Victor Ponta: „UMDR nu va face parte din viitorul Guvern” / Kelemen Hunor: „UDMR va vota împotriva învestirii noului Cabinet”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta (prim plan) a declarat că Uniunea lui Kelemen Hunor (plan secund) nu va face parte din viitorul Executiv FOTO Adevărul
Victor Ponta (prim plan) a declarat că Uniunea lui Kelemen Hunor (plan secund) nu va face parte din viitorul Executiv FOTO Adevărul

UDMR nu va participa la guvernare, a anunţat premierul Victor Ponta la finalul unei întâlniri între liderii USL şi cei ai UDMR.

UPDATE: Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că Uniunea va vota împotriva învestirii noului Cabinet Ponta. Kelemen Hunor s-a arătat dezamăgit de rezultatul negocirilor şi a declarat că este pentru prima dată când ceea ce s-a stabilit iniţial a fost întors la masa negocierilor. Liderul UDMR a dat vina pe liberali pentru eşecul acestor negocieri.

UPDATE Kelemen Hunor: "Vom intra în Opoziţie. Vom încerca să face o opoziţie constructivă (...) Numai un om politic iresposabil gândeşte într-o astfel de situaţie calculele politice şi nu interesul naţional", a declarat Kelemen Hunor, după ieşirea de la negocieri.

Întrebat de ce nu s-a realizat totuşi această alianţă, Kelemen Hunor a dat vina pe cei de la PNL. ”Întrebaţi-i pe cei de la PNL. Ni s-a spus doar că a fost o decizie de la PNL peste care nu se poate trece".

UPDATE UDMR nu va face parte din Guvern, a anunţat premierul Victor Ponta.

"Am discutat cu cei de la UDMR. Decizia finală este ca UDMR să nu facă parte din Guvern. Eu imi menţin decizia, ca premier şi lider politic şi USL îşi reafirmă această decizie - să păstreze un dialog cu UDMR care e singurul reprezentant politic al minorităţii maghiare, în toate schimbările referitoare la Constituţie, sistemul electoral, drepturile minorităţilor şi descentralizare si dezvoltare regională", a explicat Victor Ponta.

El a precizat însă că îşi menţine decizia privind colaborarea cu UDMR "ca unic reprezentant politic al minorităţii maghiare".

Întrebat dacă UDMR va primi funcţii de secretari de stat sau şefi de agenţii, Ponta a spus: "Nu se pune problema".

"Se pune problema în domeniile esenţiale - drepturile minorităţilor, educaţie, cultură - acolo vor fi şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare, dar nu se pune problema unei participări politice", a spus Ponta.

UPDATE Liderii UDMR Kelemen Hunor şi Marko Bela au sosit la întâlnirea cu liderii USL.


Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, luni, că liderii USL se vor vedea în cursul zilei cu reprezentanţii UDMR pentru a decide dacă Uniunea intră sau nu în coaliţia de guvernare.

„Eu azi, acum, merg să discut cu colegii din USL. Azi ne vedem şi cu cei de la UDMR să decidem dacă intră sau nu în coaliţia de guvernare”, a spus Ponta, înainte de a intra în biroul preşedintelui Senatului, Crin Antonescu.

El a evitat să comenteze decizia BPC a PNL referitoare la faptul că intrarea la guvernare a UDMR nu ar fi oportună. „Nu cunosc acest lucru. Aţi fost dumneavostră acolo? Eu intru acum să discut cu Antonescu, la final vă anunţăm toate deciziile“, a spus Ponta.

Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat, luni, vicepreşedintele PNL Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile.

„E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare“, a declarat Daniel Chiţoiu.

Potrivit unor surse liberale, PNL se teme că UDMR ar fi un sprijin în special pentru premierul Ponta, care ar strange în jurul său 270 de parlamentari PSD, UNPR şi UDMR faţă de cei 147 ai PNL.

Nici partenerii de alianţă ai liberalilor nu doresc o alianţă cu UDMR. Dan Voiculescu, liderul fondator al PC, susţine că o alianţă între USL şi UDMR este "greu de conceput".

Presiunea mediatică pare să joace şi ea un rol în aceste negocieri politice. Victor Ponta şi liderii USL au fost criticaţi dur de chiar de Antena 3, principalul post de televiziune care susţine guvernarea. 

La această presiune mediatică pare să fi marjat şi secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a declarat, luni, că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul „foarte fierbinte“, el arătând că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci de telefoane de la cetăţeni de etnie maghiară care s-au pronunţat în defavoarea intrării UDMR la guvernare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite