis.
 
UPDATE Marian Oprişan: Nu au fost critici pe fond. Lipsa de comunicare naşte monştri.
 
UPDATE Mihai Tudose, prima reacţie după CEX: Aşa a decis partidul. CEx-ul m-a numit. Îmi reproşez că n-am făcut mai mulţi kilometri de autostradă.
 
Despre relaţia cu Liviu Dragnea: Acum e bună. Până acum a fost tensionată. Nu voi asigura interimatul. Mă duc la Guvern să-mi iau lucrurile. 
 
UPDATE Claudiu Manda: Premierul a spus foarte clar că se supune partidului. Nu cred că se pune problema să ajungem în Opoziţie. Avem majoritate.
 
Foto
 
UPDATE Mâine, la ora 11.00, PSD urmează să stabilească pe cine propune premier interimar.
 
UPDATE Petre Daea, după CEX: S-a votat retragerea sprijinului politic. Acum intenţionez să merg acasă. 
 
UPDATE Majoritatea a fost una covârşitoare de partea lui Liviu Dragnea: 59 de voturi împotriva premierului, doar 4 voturi pentru şi 4 abţineri. 
 
UPDATE CEX-ul PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose, care a anunţat că va demisiona, potrivit unor surse politice. Practic, cei mai mulţi dintre liderii PSD din teritoriu au fost de partea lui Liviu Dragnea
 
UPDATE Cătălin Rădulescu, cunoscut ca deputatul AKM, a fost invitat la şedina CEX de Liviu Dragnea, însă premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu i-au cerut să părăsească sala. Rădulescu s-a conformat. 
 
UPDATE Gabriela Firea, unul dintre oamenii din tabăra Dragnea, l-ar fi criticat pe Liviu Dragnea în CEX, potrivit DCNews.ro. De altfel, primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, apropiat de Firea, a taxat gestul lui Dragnea de strânge semnături de la liderii de filiale împotriva lui Tudose. 
 
UPDATE Potrivit unor surse politice, Tudose le-a spus delegaţilor PSD că dacă îi vor retrage sprijinul politic va demisiona din funcţie. Premierul a insistat că demisia sa va însemna pierderea guvernării pentru PSD, întrucât Klaus Iohannis nu va numi un nou prermier social-democrat. 
 
UPDATE Ionel Arsene şi Dumitru Buzatu, liderii PSD Neamţ şi Vaslui, doi dintre oamenii de încredere ai lui Dragnea, i-au cerut demisia premierului Tudose. 
 
UPDATE Robert Negoiţă: Am auzit că s-au strâns semnături în biroul lui Liviu Dragnea de la preşedinţii de organizaţii din judeţe ca lui Mihai Tudose să-i fie retras spirjinul. Este profund în neregulă, profund neprincipial. 
 
UPDATE 30 de preşedinşi de organizaţii PSD au semnat pentru retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, potrivit hotnews.ro.
 
UPDATE Şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD a început.
 
UPDATE Mihai Tudose: Prima zi la Palatul Victoria e prima din ultimele. 
 
UPDATE Niculae Bădălău, preşedintele executiv PSD: M-am rugat dimineaţă să ne lumineze Dumnezeu gândurile. Eu sper să rămână Mihai Tudose. Nu văd altă soluţie. Cei care vor forţa demiterea premierului trebuei să vină cu o soluţie. 
 
UPDATE Marian Oprişan: N-am dormit de 48 de ore. Pentru mine e importantă ţara, e important PSD. PSD trece azi printr-o mare încercare. Mă rog la Dumnezeu să ne de mintea moldovenilor cea de pe urmă. Guvernul condus de Mihai Tudose trebuie să rămână în funcţie
 
UPDATE Carmen Dan: Dacă partidul îmi cere, voi demisiona. 
 
UPDATE Liviu Dragnea: În toată perioada aceasta n-am ieşit în nicio apariţie publică, am citi scrisori, am urmărit apariţii publice şi cam atât. Voi vorbi la CEX. 
 
UPDATE Premierul Tudose discută la Guvern cu Niculae Bădălău şi cu liderul PSD Vrancea Marian Oprişan. 
 
UPDATE Codrin Ştefănescu: Nu cred că vom discuta despre demiterea premierului azi. Va fi o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. N-am reuşit să găsim o soluţie de compromis până acum. Sper să ne vine mintea cea de pe urmă. Ultimele zile au fost cumplite. Azi vom pleca de aici uniţi şi fără capete tăiate. Dacă e nevoie, stăm şi toată noaptea. Propunerea mea: trebuie să ne calmăm. Statul paralel ne înceracă. vrea să pună mâna pe partid. 
 
UPDATE Liderii PSD încep să se adune la şedinţă. 
 
UPDATE Mihai Tudose nu a vorbit despre criza din PSD.
 
UPDATE Pemierul Mihai Tudose merge astăzi într-o vizită la Ministerul Transporturilor, unde va susţine o conferinţă de presă împreună cu ministrul Felix Stroe la ora 14.00, cu două ore înainte de CEX. Felix Stroe este unul dintre susţinătorii săi. Şedinţa CEx va avea loc începând cu ora 16.00, la sediul PSD din Kiseleff.
 
***
Conducerea extinsă a PSD se reuneşte luni, de la ora 16.00, pentru a tranşa conflictul dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose. Cum se poziţionează cele două tabere înainte de înfruntarea finală? Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea va forţa demisia premierului, însă, de partea cealaltă, Mihai Tudose „nici nu se gândeşte“ să renunţe la funcţie. „Din moment ce mulţi miniştri şi-au arătat deja susţinerea publică faţă de el, nu poate să demisioneze. Este exclusă această variantă. Tudose s-a prins în joc şi va juca până la capăt“, au declarat sursele citate. Refuzul premierului îi va deschide lui Liviu Dragnea două opţiuni: să facă pace sau să trântească Guvernul Tudose, după modelul Grindeanu.
 

Varianta dorită în acest moment de cei mai mulţi lideri PSD din teritoriu este un armistiţiu între Dragnea şi Tudose, susţin sursele citate. Dar asta ar presupune ca liderul PSD să accepte schimbarea ministrului de Interne Carmen Dan, unul dintre puţinii oameni din PSD în care are încredere. Dacă ar lăsa-o din braţe pe Carmen Dan, Liviu Dragnea şi-ar şubrezi iremediabil autoritatea în partid. „Dragnea ştie că revocarea lui Carmen Dan înseamnă sfârşitul său în fruntea PSD, căci, automat, puterea se transferă către Mihai Tudose. Premierul va deveni «şeful» în ochii liderilor din teritoriu. Aşa funcţionează acest partid“, susţin sursele citate, idee întărită şi de fostul lider PSD Victor Ponta. „Sunt două variante. La sfârşitul CEX-ului, ori pleacă ministrul Carmen Dan, care este din partea cartelului Teldrum, ori pleacă Mihai Tudose. Amândoi nu pot să rămână. Altă soluţie nu există. Carmen Dan este Liviu Dragnea“, a răspuns fostul premier, întrebat ce pronostic dă pentru CEX-ul de luni.

Sursele citate susţin că Liviu Dragnea va cere în şedinţă ca ministrul Carmen Dan să rămână în continuare în fruntea Internelor, pe motiv că nu are nicio vină în cazul poliţistului-pedofil. Însă Mihai Tudose nu are cum să accepte propunerea lui Dragnea, pentru că ar însemna să se umilească, după ce a declarat despre Carmen Dan că „nu mai poate să lucreze cu un ministru care l-a minţit“.

Dragnea ori joacă dur, ori pierde partidul
Aşadar, cel mai plauzibil scenariu este următorul: Dragnea îi cere demisia lui Tudose. Tudose refuză. Dragnea cere menţinerea în guvern a ministrului Carmen Dan. Tudose refuză. Ce urmează? Sursele citate susţin că mai mulţi lideri din teritoriu vor propune o variantă împăciuitoare: Carmen Dan să fie înlocuită cu un alt om fidel lui Dragnea. Un nume vehiculat intens a fost Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control al SRI şi partenerul de viaţă al Liei Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii. Manda a fost printre primii lideri PSD din ţară care au cerut ca CEX-ul să fie convocat rapid pentru tranşarea disputei Dragnea-Tudose, un mesaj prin care, practic, şi-a arătat susţinerea faţă de liderul PSD.

„S-a vorbit intens în partid despre varianta aceasta, cu Manda. Numai că renunţarea la Carmen Dan e semnalul că Dragnea a pierdut puterea în partid. De la această premisă trebuie să plecaţi. Deci Dragnea nu va accepta sub nicio formă revocarea ministrului de Interne. Marea problemă e că riscăm să pierdem guvernarea“, a declarat unul dintre vicepreşedinţii PSD pentru „Adevărul“.

Surse din PSD au declarat pentru „Adevărul“ că mai mulţi lideri PSD din ţară i-au spus lui Liviu Dragnea că, personal, îl susţin în disputa cu premierul Tudose, dar că nu susţin o nouă moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, de frică să nu piardă puterea. În cazul în care PSD îl trânteşte pe Tudose, ajunge din nou la mâna preşedintelui Klaus Iohannis, care are libertatea de a desemna ce premier doreşte.

Aceleaşi surse susţin însă că Liviu Dragnea şi-a asigurat o majoritate solidă în CEX, care va vota orice propune el, chiar şi o nouă demitere a propriului premier, caz în care s-ar aştepta ca Mihai Tudose să cedeze şi să accepte condiţiile armistiţiului. „Dragnea va juca dur. Este singura lui şansă de a păstra şefia partidului. Dragnea are trei variante: îl face pe Tudose să demisioneze; impune păstrarea lui Carmen Dan în Guvern; obţine votul CEX-ului pentru demiterea premierului. Să vedem cum se organizează tabăra Tudose. Va fi o şedinţă în care se poate întâmpla orice“, au conchis sursele citate.

 
 

Cum se împart baronii locali
Premierul Mihai Tudose este susţinut de preşedintele-executiv al PSD, Nicula Bădălău, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea. Din tabăra lui Tudose mai fac parte liderul PSD Vrancea, Marian Oprişan, şi preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, fost ministru al Apărării, umilit de Liviu Dragnea. De asemenea, Tudose este sprijinit de mai mulţi miniştri, printre care Felix Stroe (Transporturi), Titus Dobre (Turism) şi Marius Nica (Fonduri Europene). De partea cealaltă, Dragnea îi are alături pe vicepremierul Paul Stănescu, cel care împarte banii de la Ministerul Dezvoltării pentru baronii locali. De altfel, Stănescu l-a însoţit pe Dragnea în mini-turneul prin nordul ţării, acolo unde şi-a asigurat majoritatea în CEX. Dragnea e susţinut masiv de organizaţiile din Moldova – mai puţin Brăila şi Iaşi -, dar şi din Oltenia. Mai există şi a treia tabără: indecişii, în frunte cu Gabriela Firea şi Petre Daea.

Mihai Fifor. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Imagini din aceeasi galerie
  • Mihai Fifor. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
  • Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
  • Liviu Dragnea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
  • Mihai Tudose. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
  • Nicolae Bădălău. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
  • Gabriela Firea. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările