Câţi parlamentari vom avea din 2016. PSD şi PNL s-au înţeles în biroul lui Zgonea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii principalelor partide parlamentare, Victor Ponta, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, au ajuns la un nou acord între Putere şi Opoziţie, de data aceasta în ceea ce priveşte numărul de parlamentari din viitoarea Legislatură. Potrivit unor surse politice, PSD şi PNL au hotărât că Parlamentul va fi compus din două Camere, alcătuite din 457 de aleşi.

Înainte de votul privind dublarea alocaţiilor la copii, premierul Victor Ponta a discutat cu Vasile Blaga, Alina Gorghiu, Daniel Constantin şi Kelemen Hunor despre legile electorale în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. La întâlnire a participat  şi liberalul Mihai Voicu, preşedintele Comisiei de Cod Electoral, dar şi social-democratul Florin Iordache, principalul „sforar“ al PSD.

„Avem un acord. Ne-am înţeles pe formă şI pe calendar. Liderii partidelor am dat undă verde pentru lege. Să meargă legea la promulgare până în iunie“, a spus Ponta, după întâlnirea cu ceilalţi lideri politici. Potrivit unor surse parlamentare, liderii politici s-au pus de acord ca Parlamentul să fie în continuare bicameral, în ciuda referendumului din 2009. Camera Deputaţilor  va avea 329 de membri, 308 deputaţi urmând să fie aleşi în ţară şi doar patru parlamentari aleşi în Diaspora. Minorităţile naţionale vor avea tot 17 reprezentanţi. Camera Superioară va avea 126 de senatori, iar 2 dintre ei vor reveni Diaspora.

Diaspora, din nou ignorată

În ciuda tuturor promisiunilor, numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe românii din străinătate va rămâne neschimbat: patru deputaţi şi doi senatori. Deputatul de Diaspora Eugen Tomac crede că românii din străinătate au nevoie de minimum 15 parlamentari. „Minimum 15 pentru a fi o reprezentativitate corectă în Parlament. Este o batjocură la adresa românilor. Care sunt criteriile pe care le ai atunci când decizi că şase parlamentari sunt suficienţi pentru a reprezenta zece milioane de români. De ce românii din Basarabia să nu aibă dreptul la un deputat şi un senator, că vorbim de un interes strategic aici? Avem un milion de români în SUA. Majoritatea nu au acte. Cine îi reprezintă?“, spune Tomac. Mâine, preşedintele Klaus Iohannis i-a chemat la Cotroceni pe parlamntarii aleşi în diaspora, pentru o discuţie pe tema legislaţiei electorale. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite