PSD rămâne orfan de Adrian Năstase până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua condamnare a lui Adrian Năstase i-a încheiat, practic, cariera politică, cel puţin pentru următorii şase ani. Foştii săi colegi ezită să spună ce vor face cu postul de preşedinte al Consiliului Naţional PSD, ocupat de Năstase

Condamnarea lui Adrian Năstase are efecte sumbre pentru fostul premier şi din punct de vedere politic. Pe lângă cei patru ani de închisoare cu executare, Curtea Supremă i-a mai „oferit“ lui Adrian Năstase (63 de ani) şi o pedeapsă complementară: interzicerea unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani, după executarea pedepsei cu închisoarea.

Este vorba de dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice; dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. Efectul acestei pedepse complementare face imposibilă întoarcerea lui Adrian Năstase în politică şi în PSD înainte de 2020. Care este scenariul?

Conform legii, pentru că nu mai are drepturi electorale, Adrian Năstase  nu mai poate fi nici măcar membru de partid. „Pot fi membri ai partidelor politice cetăţenii care, potrivit Constituţiei, au drept de vot“, spune articolul 6 din Legea partidelor politice. Dacă mergem mai departe, la Constituţie, articolul 36 ne arată că Adrian Năstase nu mai face parte din categoria persoanelor cu drept de vot. „Nu au drept de vot  debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale“, spune Constituţia, iar Adrian Năstase se încadrează exact la ultima categorie.

Cât va sta după gratii
După ce instanţa îi va contopi cele două pedepse primite în dosarele  „Trofeul Calităţii“ (2 ani) şi „Zambaccian” (4 ani), şi va rămâne cu condamnarea cea mai grea, avocaţii lui Adrian Năstase vor putea solicita eliberarea condiţionată după ce a efectuat o treime din pedeapsă, adică 16 luni, pentru că  fostul premier este trecut de 60 de ani. Din acestea se vor scădea cele aproape 9 luni pe care le-a executat deja, deci ar mai rămâne 7 luni de executat. Însă acest calcul nu poate stabili exact durata detenţiei lui Năstase, pentru că rămâne de văzut dacă Tribunalul Bucureşti îi va acorda sau nu un spor de pedeapsă după ce va contopi cele două sentinţe definitive.

Potrivit avocatului Ioan Cazacu, Năstase ar putea rămâne după gratii aproximativ un an, adică până în decembrie 2014 sau chiar până la începutul lui 2015. Aceste date arată că Adrian Năstase nu va putea ocupa nicio funcţie politică până la finele lui 2019 sau chiar debutul lui 2020, când Năstase se va apropia de 70 de ani. Până atunci , fostul premier şi preşedinte al PSD va putea urmări dispuetele politice doar din tribună, ca spectator.

Consiliu PSD, al nimănui
Imediat după prima condmanare, în iunie 2012, Adrian Năstase s-a retras din partid (fără a demisiona ) şi din funcţia pe care o deţinea: preşedinte al Consiliului Naţional PSD. Conducerea partidului, în semn de respect, a decis să-i vacanteze locul, până când fostul premier îşi va recăpăta drepturile electorale. „Funcţia i-a aparţinut domnului Adrian Năstase şi nu facem alegeri pentru această funcţie până când domnul Năstase va avea din nou drepturile electorale şi va putea candida din nou“, spunea preşedintele PSD, Victor Ponta, în urmă cu câteva luni. Ce va face acum PSD? Va alege pe altcineva în funcţia lui Năstase? Va păstra în continuare locul vacant? Iată câteva întrebări la care social-democraţii nu au reuşit să ofere un răspuns clar.

„Viaţa merge înainte“
Ecaterina Andronescu, vicepreşedinte al PSD, nu se aştepta nicidecum la o condamnare.„Suntem trişti cu toţii. Ieri am avut BPN al partidului şi toată lumea spera într-o soluţie favorabilă. Ce se va întâmpla cu preşedinţia Consiliului Naţional este ultimul lucru la care ne gândim. Nici nu mai are calitatea de membru“, a spus, mâhnită, Andronescu.

„Va trebui să luăm o decizie că are anumite interdicţii timp de cinci ai. Este îngrozitor! Urmează să ne sfătuim, să analizăm în forul nostru de partid. La prima condamnare, funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD a rămas în stand-by“, a spus şi deputatul Ioan Adam.

Senatorul PSD Petru Filip crede că partidul trebuie să găsească, în fional, o soluţie. „Biroul Permanent al PSD va hotărî într-o anumită direcţie. În condiţiile în care nu mai există căi de atac şi de revenire, partidul va găsi o soluţie pragmatică pentru că viaţa merge înainte“, a opinat Filip.

Amnistia, singura scăpare
Adrian Năstase ar putea reveni în politică numai cu ajutorul parlamentarilor. Dacă aleşii vor adopta scandaloasa lege a amnistiei, atunci cazierul lui Năstase va deveni imaculat, iar fostul premier îşi va putea relua drepturile. O altă soluţie ar fi o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să prevadă amnistia, însă premierul Ponta a infirmat această idee. „Nu intenţionez să fac aşa ceva. Este dreptul Parlamentului, prevăzut de Constituţie, de a aproba legi de amnistie sau graţiere colectivă, graţierea individuală ţinând de şeful statului“, a declarat Ponta.

CSM face anchetă după declaraţiile lui Ponta

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase. „Se impune efectuarea de către Inspecţia Judiciară a verificărilor cu privire la afirmaţiile făcute de către premierul Victor Ponta pentru a se analiza dacă prin acestea s-au creat suspiciuni de natură a aduce atingere independenţei sistemului judiciar “, se arată în comunicatul CSM.

Băsescu, către Ponta: „Încetează!“

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut „imperativ“ prim-ministrului Victor Ponta "să înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei “. „Aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Totodată, aceste declaraţii sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al UE“, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Ponta: „Nu mă bat cu justiţia“

Premierul Victor Ponta a declarat că el nu se bate cu justiţia, ci cu preşedintele Traian Băsescu şi „cozile lui de topor“. „Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Am văzut că nu a înţeles domnul preşedinte, că m-aş bate cu justiţia. Eu nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el şi cu cozile lui de topor“, a răspuns Ponta.

Năstase, comparat cu Timoşenko

Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu. Premierul susţine că sentinţa dispusă împotriva lui Năstase reprezintă o nedreptate. În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko. „Din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko“, a spus Ponta. ( Andrei Aştefănesei)

Citeşte şi:

Ponta, despre reacţia PNL în cazul lui Năstase: Avem mai mult curaj. Noi l-am apărat pe Relu Fenechiu

Cât va sta Năstase la puşcărie. Avocatul Ion Cazacu: Facem plângere la CEDO, eliberarea condiţionată e un pas firesc

Băsescu: Îi cer imperativ lui Ponta să înceteze orice atac la adresa justiţiei

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite