PSD şi PNL îşi delimitează sferele de influenţă la nivel central. Ce numiri au fost făcute la Garantare, Contragarantare şi ANCPI şi ce lefuri sunt puse în joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Marile partide ale Coaliţiei, PSD şi PNL, continuă împărţirea şi reorganizarea instituţiilor centrale, în funcţie de domeniile de interes ale fiecărui partid, fiind numiţi oameni în CA-uri din zona Finanţelor sau în agenţiile de stat.

Formaţiunile Puterii nu bat pasul pe loc şi sunt în plin proces de reorganizare a conducerilor din instituţiile centrale. În ultima perioadă, în rândul social-democraţilor au avut loc numiri în consilii de administraţie ale unor instituţii de care răspunde Ministerul Finanţelor, portofoliu condus de Adrian Câciu.

În ultimele zile din 2021, Ministerul de Finanţe l-a numit pe Alexandru Petrescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie (CA) al Fondului Român de Contragarantare (FRC). În guvernările PSD din perioada 2017-2019, Alexandru Petrescu a fost ministru al Economiei, apoi ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, iar în cele din urmă ministru al Comunicaţiilor. Indemnizaţia brută pentru Petrescu va fi de 12.600 de lei, potrivit hotărârii de numire a acestuia. La jumătatea lunii decembrie, PSD l-a impus la şefia acestei instituţii pe Cristian Socol, fost ideolog al programului economic al PSD în perioada Dragnea, dar şi unul dintre cei vehiculaţi pentru funcţia de ministru al Finanţelor.

În prima zi de muncă din 2022, la Consiliul de Administraţie al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii SA - IFN (FNGCIMM SA - IFN) şi-a început activitatea Sterică Fudulea, secretar general al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), dar şi fost secretar de stat la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în perioada guvernelor PSD din 2017. 12.000 de lei este indemnizaţia brută pentru noua calitate a lui Fudulea.

Liberali promovaţi în funcţii

Pe de altă parte, liberalii s-au reorientat pentru ocuparea a două funcţii de membru în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, poziţie remunerată lunar cu o sumă netă de peste 5.000 de lei. Una dintre numiri este Vasile Varga, liberal din Brăila. A avut două mandate de deputat, într-o perioadă fiind secretar al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor. În partid a fost vicepreşedinte regional, având în coordonare şase judeţe. În contextul luptei pentru şefia PNL, Vasile Varga fusese exclus din partid, însă Comisia de organizare a Congresului a hotărât că decizia este nulă. Varga l-a înlocuit din această funcţie pe social-democratul Ciprian Nica, fost deputat de Vrancea timp de două mandate, în perioada 2008-2016, care era reprezentant la Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România în cadrul Consiliului.

Revocat a fost şi Antonie Călcioiu, reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, fiind numit Sorin Munteanu, ca reprezentant din partea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Munteanu a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltării şi Turismului în perioada 2009-2010, când în fruntea acestui minister era Elena Udrea. În prezent este director general al UNCJR, instituţie condusă de liberalul Adrian Veştea, iar în 2020 a fost secretar de stat la Dezvoltare, fiind director de cabinet al secretarului de stat Mihai Veştea (fratele lui Adrian Veştea).

Etapa numirilor la nivel central este de-abia la început, în condiţiile în care atât în PSD, cât şi în PNL sunt negociate în primul rând intern funcţiile din ministere şi agenţii de stat. Peste 20 de secretari de stat au fost numiţi în funcţie de premierul Nicolae Ciucă în ultimele zece zile.

Diaspora vine la PSD

Liberalii nu s-au luptat ca să obţină şefia la Departamentul pentru Românii de Pretutdineni, deşi românii din străinătate au votat masiv cu Klaus Iohannis în 2014 şi 2019, iar la ultimele alegeri mereu au fost rezultate bune, reuşind să obţină parlamentari, spre deosebire de PSD, partid care l-a susţinut pe Gheorghe Cârciu pentru conducerea acestei instituţii. Numirea lui Cârciu a fost văzută cu scepticism şi de conducerea de la centru, dat fiind CV-ul problematic al acestuia şi imaginea pe care o are la nivel local, susţin surse social-democrate pentru „Adevărul”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite