PSD a pus ochii pe aurul ţării. Isărescu a explicat de ce ţine rezervele la Londra: Unde vreţi, nene, să le ţinem, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la BNR?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii februarie, guvernatorul Mugur Isărescu comenta ironic acuzaţiile care i-au fost aduse pe motiv că Banca Naţională ţine rezervele ţării în străinătate. Miercuri, Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul României să fie repatriat. România deţine aproape 104 tone de aur.

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.

BNR menţine aurul în custodie la Banca Angliei. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparţine în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucţiunile exprese ale Băncii Naţionale a României, susţine BNR.

Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaţionale.

În iulie, BNR respingea orice insinuare care pune în discuţie certificarea şi legalitatea administrării rezervei internaţionale.

„În emisiunea moderată de dna Oana Zamfir, în data de 22 martie a.c., la postul de televiziune Antena 3, au fost făcute din nou acuzaţii - la care BNR a răspuns în mod repetat - în legătură cu rezerva de aur a României, de către dl. Lucian Isar şi acceptate fără verificare de către moderatoarea emisiunii. Deşi BNR a pus la dispoziţie o serie de date în legătură cu rezerva de aur a Românei şi explicaţii de fond în legătură cu administrare acesteia, informaţiile publice menţionate au fost ignorate şi răstălmăcite fie din neînţelegere, fie cu vădită rea intenţie. Mai mult, unele date au fost citate trunchiat. BNR respinge ferm orice insinuare care pune în discuţie certificarea şi legalitatea administrării rezervei internaţionale. Administrarea rezervei de aur se face conform prevederilor legale în vigoare care conferă atribuţii şi responsabilităţi clare BNR (păstrare, depozitare, administrare, auditare)”, preciza BNR într-un comunicat.

Liviu Dragnea si Şerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect care prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat. România deţine aproape 104 tone de aur.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite