Consultări la Cotroceni pe tema legilor securităţii naţionale. Dragnea, către jurnalişti: Aveţi cartele preplătite? Dacă nu, cumpăraţi cât se mai poate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

PSD, PNL şi UDMR au mers, marţi, la Palatul Cotroceni, la consultările convocate de către preşedintele Klaus Iohannis pe tema legilor siguranţei naţionale. Partidele au anunţat că s-a disctat la nivel de principii nefiind dezbătută nicio mare tema care să ţină de supravegherea naţională.

UPDATE În urma discuţiilor cu PSD, PNL şi UDMR pe legile siguranţei naţionale, preşedintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook câteva concluzii ale primei zi de consultări:

„Am avut astăzi prima rundă de consultări cu partidele pe tema legislaţiei din domeniul securităţii naţionale. Este nevoie de un cadru legal actualizat şi coerent şi am constatat că liderii formaţiunilor politice cu care m-am întâlnit împărtăşesc aceeaşi opinie. În procesul de îmbunătăţire a legislaţiei este important să păstrăm echilibrul, să nu pierdem din drepturi şi libertăţi, dar nici să nu punem în pericol siguranţa cetăţenilor.“, a spus preşedintele.

UPDATE Liberalii au ieşit de la consultările de la Cotroceni. Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a subliniat că partidul său vrea că pe viitor să existe un control mai puternic asupra serviciilor, exercitat de o singură comisie a Parlamentului. 

„Nu am discutat despre fondul problemei. Am discutat de principii. Am discutat de un calendar, de un control mult mai serios şi profesionist asupra serviciului“ a declarat cel de-al doilea copreşedinte PNL, Vasile Blaga. Acesta a punctat faptul că PNL va susţine aprobarea într-o perioada de timp cât mai scurtă a unui pachet de trei legi privind securitatea naţională.

UPDATE Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că a fost informat că Executivul lucrează la un pachet de legi pe tema securităţii cibernetice, a terorismului şi a cartelelor preplătite, social-democraţii propunând ca partidele să se implice în acest proces.

„Domnul preşedinte ne-a transmis că prim-ministrul l-a informat că aceste trei legi sunt în lucru la Guvern, urmând să le transmită în dezbatere. (...) Vrem să fim proactivi. Doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi pentru a câştiga timp. Poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste legi importante", a spus Dragnea.

„S-a propus să se constituie un grup de lucru. Este o idee pe care noi o susţinem. Din partea tuturor partidelor şi a structurilor şi instituţiilor de specialitate şi a Guvernului. Un grup de lucru care să înceapă să lucreze, stabilind şi un deadline pentru asta“ a adăugat social-democratul.

Liderul PSD a atras atenţia asupra chestiunii cartelelor preplătite. „Chiar dacă atunci când îşi iau o cartelă trebuie să îşi dea datele persoanele, trebuie să ne asigurăm prin această lege că nu oricine poate să intervină şi să aibă acces la aceste date. Doar în baza unui mandat emis de judecător“, a punctat Dragnnea

UPDATE Delegaţia PSD, conusă de preşedintele Liviu Dragnea, a fost primită la Cotroceni. La venire, Liviu Dragnea i-a întrebat, zâmbind, pe jurnalişti dacă au cartele telefonice preplătite, altfel să-şi cumpere „cât se mai poate“.

Delegaţia PSD, din care vor face parte preşedintele partidului, Liviu Dragnea, şi preşedintele Comisiei pentru control SRI, deputatul Georgian Pop, va discuta cu preşedintele de la ora 10.00. Din delegaţia social democraţilor mai fac parte şi Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, fost ministru al Comunicaţiilor.

Liderul PSD Liviu Dragnea a precizat luni că nu a primit un draft al legilor siguranţei naţionale, ci doar o invitaţie şi a explicat care este mandatul cu care va merge la Cotroceni. "Capacitatea investigativă a statului român trebuie să fie păstrată sau întărită, ţinând cont de realităţile nefericite, atât din apropierea noastră, cât şi din alte zone ale globului. În acelaşi timp, drepturile fundamentale ale cetăţeanului nu trebuie să fie afectate. Avem un punct de vedere conturat în ceea ce priveşte cel puţin cele trei legi care pot fi subiect de discuţie mâine (marţi – n.r.) pe care o să-l prezentăm preşedintelui şi, după întâlnire, îl vom face public", a afirmat Dragnea.

Delegaţia liberalilor va fi primită la Palatul Cotroceni pentru discuţii pe team pachetului de legi la ora 11.00. Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat, vineri, la Sibiu, că delegaţia va fi compusă din cinci membri, aşa cum s-a solicitat, că va condusă de cei doi copreşedinţi şi că vor participa secretarul general, Ilie Bolojan, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt, Ionuţ Stroe.

„Cadrul legislativ pe problema securităţii este unul depăşit. Vorbim de legi din anii '90 care şi-au atins perioada de valabilitate şi care trebuie actualizate pentru că sunt dinaintea intrării României în diferite structuri cum ar fi UE, NATO şi ne confruntăm în 2016 cu provocări noi la nivel regional şi internaţional, cu ameninţări noi. Din acest motiv, o discuţie pe această temă este mai mult decât necesară. Vom merge la acest dialog cu bune intenţii, vom discuta despre principii pentru că nu avem un pachet de legi care să ne fi parvenit în acest moment"“, a declarat Gorghiu.

Liderul liberal a mai spus că "va exista un echilibru clar între nevoia de respectare a drepturilor şi libertărilor cetăţenilor şi nevoia de apărare a ideii de siguranţă."

La ora 12.00 preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu delegaţia UDMR. Preşedintele partidului, Kelemen Hunor, a spus joi că susţine ideea prezenrii unui act de identitate la cumărarea unei cartele prepay, dar consideră că nu se poate „sacrifica pe altarul securităţii" tot ceea ce înseamnă drepturile şi libertăţile fundamentale.

    

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei în domeniul securităţii naţionale. 

Programul consultărilor la Cotroceni:

Marţi, 12 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Partidul Social Democrat (PSD);

• Ora 11:00 - Partidul Naţional Liberal (PNL);

• Ora 12:00 - Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR).

Miercuri, 13 aprilie 2016:

• Ora 10:00 - Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);

• Ora 11:00 - Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE);

• Ora 12:00 - Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite