PSD se opune adoptării unei OUG pentru alegerea primarilor în două tururi: „Guvernul să rămână consecvent mandatului primit de Parlament“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că programul de guvernare al Executivului Cioloş nu cuprinde drept obiectiv revenirea la alegerea primarilor în două tururi, precizând că Guvernul nu trebuie să ia în seamă propunerea PNL de a adopta o ordonanţă de urgenţă în acest sens.

"În ciuda presiunilor din partea PNL, Guvernul are datoria să rămână consecvent mandatului pe care l-a primit din partea Parlamentului şi să se abţină de la iniţiative care nu sunt cuprinse în programul de guvernare. Legislaţia electorală se poate modifica doar printr-o lege, şi nu printr-o ordonanţă de urgenţă, cu atât mai puţin de către un guvern tehnocrat, aceasta fiind o temă eminamente politică. În plus, din punct de vedere procedural nu există niciun argument care să justifice urgenţa unui astfel de demers, la doar câteva luni după adoptarea legii electorale, cu o largă majoritate, în baza unui proiect elaborat de o comisie specială a Parlamentului", transmite preşedintele PSD. 

Dragnea a amintit că PNL a votat legea electorală care prevede alegerea primarilor într-un singur tur.  „O astfel de abordare, potrivit căreia o lege de o asemenea importanţă poate fi modificată în funcţie de interesele de moment ale unui partid, pune practic între paranteze ideea de democraţie“, a mai spus liderul PSD.

Dragnea l-a criticat şi pe preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, pentru declaraţia sa, potrivită căreia Guvernul poate să adopte o OUG petru modificarea legislaţiei electorale.„Total inoportună. Poate fi interpretată drept o viză de constituţionalitate acordată în avans unui astfel de demers. Dincolo de faptul că unui judecător nu îi este permis, în general, să se pronunţe asupra unor cauze aflate pe rol sau care ar putea să ajungă pe rol, în cazul acesta particular intervenţia domnului Zegrean vădeşte şi partizanat politic, ceea ce este la fel de reprobabil. Datoria domniei sale este să se pronunţe, în plenul Curţii, pe probleme de constituţionalitate şi în niciun caz asupra oportunităţii politice sau a caracterului democratic al unor iniţiative legislative“, a mai afirmat  Dragnea. 


Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, a demontat un fals argument invocat de-a lungul ultimului an de către liderii politici, cu scopul de a ascunde avantajul politic obţinut de pe urma alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin de către partidele mari. Şeful CCR a explicat că modificarea legislaţiei electorale cu mai puţin de un an înainte de alegeri nu încalcă nici Constituţia, nici recomandările Comisiei de la Veneţia, dacă schimbările legislative facilitează drepturile electorale. „Nu spune asta Constituţia. Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci luni nu e democratic. Democraţia nu se măsoară nici în luni, nici în zile. Democraţia se măsoară în lucruri bine făcute, în lucruri făcute cu scaun la cap. Dacă se fac modificări bune, nu rele“, a explicat Augustin Zegrean, confirmând astfel o analiză realizată de „Adevărul“, care arăta că revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scutin este legal posibilă, chiar dacă a rămas mai puţin de un an până la alegerile locale.

Fără interdicţie legală

Atât Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa CCR, permit amendarea legislaţiei electorale în orice perioadă dacă ea vine în sensul lărgirii şi nu îngrădirii drepturilor electorale. În Ghidul de bune practici realizat în materie electorală, Comisia de la Veneţia recomandă nemodificarea legislaţiei în domenii care ţin de sistemul electoral, compunerea comisiilor electorale şi desemnarea circumscripţiilor sau a colegiilor electorale, iar discuţia despre modul de alegerea a primarilor – într-un tur de scrutin sau două – nu intră în niciuna din cele trei observaţii ale forului european de specialitate. CCR a transpus recomandările Comisiei de la Veneţia în cinci decizii luate în urma unor  sesizări.

Cel mai relevant caz este cel al legii privind votul prin corespondenţă, a cărei obiecţie de neconstituţinalitate a vizat tocmai depăşirea termenului de un an până la alegeri.  Magistraţii constituţionalişti au respins sesizarea parlamentarilor ALDE motivând tocmai prin faptul că „legea facilitează dreptul la vot al cetăţenilor români cu domiciliul/reşedinţa în străinătate“,de aceea „nu prezintă o relevanţă semnificativă intervalul de timp în care urmează a se materializa reglementarea analizată“.

Un singur tur: primari ilegitimi

Mai mult decât atât, alegerea primarilor în două tururi oferă o reprezentativitate mult mai mare decât cea a alegerii într-un singur tur de scrutin. Constituţia stipulează clar, al articolul 2, că suveranitatea naţională care aparţine poporului român este exercitată „prin organele sale reprezentative constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte“. Obţinerea unui mandat de primar chiar şi cu 20%, posibilă în cazul alegerilor într-un singur tu,  nu asigură reprezentativitatea de care vorbeşte Constituţia. Alegerea primarilor într-un singur tur poate fi interpretată ca o limitare a voinţei cetăţenilor exprimată prin vot, iar alegerea în doua tururi de scrutin permite o exprimare mult mai precisă şi reprezentativă a voinţei unei comunităţi. Organizarea celui de-al doilea tur de scrutin ar însemna alegerea primarului cu voturile a 50% plus 1 din alegătorii prezenţi la urne, ceea ce îi conferă o legitimitate mult mai mare primarului ales.

Augustin Zegrean l-a contrazis şi pe premierul Dacian Cioloş, care refuzat propunerea PNL de a modifica legea alegerilor locale prin ordonanţă de urgenţă pe motiv că această cale legală este nedemocratică, în condiţiile în care Parlamentul, cu voturile PSD şi PNL, a votat anul trecut pentru alegerea primarilor într-un singur tur. „În România s-au adoptat vreo 1.000 de OUG. Înseamnă că suntem total nedemocratici, nu? Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, periodice şi corecte. De aici încolo este la latitudinea politicienilor să stabilească“, a fost răspunsul lui Augustin Zegrean.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite