PSD a mutat puşcăria în sufragerie. Cu mâna Opoziţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. FOTO Inquam Photos
Şerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. FOTO Inquam Photos

PSD-ALDE a trecut de Senat un proiect de lege prin care este permisă închisoarea la domiciliu pentru persoanele condamnate la maximum cinci ani de închisoare, dar şi pentru femeile însărcinate sau care au minori în întreţinere şi care au primit pedepse de până la zece ani. Iniţial, proiectul stabilea că deţinuţii au dreptul să iasă cinci zile din închisoare dacă o rudă de până la gradul al II-lea moare.

Aleşii Puterii au schimbat din temelii un proiect semnat de reprezentanţi ai tuturor partidelor, în condiţiile în care iniţiativa se referea la început doar la faptul că persoanele condamnate au dreptul la cinci zile de eliberare în cazul în care vor să meargă la ceremonia funerară a rudelor, cum ar fi părinţi, soţie sau copii. În prezent, un asemenea drept nu era stipulat, ci decizia era la latitudinea şefului de penitenciar. Însă, după ce proiectul a trecut în decembrie 2017, de Senat, PSD şi ALDE au modificat proiectul pentru a relaxa condiţiile referitoare la eliberarea din închisoare, instaurând puşcăria acasă sau în weekend.

CCR a declarat legea neconstituţională

În luna iulie, CCR a declarat neconstituţională iniţiativa modificată de coaliţia majoritară, judecătorii referindu-se mai ales la faptul că aleşii nu au explicat clar cum se aplică pedepsele încadrate pentru regimul semideschis şi închis-deschis din închisoare, precum şi faptul că nu s-a făcut distincţia între fapte cu violenţă şi fără violenţă. Revenit în Parlament de la CCR, PSD şiALDE, de data aceasta şi cu ajutorul PNL şi UDMR, au băgat iniţiativa legislativă luni, pe şest, în plenul Senatului.

Concret, în noua formă a legii, care a trecut de Senat ca primă Cameră, e prevăzut că persoanele care primesc până la 5 ani de închisoare pot executa pedeapsa acasă, fără niciun fel de supraveghere. Judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată:a) nu are rapoarte de abateri disciplinare; şi b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 ani. De exemplu, Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă la 3 ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, ar beneficia de o asemenea prevedere.

De asemenea, detenţia la domiciliu va fi aplicată pedepselor de până la zece ani în cazul femeilor însărcinate şi celor care au minori în întreţinere. Este şi cazul Elenei Udrea, care tocmai a născut în Costa Rica şi care e condamnată la şase ani cu executare.  

Nu în ultimul rând, Senatul  a mai decis ca infractorii condamnaţi la închisoare de până în 18 luni, fără să fie nevoie de decizia expresă a instanţei, vor executa pedeapsa la domiciliu, fiind modificată prevederea iniţială de un an a pedepsei.

Glonţul trecut pe la ureche

În urmă cu o săptămână, senatorii au respins o iniţiativă asemănătoare, care avea la bază un proiect PNL, modificat aproape din temelii de majoritatea PSD-ALDE. Potrivit proiectului, urmau să beneficieze de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică, condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum 5 ani. Legea nu a trecut nici de CCR, care a reîntors-o în Parlament pentru că nu respecta principiul bicameralismului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite