PSD nu vrea să candideze alături de PNL la alegerile din 2024. Ciolacu: „Nu văd o conjunctură” / Grindeanu: „Sunt total împotrivă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos
FOTO: Inquam Photos

Liderii social-democraţilor exclud o eventuală candidatură comună cu PNL la alegerile din 2024. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu vede „o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”. Pe aceeaşi idee a mers şi Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PSD, care s-a declarat „total împotriva” unor astfel de alianţe, precizând că PNL rămâne adversarul politic al social-democraţilor.

Întrebat cum răspunde afirmaţiilor fostului lider al PNL Ludovic Orban conform cărora PSD şi PNL ar dori să aibă candidatură comună la viitoarele alegeri legislative, Marcel Ciolacu a invocat modelul german şi a vorbit despre doctrinele separate ale celor două formaţiuni.

„Eu prefer sistemul german, chiar dacă acolo aproape 17 ani au fost stânga şi dreapta împreună la putere, întotdeauna au candidat separat şi după alegeri au creionat o coaliţie. (...) E normal ca eu să apăr valorile social-democrate şi să-mi doresc o echitate socială mai pronunţată în România, e normal ca domnul Ciucă să-şi apere valorile liberale. S-au închis foarte multe incendii în această perioadă de şase luni de zile şi doar să fii rău intenţionat să nu observi totuşi plus valoarea adusă de PSD prin miniştrii săi în actuala componenţă a guvernului şi rapiditatea cu care s-a reacţionat la aceste crize. Nu văd, totuşi, o conjunctură astfel încât stânga şi dreapta să candideze împreună”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv. 

Acesta a explicat că Uniunea Social-Liberală (USL) s-a format pentru că, la acel moment, liderii celor două partide au „considerat că trebuie să se unească împotriva unui duşman”, precizând că nu este cazul în acest moment, pentru că liderii PNL şi PSD „nu au duşmani, ci adversari politici”. „Atunci s-au unit cu toţii împotriva lui Băsescu. Dacă ne uităm acum în spate, total justificată acea unire şi acea ură împotriva preşedintelui Băsescu, dar nu suntem în acel context”, adaugă Ciolacu.

În ceea ce priveşte preluarea şefiei Guvernului în 2023, Ciolacu a precizat că va fi de acord să fie premier în cazul în care colegii de partid vor decide acest lucru şi a exclus varianta de a-l susţine în continuare pe Nicolae Ciucă. „Dacă colegii mei vor decide ca eu să fiu prim-ministru, atunci eu voi fi. Voi accepta această provocare în cazul în care, repet, colegii vor... De aceea mă şi bucură această discuţie aproape zilnică cu primul ministru în funcţie, Nicolae Ciucă. Şi presupun că şi după ce se va face această rotaţie aceeaşi discuţie va rămâne în continuare şi aceeaşi abordare”, a spus Ciolacu. 

Întrebat dacă există posibilitatea ca PSD să îl susţină pe Ciucă pentru funcţia de premier şi din luna mai a anului 2023, când PSD ar trebui să preia funcţia de premier, Ciolacu a transmis: „Dacă nu ar fi fost preşedintele PNL, e posibil să fi avut această discuţie. În acest moment este exclus la PSD să nu vină cu primul ministru în anul 2023”.

PSD a dat ora exactă

Totodată, Ciolacu a vorbit şi despre prezentarea realizărilor actualei coaliţii de guvernare după 6 luni, care a avut loc în cadrul unor evenimente separate, atât la PNL cât şi la PSD. „Am făcut două manifestări, noi o anunţasem de vreo două săptămâni, apoi şi dânşii şi-au schimbat priorităţile, făcând cu o oră mai devreme, face parte din jocul politic. Dar normal că am sesizat faptul că din nou PSD-ul a dat ora exactă, ceilalţi făcându-şi programul după ce şi-a făcut PSD-ul”, a adăugat liderul PSD, care a precizat că are un dialog constant cu premierul Nicolae Ciucă. 

Grindeanu exclude o candidatură comună cu PNL

Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat că este „total împotriva” unor candidaturi comune PSD-PNL la viitoarele alegeri. „Exclud candidaturi comune, lucruri de acest tip. Sunt total împotriva acestor lucruri. Fiecare partid trebuie să-şi gestioneze lucrurile proprii”, a afirmat liderul social-democrat, potrivit News.ro.

Întrebat cine va fi candidatul PSD la preşedinţie, Grindeanu a precizat că există câţiva membri în partid care au „profil de candidat”, invocând numele lui Marcel Ciolacu şi pe cel al lui Alexandru Rafila. Totodată, social-democratul s-a arătat convins că actualul adjunct al secretarului general al NATO, Mircea Geoană, „ar fi un candidat redutabil” la preşedinţia României, subliniind că este nevoie de o „discuţie în serioasă” în PSD dacă acesta poate candida cu susţinerea partidului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite