PSD pune tunurile pe DNA. Tăriceanu: E o încercare eşuată de lovitură de stat. Dragnea: Kovesi să plece când îi vine sorocul; Codrin: Tudorele, fă ceva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu
Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu

Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae şi Călin Popescu Tăriceanu au criticat dur DNA, după ce Antena 3 a difuzat duminică seară înregistrări furnizate de fostul deputat PSD Vlad Cosma, din care rezulta că i s-ar fi cerut să planteze probe pentru un dosar în care erau vizaţi Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Liderii PSD cer demisia şefei DNA, reformarea instituţiei „din temelii“ şi cer intervenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader

UPDATE Viorica Dăncilă: Îl voi chema pe Tudorel Toder în România cât de repede posibil. Îi voi cere să vină cât mai repede în România. 

UPDATE Liviu Dragnea, după şedinţa BPN: Este nevoie de o anchetă parlamentară despre activitatea SPP, cât şi despre relaţionarea unor şefi din diverse instituţii care se pare că acţionează ilegal. Tudorel Toader va trebui să vină în faţa Parlamentului pentru a prezenta un raport în legătură cu activitatea DNA. 

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu: Aseară am avut sentimentul că iese la suprafaţă ceea ce spun de foarte multă vreme: România este condusă cu dosare penale. Procuratura este un instrument politic. Blocarea unui ministru este cea mai elocventă dovadă că statul paralel funcţionează. E o încercare eşuată de lovitură de stat. Parlamentul nu trebuie să rămână indiferent. Trebuie să discutăm şi cu partidele de Opoziţie. Domnul Orban a devenit un fel de fată în casă a statului paralel. 

UPDATE Liviu Dragnea: Este o imixtiune nelegală a DNA. După ce Florin Iordache şi-a dat demisia din fruntea Ministerului Justiţiei, premierul Sorin Grindeanu a avut o discuţie cu doamna Gârbovan pentru a deveni ministrul Justiţiei, care a declinat însă posibilitatea de a ieşi din magistratură. 

Întrebat dacă vrea demisia lui Kovesi, Dragnea a răspuns: „Eu nu vreau plecat pe nimeni. Fiecare să plece când îi vine sorocul. E vorba de o practică nedemocratică de poliţie politică. Să stea doamna Kovesi cât vrea la DNA. Nu o să rămână aceste lucruri nelămutie, privind numirea doamnei Kovesi la DNA. Nu e prima dată când aud despre oameni care au fost chemaţi la DNA cărora li s-a cerut să spună ceva despre mine. O să discutăm mai pe larg despre acest subiect. 

UPDATE Viorica Dăncilă: Nu am discutat cu ministrul Justiţiei, este plecat din ţară. Este îngrijorător ce am văzut aseară. Se încerca fabricarea probleor pentru primul-ministru. Nu sunt într-o situaţie foarte confortabilă. Nu pot să anticipez ce măsuri vor fi luate.  

UPDATE Şerban Nicolae: DNA ar trebuie refăcută din temelii. Acolo sunt oameni valorşi, cu respct faţă de lege, dar în momentul de faţă instituţia este profund coruptă. Acum nu mă puneţi să dau toate soluţiile, dar credibilitatea acestei instituţii s-a prăbuşit. Este momentul unor măsuri drastice, concrete, aplicate. După 16 ani de când a fost înfiinţată, lucurile au luta-o în direcţia greşită la DNA.

UPDATE Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a declarat luni că, în urma dezvăluirilor vizând DNA, s-ar fi aşteptat deja la măsuri şi reacţii şi pentru că acestea nu au venit, face apel la ministrul Justiţiei: "Tudorele, fă ceva că nu se mai poate!".

***

Fostul deputat Vlad Cosma a făcut o serie de acuzaţii la adresa procurorilor DNA Mircea Negulescu şi Lucian Oanea, despre care spune, într-o înregistrare difuzată la Antena 3, că au încercat să „inventeze dosare în baza unor probe fabricate”, în cauză fiind vorba despre Sebastian Ghiţă. De asemenea, în emisiune a fost şi procurorul Mihaiela Iorga a relatat că că şefa DNA Laura Codruţa Kovesik a chemat-o şi a întrebat-o dacă nu poate urgenta dosarul unui fost ministru al cărui nume era vehiculat pentru postul de premier, argumentul lui Kovesi fiind că acesta o va numi ministru al Justiţiei pe Dana Gîrbovan, şefa UNJR, ceea ce nu ar fi bine pentru DNA.

DNA a răspuns  acuzaţiilor din înregistrările difuzate la Antena 3 de Vlad Cosma difuzând transcrierea unor discuţii cu persoane care ar fi cerut o situaţie juridică favorabilă acestuia şi tatălui său ameninţând că vor apărea la TV înregistrări video din anchete şi cu montaje menite să discrediteze procurorii.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public în legătură cu DNA şi va face verificări prealabile pentru a stabili dacă este vorba despre abateri disciplinare. "Conducerea Inspecţiei Judiciare a analizat informaţiile aparute în spaţiul public în seara zilei de 11 februarie 2018 şi a decis sesizarea din oficiu. Inspectorii judiciari urmează să efectueze verificări prealabile  pentru a stabilii dacă există indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare", anunţă instituţia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite