PSD, reacţie la atacul lui Iohannis:  Foloseşte Justiţia ca pe un cal troian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii PSD, Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Liderii PSD, Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

PSD i-a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, care solicitase Guvernului să nu mai dea OUG pe justiţie, că ordonanţele de urgenţă reprezintă singura modalitate de legiferare prin care să evite blocajele şefului statului. Mai mult, social-democraţii îl acuză pe şeful statului că „foloseşte Justiţia ca pe un cal troian“.

„Este limpede că intenţia lui Iohannis este doar de a muta dezbaterea. În loc să avem o dezbatere despre economie, despre veniturile românilor, despre cum trebuie apărată România în Parlamentul European, Iohannis insistă să mute atenţia electoratului pe teme legate de justiţie. Preşedintele acuză PSD că insistă pe tema justiţiei, dar în realitate Iohannis este cel care insistă ca această temă să fie adusă în prim planul agendei publice. Este clar că Iohannis foloseşte Justiţia ca pe un cal troian electoral cu care vrea să intre în conştiinţa electoratului pentru a determina un vot în favoarea sa şi a partidului pe care îl susţine. Este o tentativă grosolană de manipulare a electoratului”, se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

„Preşedintele nu este în măsură să avertizeze nici Guvernul, nici Parlamentul – două instituţii fundamentale rezultate din votul cetăţenilor. Emiterea ordonanţelor de urgenţă reprezintă în momentul de faţă singura modalitate a Guvernului de a evita blocajele repetate ale preşedintelui Iohannis”, a mai precizat sursa citată.

Social-democraţii susţin că  în doar 3 ani de mandat, preşedintele Iohannis a blocat legile emise de Parlament prin 56 de sesizări la Curtea Constituţională, ”folosind în mod abuziv această prerogativă pe care i-o conferă Constituţia”.

”Astfel, de la înfiinţarea CCR şi până în prezent peste 60% din contestaţiile la legile emise de Parlament îi aparţin preşedintelui Iohannis, în timp ce Traian Băsescu a sesizat această instanţă în doar 31 de cazuri (36%) în zece ani de mandat, Ion Iliescu de două ori, iar Emil Constantinescu o singură dată. Iohannis trebuie întâi de toate să respecte Constituţia României şi să nu mai folosească Justiţia ca pe o cârjă electorală, pentru a suplini lipsa oricărei realizări din mandatul său de preşedinte”, au conchis social-democraţii.

Şeful statului a avertizat, luni, Guvernul să nu emită nicio ordonanţă de urgenţă în domeniul justiţiei până când se va pronunţa poporul la referendum pe această temă. Iohannis a subliniat că este necesară introducerea unor noi posibilităţi de contestare a ordonanţelor de urgenţă la Curtea Constituţională, în momentul de faţă doar Avocatul Poporului având această atribuţie.  

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite