Ponta rezolvă sabotajul creat tot de el printr-o ordonanţă: Propunem un interimar la TVR. Favorit: Valentin Nicolau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii USL nu au mai respectat paritatea Foto: Adevărul
Liderii USL nu au mai respectat paritatea Foto: Adevărul

Rareş Bogdan nu a mai ajuns şef la TVR, după ce parlamentarii PSD au boicotat şedinţa. În schimb,  liberalii l-au votat luni pe Toni Greblă, senator PSD, la Curtea Constituţională. Victor Ponta a anunţat că Guvernul va adopta astăzi o Ordonanţă de urgenţă prin care va stabili un preşedinte interimar la TVR. Favorit pentru şefia televiziunii publice este Valentin Nicolau.

Premierul Victor Ponta a găsit  o soluţie ingenioasă de rezolvare a situaţiei de la TVR, după ce parlamentarii PSD au sabotat şedinţa în care s-a votat numirea lui Rareş Bogdan (candidat propus de PNL) în funcţia de preşedinte interimar al instituţiei. Premierul a anunţat că mâine, în şedinţă de Guvern, se va adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care preşedintele interimar al TVR să fie ales de Birouri renite ale celor două Camere şi nu de plen, cum se întâmpla până acum.

"Nu putem lăsa televiziunea publică, două mii de oameni, într-o stare aşa de neclaritate. Voiam să vă comunic şi dumneavoastră faptul că am identificat o soluţie ca mâine, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Birourile reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să numească o conducere, pe această perioadă de interimat",a spus premierul, la România TV.

Cele mai mari şanse pentru a prelua şefia interimară a TVR le are Valentin Nicolau, fost director al Televiziunii publice în timpul guvernării lui Adrian Năstase. De altfel, Nicolau a fost chemat luni în faţa comisiei de Cultură, însă audierile nu au mai avut loc după intervenţia lui Victor Ponta. „M-a sunat şi pe mine cineva de la Parlament şi mi-a spus să fiu acolo la ora 15.00. O să mă duc, dar deocamdată nu ştiu despre ce este vorba“, spunea luni Nicolau.

 Rareş Bogdan, faultat de PSD

Jurnalistul Rareş Bogdan a fost propus de liberali pentru a ocupa funcţia de preşedinte-interimar al TVR, după ce Claudiu Săftoiu a renunţat la funcţie. Însă calculele liberalilor au fost date peste cap chiar de fraţii de alianţă. După ce, de dimineaţă, în comisia de cultură, parlamentarii PSD l-au votat în unanimitate pe Rareş Bogdan, în plen, social-democraţii au dat bir cu fugiţii. Din totalul celor 580 de membri ai celor două Camere, şi-au exprimat votul 176 senatori şi deputaţi, din care 174 au votat „pentru“, iar doi „împotrivă“, astfel că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi (291) pentru validarea lui Rareş Bogdan. În favoarea acestuia au votat grupurile PNL, PPDD şi minorităţile, în timp ce împotrivă au votat doi aleşi UDMR.

„Noi l-am votat pe Greblă la CCR“

La aflarea rezultatului, lideii PNL, în frunte cu Crin Antonescu, au luat foc.

„Am avut ieri o discuţie despre cuvânt şi despre minciună. Pentru cine nu era clar, poate vedem şi ce s-a întâmplat de ieri până azi“, a spus Antonescu. Tirul acuzelor a fost continuat de liderul senatorilor liberali, Puiu Haşotti. Acesta i-a acuzat pe social-democtraţi că nu şi-au ţinut cuvântul, după ce ieri l-au trimis pe Toni Greblă la Curtea Constituţională cu votul liberalilor.

„Să nu jucăm un teatru ieftin! Aici sunt nişte decizii politice. În dimineaţa asta am discutat cu Ilie Sârbu şi mi-a spus că PSD este în favoarea desemnării domnului Rareş Bogdan ca director general al televziunii. Ieri, când s-a supus la vot prezenţa domnului Greblă la CCR, toţi – şi subliniez – senatorii liberali au votat. Nu înţeleg de ce unii dintre noi fac acest teatru ieftin“, a declarat Haşotti.

„Războiul politic PNL-PSD“

Imediat după vot, Rareş Bogdan a anunţat că îşi retrage candidatura pentru funcţia de preşedinte al TVR şi nu va mai participa la o nouă rundă de vot, programată de 30 decembrie. „A fost războiul politic dintre PNL şi PSD. Eu vă pot spune acum că nu voi mai participa la o altă mascaradă, nu mă interesează să mă tot plimb la Parlament“, a spus Rareş Bogdan.

Jurnalistul a tunat împotriva PSD, dar i-a mulţumit lui Gabriel Oprea pentru votul acordat. „PDL s-a aliat cu PSD şi au părăsit împreună sala. Era normal ca PSD să nu mă iubească. Ilie Sârbu a jucat la ofsaid, iar Viorel Hrebenciuc trage sforile de 20 de ani. În sală au rămas şi parlamentari UNPR care m-au votat, Gabriel Oprea a fost corect. Este un reglaj de conturi între PSD şi PNL, iar eu am căzut, practic, între scaune“, a spus Bogdan, la Realitatea TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite